Γιούνκερ: Θα συνυπολογιστεί το κόστος για το προσφυγικό

Στην ουσία ο κ. Γιούνκερ ως θεματοφύλακας της Συνθήκης υποσχέθηκε ότι θα εξαντλήσει τις διατάξεις ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας, οι οποίες επιτρέπουν σε εξαιρετικές περιστάσεις τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Φινλανδία έχουν υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν να αναγνωριστεί στη δημοσιονομική προσαρμογή τους το κόστος του προσφυγικού, ενώ ανάλογη πρόθεση έχει εκφράσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, όποια χώρα θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό.

 

Έπαινοι προς την ελληνική κυβέρνηση

Στη ομιλία του για το προσφυγικό ο πρόεδρος της Κομισιόν επαίνεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αποδέχθηκε τη προσωρινή φιλοξενία στα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής 30.000 προσφύγων μέχρι το τέλος του έτους και άλλες 20.000 σε δεύτερο στάδιο με την οικονομική στήριξη του ΟΗΕ.

Για την Τουρκία τάχθηκε υπέρ της επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της χώρας αυτής στο προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τα κράτη μέλη να δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που ζητάει η Άγκυρα για τη διαχείρηση 2,5 εκατ. προσφύγων, ώστε να τους διατηρήσει στο έδαφός της. Ζήτησε επίσης να ξεκινήσουν συζητήσεις για το θέμα της κατάργησης της βίζας Τούρκων υπηκόων, αλλά και να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να φτάσουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Χαλέπι της Συρίας τις επόμενες βδομάδες, καλώντας τα κράτη μέλη να δράσουν από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγή: DW

Exit mobile version