Η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, δήλωσε ο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 6ο ετήσιο φόρουμ «InvestGR: Foreign Investments in Greece», τονίζοντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις μισθών θα γίνουν με την προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Ελλάδα έκανε το 35% των συνολικών επενδύσεων των τελευταίων 20 ετών». «Η δουλειά μου τώρα στο Υπουργείο Εργασίας δεν είναι κόντρα ρόλος στη δουλειά μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι συμπληρωματικός ρόλος, διότι ποια είναι η εντολή του κύριου πρωθυπουργού; Πώς θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όχι για να ανεβαίνουμε στους δείκτες… Σημασία έχει, αν αυτό ο πολίτης το βλέπει στη δικιά του ζωή, αν αυξάνει το δικό του εισόδημα, αν τον βοηθάει να παρέχει στα παιδιά του καλύτερη εκπαίδευση, αν τον βοηθάει να λύσει τα προβλήματά του».
«Στη λήξη της θητείας μου, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα θα είναι στα 1.500 ευρώ. Σήμερα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου 1.100 ευρώ», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του μέσου μισθού στην Ελλάδα δεν θα έρθει από νόμο. «Ο νόμος για το “ξεπάγωμα” των τριετιών και η αύξηση του βασικού μισθού είναι για ένα κομμάτι της αγοράς εργασίας. Η μεγάλη αύξηση των μισθών θα γίνει από την προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας.
Οι νέες επενδύσεις θα φέρουν ζήτηση στην αγορά εργασίας
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε μάλιστα ότι η προσέλκυση επενδύσεων θα δημιουργήσει τέτοια ταχύτητα στην ελληνική οικονομία και τέτοια ζήτηση στην αγορά εργασίας που η μέση αξία της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα θα φτάσει εκεί, λόγω της ζήτησής της.
Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα νέα προγράμματα απασχόλησης, που πρόκειται να υλοποιήσει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). «Θα είναι τραγικό, εάν χάσουμε την ευκαιρία αυτών των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να φτιάξουμε το εργατικό δυναμικό που θα χρειαστούμε για τα επόμενα 20 χρόνια, διότι τέτοιους μεγάλους πόρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γι’ αυτόν τον σκοπό δεν θα ξαναβρούμε. Άρα, πρέπει οι πόροι να δοθούν σωστά και, φυσικά, ένα μεγάλο κομμάτι του reskilling και του upskilling είναι δεξιότητες που “κουμπώνουν” στην πράσινη οικονομία», σημείωσε.
«Η πράσινη οικονομία είναι μία ανθρώπινη αναγκαιότητα, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο είναι πώς θα προσαρμοστεί το ανθρώπινο είδος στις νέες κλιματικές συνθήκες. Όπως αποσαφήνισε, αυτό οδηγεί και θα οδηγήσει στην ανάγκη νέων εργασιακών δεξιοτήτων, που θα μπορούν να χειριστούν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες διαδικασίες.