Quantcast
Γιατί δεν πήγε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την εξεταστική - enikonomia.gr
share

Γιατί δεν πήγε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για την εξεταστική

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου


Να μην παραστεί και να μην παρέμβει στη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευσή της επέλεξε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο να σηκώσουν το βάρος της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

Αν και η κυβέρνηση εδώ και μέρες είχε επιλέξει την τακτική, να υποβαθμίσει το θέμα, η απουσία του Πρωθυπουργού δεν υπήρξε από την αρχή ειλημμένη απόφαση. Ο Αλ. Τσίπρας παρακολούθησε την διαδικασία από το γραφείο του στη βουλή, και νωρίς το απόγευμα έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να συμμετάσχει στη διαδικασία, κάτι που ασφαλώς θα συνιστούσε και αναβάθμισή της. «Δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει ο Πρωθυπουργός σε μια τέτοια συζήτηση», έλεγαν το απόγευμα οι συνεργάτες του.

Η πραγματικότητα είναι ότι η πρόταση της ΝΔ για την εξεταστική είχε προβληματίσει αρκετά την κυβέρνηση το διάστημα που προηγήθηκε της συζήτησης.
Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού είχαν αφήσει ανοικτό το τι θα κάνουν ώστε να το εξετάσουν μετά την ψηφοφορία για την πρόταση νόμου της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο. Το ότι η κυβέρνηση θα καταψήφιζε την πρόταση, αν και προφανές, οριστικοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Το ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα παραστεί, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, το σκεπτικό ωστόσο ήταν το ίδιο: «Η ΝΔ χρησιμοποιεί τον καταλογισμό ευθυνών για την διαπραγμάτευση του 2015, ώστε να αποκτήσει ένα πολιτικό αφήγημα και να βγει από τη στρατηγική της αμηχανία», έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που πρόσθεταν ότι η κυβέρνηση δεν θα την διευκολύνει σε αυτό το στόχο.

Πέρα από αυτό όμως ήταν σαφές ότι η έμφαση την οποία θα απέδιδε η ΝΔ στο σχέδιο Χ και στο βιβλίο του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, θα έθεταν τον Πρωθυπουργό στο επίκεντρο της συζήτησης και αυτός ήταν ένας καλός λόγος για να μην παραστεί.

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου θεωρούν ότι την συζήτηση κάλυψαν με τα επιχειρήματά τους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτος. Το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα κυκλοφόρησε πριν από την συζήτηση ένα κείμενο, στο οποίο αντέκρουε πλήρως την κατηγορία, πως η διαπραγμάτευση στοίχισε στην Ελλάδα από 85 ως 100 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε η ΝΔ επικαλούμενη τον επικεφαλής του ESM Κλαους Ρέγκλινγκ, αλλά και τον Διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Από την πλευρά του ο Γ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι η πρόταση της ΝΔ αντανακλά την αμηχανία της δεξιάς παράταξης και τη δυσκολία της να μιλήσει για το παρελθόν και το μέλλον: «Αν μιλήσει για το παρελθόν πρέπει να μιλήσει και για τις ευθύνες της για την χρεοκοπία της χώρας. Αν μιλήσει για το μέλλον θα αποκαλύψει την ένδεια επιχειρημάτων και σχεδιασμού. Έτσι κατασκευάζει παραμύθια» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης, υποστήριξε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει για την κυβέρνηση. «Παλέψαμε για μια συμφωνία που θα σέβονταν τη βούληση του λαού αλλά και τους κανόνες της Ευρώπης» επεσήμανε.

Οσον αφορά στο Plan B, ο κ. Δραγασάκης είπε «μας εγκαλείται για κάτι που δεν συνέβη. Αν το είχαμε θα το είχαμε εφαρμόσει», είπε χαρακτηριστικά.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η κατάληξη της συζήτησης – η πρόταση της ΝΔ συγκέντρωσε μόλις 96 ψήφους – δικαιώνει την επιλογή του Πρωθυπουργού να μην παραστεί.

Σημειώνοντας ότι η πρόταση δεν συγκέντρωσε ούτε το 1/3 της Βουλής, κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι με αυτόν τον τρόπο «κλείνει οριστικά και η παραφιλολογία περί “διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την χώρα” ενώ ενταφιάζονται και οι ελπίδες για “αριστερή παρένθεση”» και κατέληγαν: «Ευχόμαστε στην ΝΔ και τα μικρά κόμματα που σύρονται πίσω της, καλή προσγείωση στην πολιτική πραγματικότητα».

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.