Την ένταξη της Ελλάδας στα προγράμματα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) για πέντε χρόνια, ως το τέλος του 2020, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τράπεζας Σιούμα Τσακραμπάρτι.
Σύμφωνα τον πρόεδρο της EBRD, το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από την Τράπεζα υποβλήθηκε το φθινόπωρο του 2014 από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, αλλά επιβεβαιώθηκε από τη νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα.
Το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση από την EBRD ως το 2020, εγκρίθηκε ομόφωνα από τους μετόχους της Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη σχετική ανακοίνωση της EBRD επισημαίνεται ότι η Τράπεζα «θα εφαρμόσει την τεχνογνωσία της με στόχο την προσέλκυση και την ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, ενισχύοντας το ρόλο του ιδιωτικού τομέα και αναπτύσσοντας την περιφερειακή συνεργασία».
Ειδικότερα, αναφέρεται πως «η EBRD, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρομεσαίες.».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της EBRD, η Τράπεζα έχει εντοπίσει δύο τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα προγράμματα χρηματοδότησης.
Ο πρώτος αφορά στις επιχειρήσεις και ειδικότερα στις ΜΜΕ, στις οποίες η Τράπεζα θα μπορούσε να παράσχει χρηματοοικονομική βοήθεια, ή ακόμα και χρηματοδότηση για εμπορικές δραστηριότητες, με έμφαση στις εξαγωγές.
Ο δεύτερος τομέας αφορά στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, με προγράμματα που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών, αλλά και στον τραπεζικό τομέα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακραμπάρτι, τα κλιμάκια της Τράπεζας θα μεταβούν στην Αθήνα την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, όπου θα έχουν συνομιλίες με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικές προτεραιότητες του πενταετούς προγράμματος.
Η διαδικασία αυτή διαρκεί κάποιες εβδομάδες, ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, όπως π.χ. στις ΜΜΕ τα προγράμματα χρηματοδότησης μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, σημείωσε ο Πρόεδρος της EBRD.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Τράπεζα θα εφαρμόσει την τεχνογνωσία της στον ιδιωτικό τομέα στην ελληνική οικονομία. “Η EBRD θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο της προσωρινής της εντολής στη χώρα. Με επίκεντρο τον ιδιωτικό τομέα, προσβλέπουμε στο να συμβάλουμε ενεργά στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Σ. Τσακραμπάρτι.
Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΒRD για γενναίες επενδυτικές πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο.
«Θέλουμε οι μεταρρυθμίσεις, στους τομείς όπου θα υπάρχει εμπλοκή της EBRD, να προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επιτυχία των προγραμμάτων εξαρτάται από το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο και τη βούληση των Ελληνικών Αρχών.
Ο Σ. Τσακραμπάρτι εξέφρασε, δε, την ετοιμότητα της EBRD να συνεισφέρει σημαντικά, εφόσον συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και μέχρι σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις σε χώρες όπου ενεργεί η EBRD, με έμφαση τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σημειώνεται, δε, ότι το 2010, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η ΕΒRD υποστήριξε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.