Με ένα άρθρο του στην ευρείας κυκλοφορίας Γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild ο πρώην έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης, ρωτά απευθείας τον «γερμανό φορολογούμενο» αν «θέλει να “πάρει” πίσω “τα λεφτά του”» ή αν θα έπρεπε να «υποψιάζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει κρυφή ατζέντα».
«Τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την επίσκεψή μου στον κτήριο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, υπό την ιδιότητά μου ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ένας βοηθός του Δρ Σόιμπλε με ρώτησε παιχνιδιάρικα, αλλά όχι χωρίς να κρύβει μια ισχυρή ένδειξη της υποκείμενης επιθετικότητας του: “Πότε θα πάρω τα χρήματά μου πίσω”» αναφέρει στην εισαγωγή του άρθρου ο τέως Υπουργός.
«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί αναγνώστες της Bild θα είναι υπερήφανοι για αυτό τον υπάλληλο και την γεμάτη θράσος ερώτησή του. Βέβαια δεν είναι η ώρα ούτε η εφημερίδα αυτή κατάλληλη για να αναπτύξω μια επιχειρηματολογία σχετικά με τη φύση και τα αίτια του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους της Ελλάδας στις γερμανικές τράπεζες και το γερμανικό κράτος.
Η Ελλάδα οφείλει πολλά χρήματα στη Γερμανία και άλλα κράτη, και θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στην επιστροφή των χρημάτων με δεδομένη την κατάρρευση του ελληνικού εθνικού ΑΕΠ κατά τα τελευταία έξι χρόνια.
Το ενδιαφέρον ερώτημα ωστόσο είναι το εξής: Έθεσε πραγματικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας πάνω από άλλες προτεραιότητες την επιστροφή των χρημάτων των φορολογουμένων της από την Ελλάδα; Ήταν γνήσιο το ενδιαφέρον της ερώτησης που μου έθεσε ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών; Με άλλα λόγια, μπορούν οι Γερμανοί πολίτες να εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους ότι θα δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των χρημάτων που έχει δανείσει η Γερμανία στο ελληνικό κράτος; Ή μήπως η γερμανική κυβέρνηση έχει και άλλες προτεραιότητες που δεν αποκαλύπτει;
Ας προσεγγίσουμε αυτό το ζήτημα ψύχραιμα λοιπόν.
Η Οικονομία στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι, οι Έλληνες έχουν χάσει ακριβώς το ένα τρίτο του εθνικού μας εισοδήματος (από το 2010). Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι σε θέση να δανείζουν ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι επενδύσεις από το εξωτερικό στην χώρα, έχουν στερέψει. Αυτά είναι γεγονότα ανεξάρτητα από τη δική σας ή τη δική μου θεωρία αγαπητέ αναγνώστη ως προς τις αιτίες.
«Καθώς η Ελλάδα χρωστά βουνό χρημάτων, η αποπληρωμή των οποίων στη Γερμανία θα χρειαστεί δεκαετίες ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα, πιστεύεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι αυτά τα μέτρα θα σε βοηθήσουν να “πάρεις πίσω” τα “λεφτά σου”; Δεν το πιστεύω».
«Όπως οι Έλληνες αμφισβητούν εδώ και καιρό τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησής τους, δεν θα ήταν ανάρμοστο αν και οι Γερμανοί ξεκινούσαν να δυσπιστούν όσον αφορά την προτεραιότητα της κυβέρνησής του στο να “πάρουν πίσω τα λεφτά τους” από την Ελλάδα και να υποπτεύονται ότι υπάρχει κάποια άλλη, σιωπηρή, ατζέντα» καταλήγει, χωρίς να γίνεται πιο συγκεκριμένος για αυτή τη δεύτερη «ατζέντα».