H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον Μάρτιο πρόταση για την κατάργηση του κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
Με την άρση του κανόνα αυτού, σημειώνει η εφημερίδα, θα υπάρξει επανάσταση στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και θα μεταφερθεί το βάρος από τη νότια πτέρυγά της (δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως) στις πλουσιότερες βόρειες χώρες.
H απαίτηση υποβολής αίτησης ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου αποτελεί τον άξονα του μεταναστευτικού συστήματος της ΕΕ, που περιλαμβάνεται στη συνθήκη του Δουβλίνου.
Στην πράξη, ο κανόνας αυτός κατέρρευσε, όταν το περασμένο Φθινόπωρο η καγκελάριος Μέρκελ παραιτήθηκε του δικαιώματος της χώρας της να απελάσει τους Σύριους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα εισόδου, ζητώντας παράλληλα από τις άλλες χώρες να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κανόνας αυτός είναι «ξεπερασμένος» και «άδικος» και θα καταργείται με την πρόταση που θα παρουσιάσει τον Μάρτιο, αναφέρει η εφημερίδα που επικαλείται αξιωματούχους με ενημέρωση για το περιεχόμενό της.
Η πρόταση μπορεί να υποχρεώσει ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως τη Βρετανία, να δέχονται περισσότερους μετανάστες, καθώς θα γινόταν δυσκολότερο να τους απελάσουν σε γειτονικές χώρες. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει την πίεση στις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν ένα επίσημο σύστημα ποσοστώσεων και κοινά δικαιώματα και διαδικασίες ασύλου, ώστε να επιμερίζεται το κόστος σε όλη την ΕΕ.
Η αλλαγή των κανόνων θα αποτελούσε νίκη για τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ο νόμος αυτός είναι άδικος και ότι οι άλλες χώρες – μέλη θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, σημειώνει η εφημερίδα.