«Η πρόταση που είχε διατυπώσει, πριν περίπου έναν χρόνο, η κ. Γεννηματά για ένα ανοιχτό και μαζικό συνέδριο όλων των προοδευτικών δυνάμεων, προκείμενου να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος φορέας με κορύφωση την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση είναι σήμερα περισσότερο από επίκαιρη», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ ένα χρόνο μετά τη διαγραφή του από τη Φώφη Γεννηματά. Σε ερώτηση για την επιστροφή του δηλώνει ότι «επέστρεψα στο ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενος στις πρωτοβουλίες της κ. Γεννηματά για την ενότητα του χώρου» και υπογραμμίζει ότι η επανάκαμψή του στο βιωματικό πολιτικό του χώρο σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αναθεώρηση των απόψεών του.
Ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι η πρωτοβουλία των τριών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη) εκφράζει την ανάγκη για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» και προσθέτει ότι «είμαστε υποχρεωμένοι, να εγκαταλείψουμε τις αυταρέσκειες μας, τους παλιούς ηγεμονισμούς μας, τις μονομέρειες μας, καθώς και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να συνδιαμορφώσουμε από κοινού όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που είναι απαραίτητες προκειμένου, να συγκροτηθεί ένας ισχυρός τρίτος πόλος».
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Γιώργου Παπανδρέου με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημειώνει ότι «η συμπόρευσή του με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τού προσφέρει την ευκαιρία, να προβεί στις αναγκαίες πολιτικές αναθεωρήσεις και ανατοποθετήσεις».
Για την αξιολόγηση ο κ. Γρηγοράκος τονίζει ότι πρέπει να κλείσει «χθες» και υποστηρίζει ότι «οι εκλογές είναι η μόνη πολιτική διέξοδος, που έχει αυτή την στιγμή η χώρα».
Ακολουθεί η συνέντευξη του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδα Γρηγοράκου στην Φωτεινή Γιαννούλη και το Αθηνϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
ΕΡ: Μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς νέα επώδυνα μέτρα;
ΑΠ: Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να «κλείσει» τον Φεβρουάριο του 2016. Η μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει οφείλεται πρωτίστως στις κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι όσο δεν «κλείνουμε» τις εκκρεμότητες που έχουμε μπροστά μας τόσο τα αδιέξοδα περιπλέκονται. Έτσι θα έλεγα, ότι «ανοίγει και η όρεξη» των αποκαλούμενων θεσμών να θέτουν και άλλα ζητήματα στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων. Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας έβλεπαν ότι έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει, χωρίς ταλαντεύσεις και «πισωγυρίσματα», τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τότε δε θα είχαμε ούτε τις χρονοβόρες καθυστερήσεις, αλλά ούτε και θα είχε τεθεί ζήτημα νέων μέτρων. Το βέβαιο είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να «κλείσει» το συντομότερο δυνατό, με το μικρότερο κόστος και τίμημα. Για να είμαστε ειλικρινείς η καθυστέρηση, για την οποία όπως σας είπα και προηγουμένως ευθύνεται πρωτίστως η κυβέρνηση Τσίπρα, θα φέρει νέα μέτρα. Για αυτό είναι ζωτική ανάγκη η αξιολόγηση, να κλείσει «χθες».
ΕΡ: Εκτιμάτε ότι ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για κάλπες ή θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία;
ΑΠ: Καταρχάς ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ο ίδιος τι θέλει. Στο μόνο που έχει καθαρή θέση και επιδίωξη είναι η παραμονή του στην εξουσία. Αυτό τον ενδιαφέρει και γι΄ αυτό νοιάζεται. Κατά τα άλλα βαδίζει με τη γνώριμη τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας». Ούτε σχέδιο για την έξοδο από την κρίση διαθέτει, ούτε συγκεκριμένη στρατηγική, ούτε έχει καταφέρει να αφομοιώσει τον ρόλο και τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Γι΄ αυτό και οι εκλογές είναι η μόνη πολιτική διέξοδος που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα. Η υπάρχουσα Βουλή δεν μπορεί να δώσει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Οι κομματικοί συσχετισμοί δεν μπορούν να συνδιαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη κυβερνητική λύση.
