Γιώργος Παπανδρέου: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – “Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή”

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με τηλεοπτικό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω της ΕΡΤ. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου δικαιολογώντας γιατί αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος:

“Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή, για τους πολίτες, για τη χώρα. Γι’ αυτό η δημοκρατική προοδευτική παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για να ξαναγίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων, καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση” επεσήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

“Καλώ όλους, όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε μια γιορτή Δημοκρατίας, γιορτή συμμετοχής. Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή”.

Πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ο κ. Παπανδρέου είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Φώφη Γεννηματά και την είχε ενημερώσει για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Η κ. Γεννηματά του ευχήθηκε καλή επιτυχία όπως είχε κάνει και με τους υπόλοιπους υποψήφιους μετά την αποχώρησή της από την κούρσα της διαδοχής λόγω του προβλήματος υγείας της.

Οι διεργασίες πριν ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου την υποψηφιότητά του


Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μπαράζ επαφών όλες τις προηγούμενες ημέρες, καθώς στον πρώην Πρωθυπουργό είχαν ασκηθεί έντονες πιέσεις προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά.

Το πρέσινγκ απέδωσε, όπως αποδείχθηκε, και τον οδήγησε – σε πρώτη φάση – να αναλάβει ηγετικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις. Έτσι, με πρωτοβουλία του αρχικά είχε επαφές με τους «μνηστήρες» για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, καθώς και με τον γραμματέα του κόμματος και στη συνέχεια γνωστοποίησε πως θα είναι υποψήφιος.

Πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ο πρώην πρωθυπουργός τη Δευτέρα το πρωί, είχε κάνει μια αινιγματική ανάρτηση στο facebook με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη εκλογική νίκη και την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 1981. Αυτή θεωρήθηκε προαναγγελία των προθέσεών του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

“Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική” έγραψε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων

Όπως τόνισε στην ανάρτησή του:


“18 Οκτώβρη 1981

Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας.

18 Οκτώβρη 2021

Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού”.


Πόσοι θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Βεβαίως, το κρίσιμο τις επόμενες μέρες είναι πόσοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής του ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι στιγμής, όλοι -πλην του κ. Κεγκέρογλου – έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποσυρθούν. Σημειώνεται ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι πιθανό να κάνει πίσω, παρότι, όπως γνωστοποίησε, έχει ήδη καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Είχε δηλώσει εξάλλου: «Όπως άλλαξαν τα δεδομένα μετά την αποχώρηση Γεννήματα για λόγους υγείας, έτσι και η ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αλλάζει ξανά τα δεδομένα».

Πάντως, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, όλα δείχνουν ότι στο τέλος θα φτάσουμε στις εκλογές με 2-3 υποψηφίους.

Η πολιτική σταδιοδρομία

Ο Γιώργος Παπανδρέου διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις 8 Φεβρουαρίου 2004 έως τις 18 Μαρτίου 2012 και επίσης πρωθυπουργός από 6 Οκτωβρίου 2009 – 11 Νοεμβρίου 2011, μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.

Τον Νοέμβριο του 2011 παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον Μάρτιο του 2012 αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Τον Ιανουάριο του 2015 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά δεν εισήλθε στη Βουλή.

Από το 2017 συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημα Αλλαγής.



Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η Πρωθυπουργία

Στις 8 Φεβρουαρίου 2004 εξελέγη, όντας ο μοναδικός υποψήφιος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες, και προσπάθησε να προωθήσει την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Οι υποστηρικτές της πολιτικής του προσέγγισης την έκριναν σημαντική, θεωρώντας ότι έφερνε νέο πολιτικό ήθος στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ οι επικριτές αυτής της προσέγγισης έβρισκαν πως δεν ήταν αποδεκτή στην ελληνική κοινωνία και ότι ήταν δυνάμει επικίνδυνη για το ΠΑΣΟΚ.

Μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε το βράδυ της ίδιας μέρας ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος.

Λίγο αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι θα είναι και αυτός διεκδικητής της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε πολλές πιέσεις, τόσο από στελέχη του κόμματος, τα οποία τον πίεσαν να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του Κινήματος όσο και από τους πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τον θεώρησαν υπεύθυνο για το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών. Αργότερα σε νέες δημοσκοπήσεις η δημοφιλία του επανέκαμψε σημαντικά.

