Η ΕΚΤ αποφασίζει για ρευστότητα, «’Οχι» από Αθήνα σε έλεγχο τύπου τρόικας

Του Τάσου  Δασόπουλου
 
Από τις αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί αν θα συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία της ελληνικής οικονομίας ή θα βρεθεί τελικά λύση μέσω εκδόσεων εντόκων για την κάλυψη υποχρεώσεων χρέους ύψους που δεν περιορίζονται στην δόση των 15 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.

Εκτός από το μέρος της δόσης ύψους 1,2 δις ευρώ του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή) θα πρέπει μέχρι και το τέλος του μήνα να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 3,2 δις ευρώ και να αποπληρωθούν τόκοι ύψους 800 εκ ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρίαση θα ζητήσει τρία πράγματα:

1. Την αύξηση της οροφής των εκδόσεων των ομολόγων από τα 15 δις ευρώ που είναι σήμερα. Πληροφορίες θέλουν τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα να επαναλαμβάνει το αίτημα (έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές) με στόχο να υπάρχει περιθώριο για έκδοση εντόκων έως και 18 δις ευρώ .

Έτσι το δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του χρέους και να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός από την μη πληρωμή κάποιων από τις υποχρεώσεις.

Η απόφαση είναι τυπικά και ουσιαστικά στα χέρια της ΕΚΤ αλλά όχι μόνο στα δικά της.

Κάθε πράξη της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ για χώρες σε πρόγραμμα όπως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει και την έγκριση ενός Eurorgroup αφού τυπικά η αύξηση του ποσού των εντόκων
 Τούτο διότι η αύξηση των εντόκων γραμματίων για ένα κράτους μέλους που θα δοθούν στην συνέχεια ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στην ΕΚΤ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως έμμεση χρηματοδότηση στην χώρα αυτή. Για αυτό θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη συναίνεση όλων για να προχωρήσει.

2. Την άδεια προς τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την « έκθεσή « τους σε βραχυχρόνιους τίτλους του δημοσίου.

Η ΕΚΤ ως γνωστό είναι η κεντρική τράπεζα όλων των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Συνεπώς θα πρέπει να έχει λόγο και για την σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεση τους σε έντοκα του δημοσίου.

3. Την αύξηση της χρηματοδότησης από το ELA προς τις ελληνικές Τράπεζες αφού η τελευταία απόφαση για αύξηση 500 εκατ. ευρώ την προηγούμενη Πέμπτη ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Είναι σαφές ότι πίσω από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα βρίσκεται και η πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό το πρόγραμμα που εκκρεμεί από πέρσι και τώρα αλλάζει μορφή.

 

Στον αέρα η έναρξη της διαπραγμάτευσης
Η τελευταία συνεδρίαση του Eurorgroup και χθεσινός πόλεμος των ανακοινώσεων για το αν τελικά θα έρθουν στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς εκλαμβάνονται ως προσπάθειες κωλυσιεργίας και μάλλον δεν βοηθούν την προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης.

Η σημερινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων θα κρίνει πολλά. Αν η Κυβέρνηση επιμείνει στην άρνηση της να δεχθεί τους «εισβολείς» των τριών θεσμών στην Αθήνα τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Πάντως αργά χθες το βράδυ άρχισαν δεύτερες ερμηνείες περισσότερο τυπικές και λιγότερο ουσιαστικές για το τι σημαίνει τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Συγκεκριμένα από Κυβερνητικούς κύκλους τονίζονταν ότι η κάθοδος ξεχωριστά ελεγκτών από ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ χωρίς την μορφή των ομάδων τότε η αποστολή θα γίνονταν αποδεκτή.

 

Η εναλλακτική

Εναλλακτική λύση είναι η χρήση των αποθεματικών ταμείων και δημόσιων οργανισμών προκειμένου να περάσει ο δύσκολος Μάρτιος.

Η άρνηση κάποιων ταμείων να διαθέσουν τα χρήματα τους μπορεί να παρακαμφθεί με μια νομοθετική ρύθμιση που θα εξαφανίσει τις εντάσεις των διοικητικών συμβουλίων τα οποία ούτως ή άλλως βαίνουν σε… αντικατάσταση.

Exit mobile version