ΕΡ: Έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετές προσπάθειες για να υπάρξει ένας ενιαίος σχηματισμός στο χώρο της Κεντροαριστεράς και έχουν αποτύχει. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν ευοδώνονται τέτοιες κινήσεις;
ΑΠ: Η αποκαλούμενη Κεντροαριστερά είναι το μεγάλο
«θύμα» της κρίσης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ «πλήρωσε τη νύφη», όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της, επειδή βρέθηκε στο «πηδάλιο» της εξουσίας, ενώ ο φυσικός και ηθικός αυτουργός της χρεοκοπίας ήταν η νεοκαραμανλική διακυβέρνηση. Το τι έγινε το 2004 έως και το 2009 δυστυχώς δεν το έχουμε αποτιμήσει ακόμη σοβαρά και σωστά.
Παρόλα αυτά η Κεντροαριστερά ήταν και παραμένει η πολιτική έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων. Η ανασύνθεσή της είναι επιβεβλημένη. Τα προβλήματα που υπάρχουν οφείλονται κυρίως στην αδυναμία της να προβεί στις αναγκαίες πολιτικές, ιδεολογικές και προγραμματικές ανατοποθετήσεις. Καθώς, βέβαια, και στη δυστοκία της να διαμορφώσει έναν ενιαίο, καθαρό και «στιβαρό» πολιτικό λόγο. Τέλος, ανασταλτικός παράγοντας είναι και η «πανσπερμία» δυνάμεων, σε συνδυασμό και με τις πολλαπλές, προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών της.
ΕΡ: Επιστρέψατε στο ΠΑΣΟΚ ενώ 12 μήνες πριν αποκλείατε το ενδεχόμενο να είστε ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε που σας έφερε πάλι κοντά;
ΑΠ: Επέστρεψα στο ΠΑΣΟΚ ανταποκρινόμενος στις πρωτοβουλίες της κ. Γεννηματά για την ενότητα του χώρου. Ήταν πολιτική μου βούληση η ένταξη μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, γνωρίζοντας ότι η ελευθερία της γνώμης είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Είναι επιλογή μου να διατυπώνω με καθαρό και σαφή τρόπο τις πολιτικές μου απόψεις και θέσεις. Είναι δικαίωμα του κάθε στελέχους του να κρίνει και να αξιολογεί τις πολιτικές που ακολουθεί το κόμμα του, να κρίνει και να αξιολογεί ακόμη και την ίδια την ηγεσία του. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα προσωποπαγές σχήμα, ούτε εδράζει την παρουσία του στη βάση τού ποιος είναι επικεφαλής. Η επανάκαμψή μου στο βιωματικό πολιτικό μου χώρο σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει αναθεώρηση των απόψεών μου.
ΕΡ: Πώς βλέπετε την νέα κίνηση στην οποία συμμετέχουν η κ. Διαμαντοπούλου, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Φλωρίδης;
ΑΠ: Η πρωτοβουλία των τριών στην πραγματικότητα εκφράζει την ανάγκη για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Το μήνυμα που εκπέμπουν οφείλουμε να το αφουγκραστούμε όλοι μας. Θεωρώ πολύ σωστό ότι εγκατέλειψαν την προγενέστερη θέση τους για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, που πρέπει να υπάρξει μεταξύ μας. Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ή θα είναι υπόθεση όλων ή δε θα υπάρξει καθόλου. Ως εκ τούτου, όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε τις αυταρέσκειες μας, τους παλιούς ηγεμονισμούς μας, τις μονομέρειες μας, καθώς και τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και να συνδιαμορφώσουμε από κοινού όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να συγκροτηθεί ένας ισχυρός τρίτος πόλος.