Αναδείχτηκε και πάλι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και τον Κώστα Σκανδαλίδη στην τρίτη.
Στις 30 Ιουνίου του 2008 επανεξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κατά το 23ο συνέδριο της οργάνωσης. Στις 7 Ιουνίου 2009 κέρδισε στις ευρωεκλογές με 36,64%, έναντι 32,29% της Νέας Δημοκρατίας.
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ πέτυχε ιστορική νίκη με ποσοστό 43,92% έναντι 33,47% της Νέας Δημοκρατίας. Η ήττα οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου του κόμματος το ίδιο βράδυ. Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε ως ο 11ος Πρωθυπουργός της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και σχημάτισε την κυβέρνηση Γεωργίου Α. Παπανδρέου.



Από τη θέση του Πρωθυπουργού ήταν ο πρώτος που αντιμετώπισε την προοπτική χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Η διακυβέρνηση της Ελλάδας κατά τη θητεία του αυτή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της ιδιαίτερα προβληματικής οικονομίας της χώρας, η οποία τον οδήγησε σε πολιτικές αποφάσεις που έφεραν σε δυσαρέσκεια ευρύ μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

https://youtu.be/4pC_d1M82uQ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών η Δανειακή σύμβαση της Ελλάδας τον Μάιο του 2010, συμφωνία χορήγησης ενός δανείου (80 δισ. €) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις χώρες – μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί η κύρωση από τη Βουλή του Μνημονίου, των μέτρων δηλαδή που θα λαμβάνονταν προκειμένου να δοθεί η χρηματοδότηση, με 172 ψήφους υπέρ.


Παρά τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι την τελευταία στιγμή επέμεινε ότι η δανειακή σύμβαση έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και αποτέλεσε τον μοναδικό δρόμο για παραμονή στην Ευρωζώνη.

Τον Ιούνιο του 2011 ο Γεώργιος Παπανδρέου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και προανήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα, ανοίγοντας διάλογο με την αντιπολίτευση για πιθανή συγκυβέρνηση με ή χωρίς τον ίδιο στη θέση της πρωθυπουργίας.

Στις 22 Ιουνίου 2011 η νέα κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά (στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 298 βουλευτές).

Η υπερψήφιση με 155 βουλευτές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής έγινε στις 29 Ιουνίου 2011, ωστόσο εκείνη την ημέρα χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν σε κεντρικά σημεία πόλεων της χώρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη ψήφιση του νομοσχεδίου.



Στις 31 Οκτωβρίου 2011, ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του χρέους της χώρας. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός του ίδιου του κόμματός του.

Υπό ασφυκτικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακάλεσε την πρόταση για δημοψήφισμα και συμφωνήθηκε η διαδικασία αντικατάστασής του. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από το ελληνικό Κοινοβούλιο στις 4 Νοεμβρίου 2011, την οποία και έλαβε με ψήφους 153 υπέρ.


Στις 6 Νοεμβρίου 2011, έπειτα από τη συνεδρίαση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, εκδόθηκε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη σύσταση νέας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς τη διενέργεια εθνικών εκλογών.

Πέντε ημέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε. Στη θέση του ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Λουκάς Παπαδήμος, στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, με την κοινοβουλευτική στήριξη τριών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ).
Μετά την πρωθυπουργία
Στις 3 Ιανουαρίου 2015, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).
Επιβεβαίωσε έτσι την αναμενόμενη διάσπαση του από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ηγήθηκε 8 χρόνια (8 Φεβρουαρίου 2004 – 18 Μαρτίου 2012). Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα του απέσπασε μόλις το 2,47% των ψήφων και δεν μπήκε στη Βουλή. Για πρώτη φορά από το 1923 κανένα μέλος της οικογένειας Παπανδρέου δεν εξελέγη βουλευτής του Κοινοβουλίου.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ο Παπανδρέου και το κόμμα του δεν συμμετείχε, επικαλούμενος έλλειψη οικονομικών πόρων.
Είχε συνομιλήσει με τη Φώφη Γεννηματά, την νέα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τους όρους μιας πιθανής εκλογικής συνεργασίας, αλλά δεν προέκυψε κάποια συμφωνία.

Στις 12 Ιανουαρίου 2017, έπειτα από συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, ανακοινώθηκε από κοινού ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 15.176 ψήφους.

Τον Ιούλιο του 2020 βγήκε εκτός γραμμής του Κινήματος Αλλαγής λόγω διαφωνίας του με την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά σχετικά με νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, με το οποίο ο ίδιος διαφώνησε.


Τα βιογραφικά στοιχεία από τη Βικιπαίδεια

Exit mobile version