Η ΕΕ δεν θα δανείσει ξανά την Ελλάδα για χρηματοδότηση ελλειμμάτων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Οι διεθνείς πιστωτές της χώρας αναμένουν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να φέρει στις Βρυξέλλες, αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις, ύψους ανάλογου του δημοσιονομικού κενού, για την επίτευξη στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015 και κλείσιμο της τρύπας στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μόνο και μόνο όταν ληφθούν και αξιολογηθούν οι τεκμηριωμένες προτάσεις ελληνικής έμπνευσης, που θα συμπληρώνουν το κείμενο των 47 σελίδων, θα ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης της χώρας.

Μέχρι τότε οι σχέσεις Αθήνας και Βρυξελλών θα βρίσκονται στο ναδίρ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να λέει σε συνεργάτες του πως δεν επιθυμεί να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Ο Γιούνκερ δηλώνει προσωπικά απογοητευμένος από τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο καταλογίζει διαστρέβλωση των θέσεων των δανειστών στο ελληνικό κοινοβούλιο και ασυνέπεια σε σχέση με την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τους άλλους δύο ελεγκτές του προγράμματος (ΕΚΤ και ΔΝΤ), ενώ στη στάση του συμφωνούν Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και άπαντες οι 18 εταίροι της χώρας στο ευρώ.

Την ίδια ώρα η χώρα φαίνεται πως δεν θα δεχθεί στήριξη ούτε από τις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα έχει βρει κοινή γραμμή συνεννόησης με την Α. Μέρκελ, με στόχο την αναχαίτιση της επίπτωσης μιας ελληνικής χρεοκοπίας στις διεθνείς αγορές.

Μέρκελ και Ομπάμα συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις κανονικά, σύμφωνα με αμερικάνικες πηγές των Βρυξελλών.

Όμως το χειρότερο από τις εξελίξεις των ημερών είναι πως ο πρωθυπουργός έχασε πια τον μοναδικό ισχυρό υποστηρικτή του στους κοινοτικούς θεσμούς.

«Δυστυχώς ο κ. Γιούνκερ δεν θα συναντήσει πια τον κ. Τσίπρα οποιαδήποτε στιγμή πριν από την Τετάρτη», ενημέρωνε τον Τύπο στις Βρυξέλλες αρμόδια πηγή. «Έχουμε τους G7 Κυριακή και Δευτέρα, ενώ την Τρίτη ο πρόεδρος έχει να πάει στο Στρασβούργο».

Η δήλωση αυτή ήρθε σε αντικατάσταση του «θέλουμε να συναντηθούμε το συντομότερο τα επόμενα εικοσιτετράωρα» και είναι ενδεικτική της κλιμάκωσης της έντασης και της επιδείνωσης των διαθέσεων προς την κυβέρνηση.

Ο Γιούνκερ παλαιότερα ώθησε Μέρκελ. Ολάντ, Ραχόι, Κοέλιο, Ντράγκι και Λαγκάρντ να μετριάσουν τις θέσεις τους ακόμα και σε θέματα ουσίας και αν σήμερα γίνεται συζήτηση για νέο πακέτο διάσωσης, αυτό οφείλεται στον ίδιο, στον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ και στον Τόμας Βίζερ του euro working group. Σήμερα, αισθάνεται πως το πολιτικό κεφάλαιο που επένδυσε χάθηκε.

Για τον Γιούνκερ και για όλους αυτούς που επένδυσαν τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στη διάσωση της χώρας, την παραμονή της στο κοινό νόμισμα και στην επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, η αίσθηση ότι η άλλη πλευρά δεν κόπτεται και τόσο πολύ είναι εξαιρετικά δυσάρεστη.

Οι διαρροές κειμένων και μέτρων, η διγλωσσία, η θολή στρατηγική, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει την πολιτική ευθύνη του τι πρέπει να γίνει στη χώρα δεν θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων, λένε στις Βρυξέλλες.

«Οι 27 δεν θα δανείσουν ξανά την Ελλάδα για χρηματοδότηση ελλειμμάτων και θέλουν το κεφάλαιό τους πίσω», λέει στο Real.gr κοινοτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις σκέψεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ. «Τα άλλα είναι λεπτομέρειες».

Πηγή: real.gr

Exit mobile version