Για «αδράνεια» στη φίμωση δημοσιογράφων στην Τουρκία κατηγορεί ο Κούλογλου την ΕΕ

Για «αδράνεια» απέναντι στη φίμωση δημοσιογράφων στην Τουρκία, κατηγορεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε σε γραπτή ερώτησή του, με αφορμή την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων και το κλείσιμο πάνω από 100 ειδησεογραφικών πρακτορείων, εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών από τις τουρκικές Αρχές.

Ο ευρωβουλευτής καλούσε την Κομισιόν να διευκρινίσει τα μέτρα που προτίθετο να λάβει, ώστε να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης σε μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα και να σταματήσει τις τουρκικές αρχές από τη φυλάκιση δημοσιογράφων και το κλείσιμο ΜΜΕ. Ωστόσο, τονίζει ο ευρωβουλευτής, στην απάντησή της, η Κομισιόν «δεν κάνει καμία ουσιαστική αναφορά σε μέτρα και τρόπους αντίδρασης».

Ερώτηση:

Εντάλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων εξέδωσαν οι τουρκικές Aρχές στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται στην Κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία [1].

Ταυτόχρονα, σε μία χωρίς προηγούμενο απόφαση, 3 πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 23 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 45 ημερήσιες εφημερίδες, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικοί οίκοι, διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους [2].

Οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η Διεθνής Αμνηστία έχουν αντιδράσει ενάντια στα προαναφερόμενα εντάλματα κράτησης και τις πρακτικές των τουρκικών αρχών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς προτίθεται να αντιδράσει, προκειμένου να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σε μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ;

2. Τη λήψη ποιών άμεσων μέτρων προτίθεται να εξετάσει, προκειμένου να σταματήσει τις τουρκικές αρχές από τη φυλάκιση δημοσιογράφων και το κλείσιμο ειδησεογραφικών πρακτορείων;

[1]http://m.bianet.org/english/media/177205-reactions-against-detentions-from-freedom-of-expression-human-rights-organizations

[2]http://tvxs.gr/news/kosmos/o-erntogan-kleinei-130-mesa-enimerosis.

Απάντηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάαν:

Η ελευθερία έκφρασης αποτελεί ένα από τα κύρια θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ύπαρξη και λειτουργία ελεύθερων, πολύμορφων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης είναι ουσιαστικής σημασίας παράγοντας σε κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Στα συμπεράσματά του της 18ης Ιουλίου 2016, το Συμβούλιο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα. Η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να προσβλέπει στα κατά το δυνατόν υψηλότερα δημοκρατικά πρότυπα και στις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, ιδίως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Η ΕΕ ανησυχεί για ορισμένες εξελίξεις που ακολούθησαν την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, ενώ η εκτελεστική εξουσία έχει κλείσει πολλά μέσα ενημέρωσης. Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου και του Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, της 21ης Ιουλίου 2016 [1], η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις τουρκικές αρχές να τηρούν, υπό οιεσδήποτε περιστάσεις, τις αρχές του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Για κάθε εικαζόμενο αδίκημα ή εγκληματική πράξη πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα κάθε ατόμου σε δίκαιη δίκη. Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί όλως ιδιαιτέρως τα θέματα αυτά, με την μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης πρέπει να εξακολουθήσουν να συνιστούν το θεμέλιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δεδομένου ότι αυτές εξασφαλίζουν την ύπαρξη ενός απτού μηχανισμού διαλόγου. Όπως επανέλαβε, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, στην ‘Αγκυρα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, η ΕΕ εξακολουθεί να προσβλέπει στην στενή συνεργασία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κοινών μας προβλημάτων.


Exit mobile version