ΕΡ: Τέσσερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν με επιστολή τους ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή ηγεσίας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ είχε την πρωτοβουλία της συγκρότησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με την πρωτοβουλία αυτή ήθελε να ανταποκριθεί στην ανάγκη συμπόρευσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Γι΄ αυτό και έχει επιτευχθεί η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ένα στατικό σχήμα ούτε διακατέχεται από «ιδιοκτησιακές» λογικές. Η πρόταση που είχε διατυπώσει, πριν περίπου έναν χρόνο, η κ. Γεννηματά για ένα ανοιχτό και μαζικό συνέδριο όλων των προοδευτικών δυνάμεων, προκείμενου να δημιουργηθεί ένας νέος ενιαίος φορέας με κορύφωση την εκλογή της ηγεσίας από τη βάση είναι σήμερα περισσότερο από επίκαιρη. Η ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης είναι ζωτική ανάγκη. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να «εκφυλιστεί» σε προσωπικές διαμάχες, σε κομματικούς ανταγωνισμούς, σε ηγετικές φιλοδοξίες. Όλοι μας οφείλουμε να δράσουμε και να αντιδράσουμε έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στην κοινωνία, στα μεγάλα και φλέγοντα προβλήματα των πολιτών, γιατί -για να θυμηθούμε και τα παλιά- το διακύβευμα δεν είναι ο πολιτικός μας χώρος αλλά το παρόν και το μέλλον της χώρας.
ΕΡ: Στον χώρο της Κεντροαριστεράς υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ευπρόσδεκτος σε έναν τέτοιο σχηματισμό;
ΑΠ: Ο κ. Παπανδρέου κρίνεται και αξιολογείται για τις πολιτικές που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, καθώς και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ. Στα ζητήματά αυτά οφείλουμε να επιδείξουμε την απαιτούμενη πολιτικότητα, χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε προσωπικές αψιμαχίες. Η συμπόρευσή του με την Δημοκρατική Συμπαράταξη του προσφέρει την ευκαιρία να προβεί στις αναγκαίες πολιτικές αναθεωρήσεις και ανατοποθετήσεις. Επειδή υπάρχει μια εκτεταμένη συζήτηση ως προς την επιθυμία του να διατηρήσει την αυτονομία και αυτοτέλειά του στο πλαίσιο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκτιμώ ότι η βιωσιμότητα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απάλειψη των οποιονδήποτε προσωπικών στρατηγικών. Το εγχείρημα αυτό μπορεί να έχει προοπτική, μπορεί να αποκτήσει περαιτέρω δυναμική, εάν και εφόσον παραμεριστούν οι ηγεμονισμοί, οι κοντόφθαλμες επιδιώξεις και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Διαφορετικά ενέχει τον κίνδυνο να αποτελέσει χώρο συνύπαρξης κομμάτων, ηγεσιών, στελεχών, χωρίς όμως να διαθέτει ένα ισχυρό, πολιτικό και κοινωνικό αντίκρισμα.
ΕΡ: Στην Ευρώπη οι πολίτες επιλέγουν τα αντισυμβατικά άκρα, και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα δεν καταγράφουν επιτυχίες. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά;
ΑΠ: Το «κύμα» του εθνολαϊκισμού, που διαπερνά την Ευρώπη και φτάνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι πράγματι ισχυρό και ανθεκτικό. Η κρίση, οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και το μεταναστευτικό συνέβαλλαν στην ενδυνάμωσή του.
Ωστόσο στην Ελλάδα δύο χρόνια τώρα βιώνουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις όλων εκείνων που υποδύονται τις αντισυστημικές δυνάμεις. Η κατάρρευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι η πολιτική απάτη έχει πρόσκαιρα οφέλη. Η κοινωνική και πολιτική «ασφυξία» στην οποία έχουν οδηγηθεί οι κυβερνώντες, σε συνδυασμό και με τη δημοσκοπική τους «βύθιση», έρχονται να μας επιβεβαιώσουν ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του τέλους.