Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας για όσους έχουν νοσήσει από τον ιό ή έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, ή θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα την τρίτη δόση εμβολίου, όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος υφυπουργός,
Γεωργαντάς: Τροπολογία για όσους έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
Σχετικά με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν το πιστοποιητικό και δεν τους “διαβάζει “το σύστημα αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν στην χώρα την τρίτη δόση ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι “ένα σύστημα παγκόσμιας διαλειτουργικότητας όλων των πιστοποιητικών όλων των χωρών δεν υπάρχει. Η ΕΕ έχει κάνει το δικό της σύστημα το οποίο δεν αφορά μόνο στις χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και 16 συνεργαζόμενες χώρες οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από τα συστήματά τους και ουσιαστικά έχουν ενσωματωθεί. Να πω για παράδειγμα ότι είναι το Ισραήλ, η Ισλανδία, η Τουρκία και η Νορβηγία”.
Και εξήγησε ότι το ζήτημα αυτό έχει δύο προεκτάσεις:
“Η πρώτη είναι πώς θα μπορούν να κάνουν τη χρήση των δικαιωμάτων τους ως εμβολιασθέντες οι συγκεκριμένοι αυτοί άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό; ….όταν λέμε για εξωτερικό, μιλάμε για τρίτες χώρες “διότι όσοι έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο έχουν στην κατοχή τους .
-Και η δεύτερη ” είναι να μπορούν αυτοί που διαμένουν στη χώρα να κάνουν και την αναμνηστική δόση”.
Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί μια τροπολογία από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία δυο καινούργιων μητρώων- το ένα θα είναι το μητρώο εμβολιασθέντων εξωτερικού και το άλλο το μητρώο αυτών που έχουν νοσήσει στο εξωτερικό και αυτό θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα αυτό, σημείωσε μεταξύ άλλων και είπε ότι ” θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για να καταγραφούν αυτοί οι άνθρωποι αφού βεβαίως γίνει μια επεξεργασία των πιστοποιητικών εμβολιασμού τα οποία φέρουν. Τα πιστοποιητικά είναι δύο ειδών: είναι αυτά που είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα που είναι εύκολο αυτό. ..κάποιες χώρες έχουν ψηφιακά επαληθεύσιμα πιστοποιητικά. Σε κάποιες άλλες χώρες δεν είναι ψηφιακά επαληθεύσιμα, εκεί πέρα χρειάζεται μια μεγαλύτερη επεξεργασία” .
Επιπλέον τόνισε ότι μόλις δημιουργηθούν αυτά τα δυο μητρώα, οι άνθρωποι αυτοί θα δικαιούνται- αφού πρώτα ενταχθούν στο μητρώο είτε να λάβουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό προκειμένου να εξυπηρετηθούν, είτε να κάνουν την αναμνηστική δόση από τη στιγμή που διαμένουν στη χώρα.
Τέλος μίλησε και το θέμα του εμβολιασμού. Όπως είπε για πρώτη δόση τα ραντεβού που κλείστηκαν χθες ήταν 41.275 .” Αυτό θυμίζει περίοδο Μάϊου- Ιουνίου” πρόσθεσε και τόνισε ότι 72.000 ραντεβού κλείστηκαν χθες για την αναμνηστική δόση.