«Η προηγούμενη δεκαετία για την Ελλάδα ήταν αναμφίβολα η πιο δύσκολη της Μεταπολίτευσης, ήταν μία δεκαετία που χαράχτηκε βαθιά στη ζωή του κάθε πολίτη της πατρίδας μας και σε αυτό νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη στον χαιρετισμό της στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούν στα αίτια της κρίσης, διαφωνούν στο κατά πόσο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ήταν ο ενδεδειγμένος, διαφωνούν στο σχέδιο που θα πρέπει να έχει η χώρα από εδώ και πέρα, προκειμένου να μην ξαναζήσει ο ελληνικός λαός καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως είπε «έχουμε σίγουρα διαφορετική αντίληψη για λύσεις που πρέπει να δοθούν σε μία σειρά από θέματα που συνεχώς, λόγω της φύσης τους θα είναι πάνω στο τραπέζι. Εργασιακά, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι σχέσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος». Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη «σε αυτή την ιστορική πορεία που αφήσαμε πίσω μας αλλά και σε αυτή που θα διανύσουμε ζήσαμε και θα ζήσουμε θέματα ειδικού χειρισμού τα οποία προσεγγίζουμε από τελείως διαφορετικές θεμελιακές βάσεις». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ονοματολογική διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στην χώρα μας και την Βόρεια Μακεδονία και που κατά την επίλυσή της αναδείχθηκαν έντονες διαχωριστικές γραμμές, όπως σημείωσε, ανάμεσά στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενη στη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεροβασίλη είπε ότι έδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό διαφορετικές αξιακές θέσεις σε ζητήματα όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο δημόσιος έλεγχος των κοινωνικών αγαθών, το ενιαίο δημόσιο κοινωνικής ασφάλισης και οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας.
«Όλα αυτά συγκλίνουν στο ότι οραματιζόμαστε τη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια τελείως διαφορετικά. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την αντιπαράθεση πιστεύουμε πως πάντα εμφανίζονται ζητήματα που θα μπορούμε, και σε κάποιες φορές θα επιβάλλεται, να συμπλεύσουμε και πάντα θα είναι αυτονόητη η συνεννόηση. Έτσι, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε θέματα όπου μπορεί να υπάρχει συναίνεση. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συγκλίσεων για τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας σε μία δύσκολη εποχή και σε μία εποχή συνεχών προκλήσεων. Είναι αυτονόητο πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για το εθνικό συμφέρον, στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την βελτίωση των πολιτικών, την αναθεώρηση συνθηκών, την ασφάλεια, την άμυνα και το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Είναι αυτονόητο πως μπορούμε να συζητήσουμε για τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις που μας αφορούν εξίσου όλους. Αυτονόητο, τέλος, ότι μπορούμε να καταδικάσουμε από κοινού φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού και φίμωσης της διαφορετικής άποψης. Είναι επίσης σημαντικό για όλους μας, στο πλαίσιο των διαφωνιών να κυριαρχεί ο πολιτικός πολιτισμός, όχι ο κιτρινισμός, να υπάρχει αντιπαράθεση θέσεων που θα συνοδεύονται από προτάσεις, να αρθρώνεται ένας πολιτικός λόγος ουσίας και όχι συνθηματολογίας, να κυριαρχούν επιχειρήματα και όχι στείρες κόντρες» είπε προσθέτοντας πως μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να έχουν μεγάλες διαφορές αλλά ο ελληνικός λαός χρειάζεται και επιθυμεί εμείς οι ίδιοι να διατυπώνουμε καθαρά με ίσους όρους τις απόψεις μας και όπου υπάρχουν περιθώρια θα αναζητούμε συναίνεση των δύο ή και περισσότερων κομμάτων.
«Τα κόμματα στη δημοκρατία είναι ο πυρήνας του πολιτικού συστήματος. Επομένως θεωρούμε ότι οι διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο συνέδριό σας θα επηρεάσουν στο μέλλον και τις αντιπαραθέσεις και τις συγκλίσεις μας, θα επηρεάσουν τελικά το μέλλον της χώρας. Για αυτό εύχομαι για άλλη μία φορά καλή επιτυχία στο συνέδριό σας» ολοκλήρωσε η Όλγα Γεροβασίλη.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