Guardian: Σύγκρουση Ελλάδας – δανειστών μπορεί να επιφέρουν οι πρόωρες εκλογές

Με ένα υποτιμητικό άρθρο για τους βουλευτές που εν ολίγής περιγράφει ως ψοφοδεείς που παζαρεύουν τα βουλευτικά προνόμια τους με αντάλλαγμα την ψήφο τους, ο Guardian περιγράφει τα μεγάλα στοιχήματα εν όψει της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα, ενώ αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της αν προκηρυχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.

 

Πιθανές αλλαγές σε όλη την Ευρωζώνη

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα, Τετάρτη, γίνεται σε μια στιγμή που οι αγορές υποχωρούν, με την Ευρώπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τους Έλληνες περισσότερο πολωμένους από ποτέ, ενώ τονίζεται ότι από αυτήν την εκλογή υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν πολλά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη.

 

Πιθανή αστάθεια

«Κατ’ εξαίρεση στην Ελλάδα, η αποτυχία του κοινοβουλίου να εκλέξει πρόεδρο οδηγεί σε εθνικές εκλογές», σημειώνει ο καθηγητής Kevin Featherstone, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, προσθέτοντας ότι τη δεδομένη στιγμή οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες, αναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και ευρύτερη αστάθεια στην Ε.Ε. και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αυτό που κυρίως καλούνται να αποφασίσουν οι 300 βουλευτές κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι τα πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αλλά το αν η χώρα θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες, κάτι στο οποίο πιστεύουν πολλοί βουλευτές, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σύγκρουση Αθήνας – πιστωτών

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής στις εκλογές, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η Αθήνα θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τους πιστωτές της.

«Ύστερα από πέντε χρόνια τεράστιων θυσιών και πραγματικής προόδου σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι πολιτικοί εξασφάλισαν να μας φέρουν πίσω στο σημείο όπου ξεκίνησαν όλα, σε κατάσταση βαθιάς κρίσης», σημειώνει σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Κερίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας ότι όλα αυτά οφείλονται «σε μια διάταξης στο Σύνταγμα, στην οποία κανείς δεν έδωσε σημασία στο παρελθόν».

Ο κ. Κερίδης σημειώνει ακόμη ότι η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα, αποδεσμεύοντας ενίσχυση 7 δισ. ευρώ.

 

Αναζωπύρωση φόβων

Η αποτυχία να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει αναζωπυρώσει τους φόβους αθέτησης χρέους και ενός bank run.

Παράλληλα, τονίζεται η εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να αγωνίζεται για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 180 βουλευτών για την εκλογή του Στ. Δήμα στην προεδρία της Δημοκρατίας και σημειώνεται ότι είναι απίθανο να εκλεγεί στους δύο πρώτους γύρους, όπου απαιτούνται 200 βουλευτές.

 

Παζάρια…

Τα έντονα παζάρια, σημειώνεται, αναμένεται να συνεχιστούν και τα Χριστούγεννα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές.

«Στο παρασκήνιο θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφωνίες, καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι είναι αντιμέτωποι με το τέλος της πολιτικής τους σταδιοδρομίας», σημειώνει ο καθηγητής Featherstone και προσθέτει ότι αν δεν ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «κινδυνεύουν να χάσουν το μισθό και όλα τα συνεπακόλουθα προνόμια, ενώ γνωρίζουν, επίσης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει η χώρα να προσφύγει σε εκλογές».

 

Αντιδράσεις εξαιτίας εξωτερικών επεμβάσεων

Τονίζεται ακόμη ότι πολλοί βουλευτές έχουν εξοργιστεί από τις εξωτερικές παρεμβάσεις στα ελληνικά πράγματα, με τελευταία την επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Pierre Moscovici, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά της να εκλέξει νέο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι θα ήταν κρίμα αν η Ελλάδα αναγκάστηκε να φύγει από την ευρωζώνη.

 

Πιθανή η αποτυχία στην εκλογή Προέδρου

«Όλη αυτή η κινδυνολογία και οι ομιλίες για καταστροφή, χάος, θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, με τους βουλευτές να αισθάνονται σαν να εκβιάζονται να ψηφίσουν υπέρ», αναφέρει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στο άρθρο, προσθέτοντας ότι «όπως έχουν τα πράγματα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αποτυχίας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές».

 

 

Exit mobile version