Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά

Την άποψη ότι «η κίνηση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους» εκφράζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι «όταν βγαίνεις στις αγορές μόνο και μόνο για παιχνίδια εντυπώσεων και όχι για λόγους ουσίας, τότε η αποτυχία είναι σχεδόν πάντα δεδομένη».

Ωστόσο, σχολιάζοντας τα γερμανικά και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγο για «πολύ συμβολικό βήμα τη σωστή χρονική στιγμή», ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «οι ξένοι, επειδή θέλουν να απαλλαγούν από την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας έχουν συμφέρον να παρουσιάζουν τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, πάρα ταύτα, δηλώνει ότι «η επιτυχία θα κριθεί στη δεύτερη έξοδο στις αγορές» και σχολιάζει πως «εάν πετύχουμε χαμηλότερο επιτόκιο θα έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός».

Μιλώντας για την παραδοχή του πρωθυπουργού, σε συνέντευξή του, ότι «έκανε λάθη», ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι «η εκ των υστέρων απολογία του κ. Τσίπρα δεν συγκινεί κανέναν» και εκφράζει την άποψη «ότι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις των κκ Τσίπρα και Βαρουφάκη για το ποιος έφταιξε περισσότερο δεν τους αθωώνουν».

Ερωτηθείς εάν «επιμένει στην τοποθέτησή του για Ειδικό Δικαστήριο» ο Άδωνις Γεωργιάδης περιορίστηκε να πει ότι «στην επόμενη Βουλή θα γίνει σίγουρα Εξεταστική Επιτροπή».

Για την απόφαση της κυβέρνησης «να καλύψει τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ» και γιατί δεν υπήρξε σχόλιο από τη ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι «η ΝΔ έχει αποφασίσει να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κρίνει ανεπηρέαστη αυτό το ζήτημα», ωστόσο εκφράζει την δική του άποψη ότι «δεν μπήκαμε στο μνημόνιο λόγω του κ. Γεωργίου».

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, πώς σχολιάζετε την κίνηση της κυβέρνησης να βγει στις αγορές;

Απ. Μετά από τρία χαμένα χρόνια, στα οποία μεσολάβησαν δύο μνημόνια και πρόσθετο κόστος για τη χώρα, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, δυστυχώς με πολύ χειρότερους όρους από αυτούς που υπήρχαν την άνοιξη του 2014. Δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού του 2014. Αναμφισβήτητα, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης έγινε για καθαρά πολιτικούς λόγους. Έβγαλαν ένα “ομόλογο Καμμένου” γιατί ήθελαν να αλλάξουν την ατζέντα ή γιατί πίστευαν ότι αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή. Όταν όμως βγαίνεις στις αγορές μόνο και μόνο για παιχνίδια εντυπώσεων και όχι για λόγους ουσίας, τότε η αποτυχία είναι σχεδόν πάντα δεδομένη.

Ερ. Δηλαδή δεν ήταν θετικό ότι γεγονός ότι το επιτόκιο για 5ετές ομόλογο κινήθηκε στο 4,625% και πάντως χαμηλότερα από ό,τι είχε δανειστεί η κυβέρνηση Σαμαρά;

Απ.

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι τα κατάφερε καλύτερα, συγκρίνοντας το ονομαστικό επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης, 4,95%, με το 4,625%, που ήταν η δική της απόδοση. Η σύγκριση αυτή είναι παραπλανητική. Πάντα οι συγκρίσεις στη διεθνή αγορά ομολόγων γίνονται με βάση το λεγόμενο spread, δηλαδή τη διαφορά κόστους δανεισμού σε σχέση με τη Γερμανία. Το 2014 η Γερμανία δανειζόταν με απόδοση +0,6%, ενώ τώρα δανείζεται με αρνητική απόδοση -0,2%. Το 2014 η Ελλάδα δανείστηκε με spread 435 μονάδες βάσης, ενώ τώρα δανείστηκε με spread 481 μονάδες βάσης. Άρα, έχουμε ακριβότερο κόστος δανεισμού. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογίσουμε το bonus του 2,26% που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στους κατόχους των παλαιών ομολόγων για να προχωρήσουν στην ανταλλαγή. Με αυτό το κόστος το επιτόκιο φτάνει το 4.893%.

