Γιούνκερ: Καλή βάση για τις σημερινές συνομιλίες η νέα πρόταση της Αθήνας

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

 

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασε στα χέρια της Κομισιόν η νέα, βελτιωμένη ελληνική πρόταση. Αυτό το ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σελμάγιερ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο μετά τη 1 το πρωί.

Η νέα ελληνική πρόταση έφτασε ταυτόχρονα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ήταν μια δύσκολη γέννα, ωστόσο η πρόταση συνιστά μια καλή βάση για τις σημερινές συνομιλίες», είναι το σχόλιο της Επιτροπής.

Η νέα ελληνική πρόταση οριστικοποιήθηκε στην εξάωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, που συνήλθε πριν αναχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τις Βρυξέλλες.

Στοιχεία της πρότασης δεν διέρρευσαν, τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου έλεγαν ωστόσο, ότι η επιδίωξη είναι να κλείσει η διαφορά που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές και για το σκοπό αυτό ούτε η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά, ούτε κάποιες μειώσεις ή επιβαρύνσεις στις συντάξεις αποτελούν ταμπού, ενώ η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέσα στο 2015, φαίνεται να είναι ειλημμένη απόφαση.

Σε αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις αυτές, ο κ. Τσίπρας θέλει μια σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση από τους δανειστές για το θέμα του χρέους.

Πάντως, οι διαρροές ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, προκάλεσαν αναταραχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού υπήρξε έντονη αντίδραση από τον υπουργό Άμυνας κ. Π. Καμμένο, ο οποίος προειδοποίησε μέσω twitter πως το θέμα είναι γι’ αυτόν «αδιαπραγμάτευτο»:

«Επειδή λέγονται διάφορες ανακρίβειες το θέμα διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά είναι για τους ΑΝΕΛ και για εμένα προσωπικά αδιαπραγμάτευτο», έγραψε στην ανάρτησή του, την οποία ακολούθησε και ανακοίνωση του κόμματος, στην οποία οι ΑΝΕΛ χαρακτήριζαν την αλλαγή του σημερινού φορολογικού καθεστώτος, δηλαδή της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, «casus belli».

Αν η πρόταση ικανοποιήσει τους θεσμούς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταστεί εφικτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία την οποία επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση θα φανεί σήμερα. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ωστόσο, πως όλα είναι ανοικτά, ακόμα και το ενδεχόμενο της ρήξης με τους δανειστές, ενώ δεν απέκλειαν ούτε το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για λίγους μήνες, αν δεν καταστεί δυνατόν να υπάρξει συμφωνία.

Το πρόγραμμα του κ Τσίπρα ξεκινά σήμερα με συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με τους «θεσμούς», στην οποία θα συμμετάσχουν πέραν του κ. Τουσκ, ο κ. Γιούνκερ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ. Η συνάντηση αυτή, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, θα γίνει πριν από το καθοριστικό Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός το απόγευμα θα συμμετέχει στην άτυπη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Summit) με θέμα την Ελλάδα.

Χθες, και κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Καγκελάριο Μέρκλ, τον πρόεδρο Ολάντ και τον κ. Γιούνκερ.

Πηγή: real.gr

Exit mobile version