«Παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων ενδέχεται για μία ακόμα φορά να διακόψει την ακόμα εύθραυστη ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών», προειδοποιεί η Goldman Sachs σε έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Χαρακτηρίζει την πολιτική αβεβαιότητα ως αυξανόμενη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και την «περίπλοκη» πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Συναξιολογεί στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον τις ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις και επισημαίνει την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων του τελευταίου διαστήματος.
«Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, και οι ελληνικές τράπεζες κρίνονται ως επαρκώς προετοιμασμένες να αντεπεξέλθουν σε μία βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, μία παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων ενδέχεται για μία ακόμα φορά να διακόψει την εύθραυστη ακόμα ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs που υπογράφουν την έκθεση Pawel Dziedzic και Markus Pops.
Σημειώνοντας ότι οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν υποχώρηση της τάξης του 20% το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζει ότι βρίσκονται πλέον από 17 έως και 42% χαμηλότερα από τις τιμές στις οποίες έγινε η ανακεφαλαιοποίησή τους στα τέλη του 2015.
Αν και εμφανίζεται καθησυχαστική για τις επιπτώσεις της υποχώρησης των τιμών των ελληνικών ομολόγων στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (σ.σ. μόλις πέντε μονάδες βάσης επί του δείκτη CET 1), θεωρεί ως παράγοντες αβεβαιότητας τις εξελίξεις σε ρευστότητα, ποιότητα ενεργητικού και κερδοφορία.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει μέτρια την επιστροφή καταθέσεων ύψους 7 δις ευρώ από τον Ιούλιο του 2015, με δεδομένο ότι το πρώτο εξάμηνου εκείνου του έτους οι εκροές των καταθέσεων ανήλθαν σε επίπεδο 40 δις ευρώ.
Στο επίπεδο της ποιότητας του ενεργητικού τους αναγνωρίζει ότι έχουν σταθεροποιηθεί τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, αλλά τονίζει ότι αυτά έχουν διαμορφωθεί πλέον στο 50% του συνόλου των δανείων και στο 60% του ΑΕΠ.
Περαιτέρω, χαρακτηρίζει «μη δοκιμασμένα» τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δις έως το 2019, και επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω νομικών μεταρρυθμίσεων στο μέτωπο αυτό, αλλά και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος υποστηρικτικού της διαδικασίας.
Εκτιμά ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν το 2016 με ισοσκελισμένο τον ισολογισμό τους (σ.σ. break-even), ενώ προειδοποιεί ότι η αύξηση της κερδοφορίας τους σε διατηρήσιμα επίπεδα θα χρειαστεί χρόνο.
Παρά ταύτα η Goldman Sachs επιβεβαιώνει με τη σημεριν΄γ της έκθεση, τιμές στόχους σε ορίζοντα δωδεκαμήνου από 32 έως και 56% υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται οι τράπεζες.
Ειδικότερα για την Αlpha Bank δίνει σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 2,60 ευρώ, για την NBG εμφανίζεται ουδέτερη με στόχο τα 0,30 ευρώ, όπως ουδέτερη είναι και για τις Πειραιώς και Eurobank με τιμές στόχους τα 0,25 και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.
Πηγή: Καθημερινή