Ερ. Ωστόσο, κύριε Γεωργιάδη, οφείλουμε να πούμε ότι τόσο τα γερμανικά όσο και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «πολύ συμβολικό βήμα τη σωστή χρονική στιγμή». Πώς σχολιάζετε αυτά τα δημοσιεύματα; Η FAZ συγκεκριμένα χαρακτήρισε «περιζήτητο το ελληνικό ομόλογο».

Απ. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις στην κυβέρνηση, οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων θα αρχίσουν να αμφιβάλουν και οι επιπτώσεις θα φανούν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Έχετε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση αυτή θα τα καταφέρει στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων ή ότι δεν θα συνεχίσει τις ιδεολογικές συγκρούσεις; Οι ξένοι επειδή θέλουν να απαλλαγούν από την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας έχουν συμφέρον να παρουσιάζουν τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη δεν είναι επιτυχία, όμως, το γεγονός για τη χώρα ότι το 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2010, ενώ κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται και η απόδοση στο 2ετές ομόλογο;

Απ.

Οι συνθήκες σήμερα είναι τελείως διαφορετικές, αφού η ΕΚΤ έχει πλημμυρίσει με ρευστότητα την ευρωπαϊκή αγορά, μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που ξεκίνησε το 2015 και στο οποίο η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν επωφελείται, μετά τη διακοπή του δεύτερου προγράμματος στήριξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι του 2014, η Πορτογαλία δανειζόταν 2,2%, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 1,2%.

Ερ. Επειδή η οικονομία είναι και ψυχολογία όλα τα παραπάνω δεν ενισχύουν προς θετική κατεύθυνση;

Απ. Μπορεί να έγινε το πρώτο βήμα, η επιτυχία όμως θα κριθεί στη δεύτερη έξοδο στις αγορές. Εάν πετύχουμε χαμηλότερο επιτόκιο, θα έχουμε κάνει ένα βήμα εμπρός. Εάν όχι, θα έχουμε κάνει ένα βήμα πίσω. Αυτό θα κριθεί με την ταχύτητα την οποία θα κλείσει ο κ. Τσίπρας την γ΄ αξιολόγηση. Αν την κλείσει γρήγορα, το επόμενο ομόλογο που θα βγάλουμε θα έχει χαμηλότερη απόδοση. Εάν όμως φθάσουμε στον Νοέμβριο και η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και η έξοδός μας στις αγορές, τον Ιούλιο του 2018, θα είναι αδύνατη.

Ερ. Μήπως, δηλαδή, η ΝΔ έπρεπε να είναι ενισχυτική στην απόφαση της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι είναι θετικό βήμα για τη χώρα μας να μπορέσει να βγει και πάλι στις αγορές, μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης. Το να αρχίσουμε, όμως, να πανηγυρίζουμε επειδή επανήλθαμε στο 2014 είναι εξωφρενικό. Αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, η χώρα θα δανειζόταν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και θα ήμασταν εκτός Μνημονίων.

Ερ. Να περάσουμε και στο βιβλίο Βαρουφάκη. Η ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «συμμορία». Δεν σας κάλυψε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του παραδέχτηκε πως «έκανα λάθη» με πρώτο, όπως είπε, την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη;

Απ.

Αυτά που περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης στο βιβλίο του για όσα εκτυλίχθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι σοκαριστικά. Περιγράφει μια κυβέρνηση εσωτερικά σπαρασσόμενη, όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Όποιος, όμως, σκάβει το λάκκο του άλλου, πέφτει ο ίδιος μέσα. Έτσι την πάτησε ο κ. Τσίπρας και η «συμμορία» του. Ο Γιάνης, με ένα «ν», τους κρατάει στο χέρι και τρέμουν μη δώσει στη δημοσιότητα τα ηχητικά αποσπάσματα. Η εκ των υστέρων απολογία του κ. Τσίπρα ότι έκανε λάθη, δεν συγκινεί κανέναν. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη για το ποιος έφταιξε περισσότερο δεν τους αθωώνουν. Η ημέρα που θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό πλησιάζει.

