Η είδηση του θανάτου του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε ηλικία 99 ετών έκανε τον γύρο των γερμανόφωνων μέσων ενημέρωσης.
«Ο έλληνας πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι νεκρός. Πέθανε τη νύχτα της Κυριακής», γράφει η Welt του Βερολίνου στη διαδικτυακή της έκδοση, επισημαίνοντας ότι «ο συντηρητικός πολιτικός υπήρξε ενεργός στην πολιτική επί σχεδόν 60 χρόνια».
«Η επόμενη γενιά είναι έτοιμη»
H Frankfurter Allgemeine Zeitung τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος με ένα εκτενές αφιέρωμα, παραθέτοντας στοιχεία για τη ζωή, την πολιτική σταδιοδρομία και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι συνελήφθη στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και καταδικάστηκε σε θάνατο. Όπως σημειώνει: «Τη Δευτέρα πέθανε στα 99 του χρόνια ο υψηλόσωμος Κρητικός, ο οποίος δεν έβλεπε καλά πλέον μετά από μια εγχείρηση, αλλά ήταν μέχρι και το τελευταίο διάστημα πνευματικά ακμαίος – ωστόσο το όνομα Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ελληνική πολιτική», εκτιμά ο ανταποκριτής της εφημερίδας εστιάζοντας στο πρόσωπο του υιού Μητσοτάκη. «Η επόμενη γενιά είναι έτοιμη», σχολιάζει και εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί σύντομα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας και να συνεχίσει το πολιτικό έργο του πατέρα του. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφήνει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός θέλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που είχαν στοιχίσει πριν από μισό αιώνα την απώλεια της εξουσίας στον πατέρα του. Βεβαίως ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης Β’ θα καλείτο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε πολύ δυσκολότερο πλαίσιο, διότι εξαιτίας των βαρών του χρέους τα πολιτικά περιθώρια δράσης είναι περιορισμένα».
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο πρώην πρωθυπουργός πέθανε «περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν», όπως ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η εφημερίδα του Αμβούργου κάνει μια αναδρομή στην μακρά πολιτική σταδιοδρομία του εκλιπόντος, υπογραμμίζοντας τον διεθνή προσανατολισμό της πολιτικής με στόχο την εμβάθυνση των ευρωπαϊκών και διατλαντικών σχέσεων της Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται «ευρωπαϊστής», ο οποίος «κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησής του εδραίωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προωθώντας την ένταξη στη Συνθήκη Σένγκεν το 1992 και στην εσωτερική αγορά της Ε.Κ. το 1993. Ως υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε το 1981 στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Επιπλέον, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου διατηρούσε στενές διατλαντικές επαφές. Ο Μητσοτάκης ήταν το 1990 ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο», σημειώνει το δημοσίευμα.
Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι πέθανε «ένας βετεράνος της ελληνικής πολιτικής», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «γεννημένος στην Κρήτη Μητσοτάκης ανήκε σε μια από τις πιο γνωστές πολιτικής δυναστείες».
Τέλος, στον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρεται και ελβετική Neue Zürcher Zeitungμε σύντομη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της. Εκεί σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ο Μητσοτάκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φιλελεύθερους αστούς πολιτικούς της Ελλάδας».
Πηγή: DW