Εξασφαλισμένη θεωρεί τη διαφάνεια στο νέο σύστημα απόδοσης και ανανέωσης διπλωμάτων οδήγησης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θάνος Βούρδας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Βούρδας επισημαίνει πως «Η διαφάνεια διασφαλίζεται γιατί είναι ελάχιστος ο ανθρώπινος παράγοντας που επηρεάζει τη διαδικασία του αποτελέσματος, θα υπάρχουν κάμερες και στην τελική φάση μειώνεται ο αριθμός των εξεταστών. Δεν θα υπάρχει εκπαιδευτής μέσα στο αυτοκίνητο κατά την εξέταση και δεν υπάρχει απόδοση του διπλώματος κατά τη στιγμή της εξέτασης, αλλά αφού εξεταστεί το υλικό και κριθεί, μέσα σε 5 μέρες, αν είναι επαρκής η οδηγική ικανότητα».
«Η απόδοση διπλώματος, κυρίως για τους νέους οδηγούς, είχε το λυπηρό φαινόμενο ο νεαρός πολίτης να βρίσκεται στην πρώτη του επαφή με το ελληνικό δημόσιο με ένα καθεστώς που είχε μεγάλο βαθμό αδιαφάνειας», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ο κ. Βούρδας τόνισε επίσης, ότι δημιουργείται ειδικό σώμα εξεταστών, αποκλειστικής απασχόλησης «γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα οι εξεταστές ήταν “πάρεργο” αυτής της διαδικασίας καθώς, στον επιπλέον χρόνο του ωραρίου τους, ασχολούνταν και με τις εξετάσεις».
«Εκεί που απασχολούνταν σ΄ αυτή τη διαδικασία περίπου 1300 άτομα στη λογική της υπερωριακής απασχόλησης, με το νέο σύστημα δεν θα απαιτούνται περισσότερα από 350 υπάλληλοι αποκλειστικής απασχόλησης σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις μεταφορών της χώρας», σημειώνει ο κ. Βούρδας. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, «αλλά θα δουλεύουν αποκλειστικά στην υπηρεσία τους».
«Οι εξεταστές έπαιρναν ένα υπερωριακό επίδομα- 240 ευρώ μεικτά τον μήνα- το οποίο έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2015. Όπως έχουμε πει, όμως, από τον Μάιο του 2018 που παρουσιάσαμε το σχέδιο νόμου για διαβούλευση, όλο το κομμάτι του επιδόματος και τα αναδρομικά και τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, καλύπτονται κανονικά, άρα ήταν αναίτια η αποχή των εξεταστών και παραμένει αναίτια», τονίζει ο κ. Βούρδας, αποδίδοντας τις αντιδράσεις «ή στο γεγονός ότι το αίτημά τους έχει αλλάξει και δεν θέλουν να αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων ή είναι καθαρά μικροσυνδικαλιστικοί λόγοι».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