Γεροβασίλη: Αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο του κράτους με χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων

Στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση των ΜΜΕ, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ» στη Νάξο. «Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, υγιές και διάφανο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ.

Προστατεύουμε, τόσο το δημόσιο χαρακτήρα των συχνοτήτων, όσο και τις συνθήκες εργασίας. Αποκόπτουμε τον ομφάλιο λώρο του κράτους με χρεοκοπημένους ιδιοκτήτες καναλιών και εφημερίδων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αδειοδότηση καναλιών

Ειδικά, για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι «για πρώτη φορά μπαίνει μια τάξη» και «οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν την παραχώρηση ενός δημόσιου αγαθού σε αυτούς». Τον Ιούλιο θα ανακοινωθεί η λίστα των προεπιλεγέντων και ως τις αρχές Αυγούστου ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι η διαδικασία θα καλύπτει αυστηρότατα στάνταρ διαφάνειας από διεθνή εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών που επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Ταυτόχρονα, μπαίνει τέλος στις «εργασιακές γαλέρες», όπως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι χαρακτηρίζουν πολλές επιχειρήσεις media, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ορίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εργασιακής προστασίας και ασφάλειας.

Ρυθμιστικό πλαίσιο διαδικτυακών ΜΜΕ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ρυθμιστικό πλαίσιο των διαδικτυακών ΜΜΕ που ανακοινώνεται αύριο από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και υπογράμμισε ότι «θα μπει τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο που γεννά διαφθορά». «Μην ξεχνάτε ότι μέσα από ενημερωτικού χαρακτήρα σελίδες του διαδικτύου λειτουργούσε το κύκλωμα εκβιαστών που αποκαλύφθηκε πρόσφατα», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τις σχέσεις που φέρονται να είχαν μέλη του κυκλώματος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις, όχι για εμάς αλλά για τον ελληνικό λαό, λάβαμε – έλαβα – μηνύσεις», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οι προκάτοχοί μας επέτρεψαν να μεγαλώσει άλλη μία πληγή στο χώρο της ενημέρωσης. Αναφέρομαι σε επιχειρήσεις με άγνωστο ιδιοκτησιακό καθεστώς και εργαζόμενους «τρίτης κατηγορίας», χωρίς δικαιώματα και μισθούς πείνας. Εμείς την κλείνουμε αυτήν την πληγή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την κατάσταση που επικρατεί στο διαδίκτυο.

Χρηματοδότηση ΜΜΕ

Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στον έλεγχο για τις συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ. «Ελέγχουμε το τεράστιο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω της διαφήμισης του οποίου παρασιτούσαν δεκάδες μικρομάγαζα στο χώρο της ενημέρωσης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι δημοσιεύτηκαν οι λίστες με τους αποδέκτες και τα ποσά της διαφημιστικής δαπάνης τραπεζών, όλα αυτά τα χρόνια που οι Έλληνες πολίτες δέχονταν συνεχείς περικοπές για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.

«Αυτά είναι και τα όρια του θεσμικού μας ρόλου. Για την ίδια τη δημοσίευση, τον κώδικα δεοντολογίας, το ποιοτικό επίπεδο της μαζικής ενημέρωσης και του δημόσιου λόγου, υπεύθυνοι είναι οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «τελικός κριτής σε κάθε περίπτωση είναι κάθε πολίτης ξεχωριστά, τη στιγμή που μετουσιώνεται από παθητικό δέκτη πληροφορίας, σε ενεργό και ενσυνείδητο αξιολογητή της».

Αναφερόμενη στην κατάσταση στα ελληνικά ΜΜΕ, ειδικά τα χρόνια των Μνημονίων και της κρίσης, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι ενδεικτική της κατάστασης είναι η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με την οποία η δημοσιογραφική ελευθερία στη χώρα μας κατρακύλησε 64 ολόκληρες θέσεις από το 2009 έως το 2014.

«Πρόκειται για την πιο ραγδαία υποχώρηση παγκοσμίως. Η Ελλάδα βρέθηκε στην «περίοπτη» 99η θέση. Τη χαμηλότερη ως σήμερα. Και αυτό, σε μία δημοκρατική χώρα, στην οποία δεν διώκονται τα πολιτικά φρονήματα, δεν φυλακίζονται οι λειτουργοί των ΜΜΕ και δεν ασκείται βία στους δημοσιογράφους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό συνέβη στα χρόνια της εφαρμογής του πλέον ασφυκτικού προγράμματος λιτότητας και πάλι παγκοσμίως.