Ερ. Μήπως, επειδή εσείς ο ίδιος έχετε μιλήσει δημόσια για Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με τα πεπραγμένα Βαρουφάκη όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να «πετάξει» την ευθύνη από πάνω του και να ενοχοποιήσει τον κ. Τσίπρα;

Απ. Οι ευθύνες δεν ανήκουν σε ένα πρόσωπο, αλλά σε πολλά. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, οι πρωταγωνιστές του παρ΄ ολίγον Grexit θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Όσο και αν προσπαθήσουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους ή να βρουν συνενόχους, δεν θα τα καταφέρουν. Τα γεγονότα του 2015 είναι καταγεγραμμένα. Το αχρείαστο και διχαστικό δημοψήφισμα, τα σχέδια για αλλαγή του εθνικού νομίσματος και για πλιάτσικο στο Νομισματοκοπείο, τα capital controls και οι αναφορές περί φόβου πραξικοπήματος είναι υπαρκτά γεγονότα που κάποιοι τα προκάλεσαν.

Ερ. Επιμένετε στην τοποθέτησή σας για Ειδικό Δικαστήριο; Είναι ειλημμένη απόφαση της ΝΔ;

Απ.

Να μην έχετε ουδεμία αμφιβολία. Η Εξεταστική Επιτροπή θα γίνει, αν όχι σε αυτήν τη Βουλή, σίγουρα στην επόμενη. Είναι δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι Έλληνες πολίτες θα μάθουν όλη την αλήθεια για το ποιοι οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

Ερ. Κύριε Γεωργιάδη θεωρείτε δικαίωση την προτροπή του Γ. Βαρουφάκη προς την κυβέρνηση «να ζητήσουν συγνώμη από τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα»;

Απ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα, τους οποίους εξύβριζε σχεδόν καθημερινά, επί δυόμισι χρόνια, με χυδαίο τρόπο και σαμποτάριζε το έργο τους. Πρωτίστως, όμως, οφείλει ο ίδιος, μαζί με τον κ. Τσίπρα, να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό για τη ζημιά που έχουν επιφέρει στη χώρα.

Ερ. Πώς κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ; Γιατί η ΝΔ δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος;

Απ.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να αφήσει την Δικαιοσύνη να κρίνει ανεπηρέαστη αυτό το ζήτημα. Αν με ρωτάτε αν πιστεύω ότι μπήκαμε στο μνημόνιο λόγω του κ. Γεωργίου, σας λέω απερίφραστα όχι. Η κάλυψη των δικαστικών του εξόδων εξευτελίζει τους κκ Τσίπρα και Καμμένο που «προδότη» τον ανέβαζαν, «προδότη» τον κατέβαζαν. Τα tweets του κ. Καμμένου για τον κ. Γεωργίου υπάρχουν ακόμα στο διαδίκτυο για να θυμίζουν σε όλους πόσο ρεζίλι έχει γίνει.

Ερ. Να περάσουμε και στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστές, καθώς είναι η πρώτη φορά που συγκρούεται τόσο ισχυρά η πολιτική με τη δικαστική εξουσία. Γιατί εκτιμάτε, όπως έχετε πει, ότι «η κυβέρνηση απαξιώνει προκαταβολικά τη Δικαιοσύνη φοβούμενη ότι θα βρεθεί στο εδώλιο»; Η σύγκρουση δεν γεννά αντίθετα αποτελέσματα;

Απ. Δεν μπορώ να γνωρίζω πού αποσκοπεί η τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται σε «πόλεμο» με τη Δικαιοσύνη. Αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και πρέπει να τελειώσει γρήγορα, πριν είναι πολύ αργά. Όσο δεν το καταλαβαίνει ο κ. Τσίπρας, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι πληροφορίες για απειλητική επιστολή αγνώστων προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Σακελλαρίου προκαλούν έντονη ανησυχία. Φοβάμαι ότι αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, θα δούμε να συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά.

Ερ. Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη παρουσία σας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας αναφορικά με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν» θα ήθελα να σας ρωτήσω,. Τελικά είναι «σκάνδαλο» ή επιτυχία όπως ισχυριστήκατε εσείς;

Απ. Απορώ και εγώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τόσο πολύ χρόνο, για να ασχοληθεί με την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν. Πώς μπορεί να μιλάει για «σκάνδαλο» όταν το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν 12 εκατομμύρια ευρώ και το νοσοκομείο λειτουργεί σήμερα κανονικά; Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα είχαν απολυθεί, το Δημόσιο θα είχε χάσει τα λεφτά του και το νοσοκομείο θα ήταν κλειστό. Προφανώς και είναι επιτυχία.


Exit mobile version