Γκρέγκορ Γκίζι: Η Γερμανία πρέπει να συμφωνήσει στη μη περικοπή των συντάξεων

«Tώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων (οι ελληνογερμανικές σχέσεις) μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει (η Ελλάδα για τα δάνεια) και πρέπει της επιστραφούν», η δε «πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει», λέει ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων, λέει πως δεν είναι νομικά εφικτές, αλλά τονίζει η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να επιστρέψει το αναγκαστικό δάνειο των ναζί, «διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων. Για το ύψος των τόκων θα πρέπει να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις».

Στο ερώτημα εάν η επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα, θα βοηθήσει να τεθούν αυτά τα θέματα, ο κ. Γκίζι, που ήταν μέλος της αντιπροσωπείας η οποία τον συνόδευε, απαντά ότι το ελπίζει φυσικά, αλλά ελπίζει επίσης πως «ιδίως ένα άλλο θέμα θα προχωρήσει: Θα πρέπει η Γερμανία επιτέλους να συμφωνήσει να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει πεισθεί αλλά πρέπει να πείσει και τη γερμανική κυβέρνηση».

Τέλος, ο κ. Γκίζι λέει πως πιστεύει μεν «ότι η Xριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) θα έχει πτώση» στις αυριανές εκλογές στη Βαυαρία, αλλά στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, απαντά: «Όχι, θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο CSU, εξάλλου δεν είναι ο άνθρωπος που παραιτείται εύκολα…».

Η συνέντευξη του Γρκέγκορ Γκίζι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ


Κύριε πρόεδρε, σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι ελληνογερμανικές σχέσεις;

Γκρέγκορ Γκίζι: Τώρα που τελείωσε η εποχή των μνημονίων μπορούν να βελτιωθούν αισθητά. Πρέπει όμως τώρα να κυριαρχήσει η ειλικρίνεια και να ειπωθεί ξεκάθαρα στη Γερμανία ότι δεν χαρίστηκε μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, περί δανείων πρόκειται και ότι επί συνόλου 3 δισ. ευρώ ενθυλακώσαμε πάνω από 2 δισ. ευρώ από τους τόκους που πληρώνει η Ελλάδα και πρέπει να της επιστραφούν. Η Γερμανία έχει ευθύνη μόνο στην περίπτωση πτώχευσης και αυτό δεν το πιστεύει βέβαια κανείς ότι θα γίνει. Δεύτερον, η πολιτική της αυστηρής λιτότητας πρέπει επιτέλους να λήξει. Δεν βοηθά σε τίποτα η μείωση των συντάξεων, των μισθών και των κοινωνικών παροχών, διότι αυτό μειώνει την αγοραστική τους δύναμη και συρρικνώνει την εσωτερική αγορά. Εκτός τούτων είναι κοινωνικά άδικη. Χρειάζονται επίσης επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω διαρκώς ότι μεταπολεμικά υπήρξε για τη Γερμανία ένα σχέδιο ανοικοδόμησης, χρειαζόμαστε λοιπόν ένα τέτοιο σχέδιο και για ολόκληρη την νότια Ευρώπη.

Για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και το αναγκαστικό δάνειο τι πρέπει να γίνει;

Γκρέγκορ Γκίζι: Για τις επανορθώσεις απαιτείται μια συνθήκη ειρήνης, την οποία δεν θα έχουμε διότι θα αντικατασταθεί από τη συμφωνία 4+2. Για το άλλο θέμα, του αναγκαστικού δανείου των ναζί θα πρέπει η γερμανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρέπει να το επιστρέψει, διότι ακόμα και η ναζιστική Γερμανία είχε ξεκινήσει την επιστροφή των χρημάτων και η Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι από νομικής απόψεως το διάδοχο κράτος. Για το ύψος των τόκων, θα πρέπει όμως να γίνουν σχετικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει πάντως προηγουμένως να αναγνωρίσει η Γερμανία σαφώς ότι ευθύνεται για το υπόλοιπο της οφειλής.

Νομίζετε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα βοηθήσει να τεθούν αυτά τα θέματα;

Γκρέγκορ Γκίζι: Ελπίζω ότι ιδίως ένα άλλο θέμα θα προχωρήσει, φυσικά όμως και το θέμα του αναγκαστικού δανείου. Η Ελλάδα έπρεπε να δεσμευτεί να μειώσει τις συντάξεις ακόμα μια φορά για να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3,5%. Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει το πλεόνασμα και χωρίς τη μείωση των συντάξεων και τώρα θα πρέπει η Γερμανία επιτέλους να συμφωνήσει να μην περικοπούν και άλλο οι συντάξεις. Είναι εντελώς παράλογο να περικοπούν, διότι πρώτον οι συνταξιούχοι περνάνε ήδη δύσκολα και δεύτερον θα μειωθεί και πάλι η αγοραστική τους δύναμη, κάτι το οποίο βλάπτει την οικονομία. Ελπίζω λοιπόν ότι αυτό θα επιτευχθεί. Πιστεύω ότι ο κ. Σταϊνμάιερ έχει πεισθεί, αλλά πρέπει να πείσει και τη γερμανική κυβέρνηση.

Η πρόγνωσή σας για τις εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή;

Γκρέγκορ Γκίζι: Πιστεύω ότι η Xριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) θα έχει πτώση. Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι είδους κυβέρνηση θα σχηματισθεί μετά. Για το κόμμα μας, τη γερμανική Αριστερά (Die Linke) τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά πιστεύω ότι θα κατακτήσουμε το όριο του 5% και θα μπούμε για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βαυαρίας, κάτι το οποίο θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Είχα πει κάποτε κάνοντας χιούμορ πως αν καταφέρουμε να μπούμε σε ένα τοπικό κοινοβούλιο δυτικού κρατιδίου μπορούμε να αλλάξουμε τη Γερμανία και αν μπούμε στο Κοινοβούλιο της Βαυαρίας μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, και θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει.

Αν όμως χάσει η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) την πλειοψηφία για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν θα είναι πρόβλημα και για την καγκελάριο Μέρκελ;

Γκρέγκορ Γκίζι: Όχι, θα επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο CSU, εξάλλου δεν είναι ο άνθρωπος που παραιτείται εύκολα.

…Ακόμα και αν χάσουν τις εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες στο τέλος του μήνα και τις εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης;>/b>

Γκρέγκορ Γκίζι: Τότε μπορεί τα πράγματα να δυσκολέψουν, εν τούτοις ο μεγάλος συνασπισμός διαθέτει μια σταθερή πλειοψηφία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο / Μπούντεστακ. Εκείνο το οποίο θεωρώ κακό είναι ότι η απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου αυξάνεται και δεν θα ήθελα να δω στη Γερμανία έναν Τραμπ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ήταν λάθος ο νέος μεγάλος συνασπισμός. Τώρα όμως υφίσταται και το μεν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι ανθεκτικό στα βάσανα, το Χριστιανοδημοκρατικό μπορεί να υπομείνει πολλά και πιθανόν να αντέξουν μέχρι το 2021. Μπορεί, όμως, τελικά να πέσουν νωρίτερα. Ίσως ήταν λάθος της κ. Μέρκελ να είναι ξανά υποψήφια για τη καγκελαρία, αλλά ξέρετε ότι οι πολιτικοί έχουν μια αδυναμία, δεν εγκαταλείπουν εύκολα.

Exit mobile version