Το τρίγωνο ΜΜΕ-τράπεζες-κράτος

«Η εφαρμογή του μνημονίου αποκάλυψε κάτι που ήδη, βέβαια,γνωρίζαμε. Τη σχέση εξάρτησης των ΜΜΕ με το κράτος, το δημόσιο χρήμα και τις τράπεζες», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για να παρατηρήσει ότι «μόλις οι κρατικοί πόροι στέρεψαν, η κρίση που προϋπήρχε, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις» και «τα επόμενα χρόνια, μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις συνέχισαν να υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο χάρη στον τραπεζικό δανεισμό», ο οποίος σκανδαλωδώς σε κάποιες περιπτώσεις δεν μειώθηκε, όταν οι ροές για άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις είχαν ήδη κοπεί με το μαχαίρι και που σήμερα είναι αντικείμενο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

«Διόλου τυχαίο, ότι τους πρώτους, πιο δύσκολους, μήνες της εφαρμογής των καταστροφικών προγραμμάτων λιτότητας η πληροφόρηση υπήρξε αυστηρά κατευθυνόμενη. ‘Ανωθεν κατευθυνόμενη. Για την κατάσταση αυτή μίλησαν άλλωστε οι ίδιοι οι φορείς της. Έχουμε τις μαρτυρίες τους. Αποκαλύφθηκαν οι τριγωνικές σχέσεις τρόικας – ελληνικών κυβερνήσεων – ΜΜΕ. Θάφτηκαν όμως», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος «όπως κρύφτηκαν σε μαξιλάρια κρισιμότατες δημοσιογραφικές πληροφορίες που αφορούσαν το μέλλον του ελληνικού λαού».

«Δεν είναι τυχαίο ότι συγκροτήματα Τύπου την περασμένη πενταετία επένδυσαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού. Ενοχοποίησαν τμήματα των Ελλήνων εργαζομένων, καταδεικνύοντάς τους ως υπευθύνους για τα δεινά των υπόλοιπων εργαζομένων. Οποιαδήποτε άποψη απέναντι στο μονόδρομο της λιτότητας αποδοκιμαζόταν. Σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηριζόταν ακόμη και επικίνδυνη», είπε ακόμη η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «οι μαζικές αντιδράσεις ή αποσιωπούνταν ή υπερτονίζονταν ως βίαιες και καταστροφικές για την οικονομία, τον τουρισμό, την ασφάλεια των πολιτών».

Συνέπεια αυτής της διαμορφωμένης κατάστασης ήταν να συμβεί την περασμένη χρονιά το εξής τραγελαφικό, είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη: «Ενώ για όλα τα χρόνια η κριτική των ΜΜΕ στόχευε σχεδόν αποκλειστικά την αντιπολίτευση, όταν εμείς αναλάβαμε την εξουσία στράφηκε -και πάλι αποκλειστικά- στην κυβέρνηση».

Οι μονταζιέρες

«Προφανώς η δημοσιογραφία οφείλει να ασκεί έλεγχο στην εξουσία. Όχι, όμως, με όρους υπεράσπισης του καθεστώτος διαπλοκής και ανομίας δεκαετιών. Αλλά για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αντί αυτού, μετά και τη δεύτερη νίκη στις εθνικές εκλογές και εν όψει της εφαρμογής του νόμου για τις συχνότητες, μεγάλοι όμιλοι των ΜΜΕ ξεπέρασαν κάθε εσκαμμένο», ανέφερε στο σημείο αυτό η κ. Γεροβασίλη, με την παραγωγή, όπως είπε, εντυπωσιακών «αποκαλύψεων», οι οποίες όταν δεν είναι εντελώς ψευδείς, ήταν τραγικά παραποιημένες.

«Είναι πραγματικά θλιβερό, άλλοτε κραταιά έντυπα, να πέφτουν στο επίπεδο της διαβόητης «μονταζιέρας». Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες κραυγαλέα κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι στόχος είναι να διαμορφώσουν και την πολιτική ατζέντα της ημέρας, έτσι «αφού ανέβει το άρθρο, ακολουθούν, λίγη ώρα αργότερα, καταγγελτικά δελτία Τύπου από τη ΝΔ και ακολούθως του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς στην ίδια γραμμή», ακολουθούν οι τηλεοράσεις, η εντύπωση μένει και «η διάψευση ή απάντηση είτε θα περάσει απαρατήρητη, είτε θα δημοσιευτεί συνοδευόμενη από απαξιωτικό σχόλιο του -ανώνυμου κατά κύριο λόγο- συντάκτη».

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι τα επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα είναι αναμενόμενα από μέρος του Τύπου. Όχι, όμως, και από τον πολιτικό κόσμο ή από μερίδα του», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και σημείωσε ότι πρόσφατο παράδειγμα είναι το θέμα που προέκυψε με τις off shore εταιρίες.

«Ένα δημοσίευμα, έγινε παντιέρα επί τρεις μέρες, αλλά όταν το θέμα έφτασε στην πολιτική του ουσία, η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε άτακτα από τη Βουλή.Όταν αντιπολιτεύεσαι με βάση τα δημοσιεύματα και με όρους επικοινωνίας, θα πληρώσεις κάποια στιγμή το κόστος. Αν παίζεις με τη φωτιά, κάποια στιγμή θα καείς», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος και κατήγγειλε ταυτόχρονα την «πρακτική εξόντωσης προσώπων» κάνοντας λόγο για στοχευμένη, συντονισμένη και διαρκή εκτόξευση λάσπης σε επιλεγμένους ανθρώπους.

«Πρόκειται για επιθέσεις, οι οποίες αγγίζουν τα όρια της διαπόμπευσης. Σε πρόσωπα πολλές φορές που δεν προέρχονται καν από τον κύκλο της πολιτικής εξουσίας. Πρόκειται για την παραδοσιακή πρακτική του πες, πες, κάτι θα μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «είναι αδιανόητη η σιωπή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».


Exit mobile version