Γεννηματά για άσυλο: Χρειάζεται να δοθεί ρεαλιστική λύση και να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στήριξής της – ΒΙΝΤΕΟ

Έκκληση για ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση στο θέμα του ασύλου απηύθυνε κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή στη συζήτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής,Φώφη Γεννηματά.

“Χθες, στην πρωτολογία μου μίλησα για τη δυνατότητα να δοθεί ρεαλιστική λύση και να υπάρξει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στήριξής της. Γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η Βουλή στην ελληνική κοινωνία. Ότι έχει επιτέλους τη βούληση να δώσει τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια που έχει επικρατήσει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Κι έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας για την τεράστια ανοχή που έδειξαν στη βία και την ανομία όλα τα προηγούμενα χρόνια” τόνισε η κ. Γεννηματά επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα για την εικόνα του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε: “Κάναμε ξεκάθαρη πρόταση. Σας καλέσαμε κ. Πρωθυπουργέ να φέρετε τη διάταξη που ψηφίσαμε όλοι μαζί το ’11, διορθωμένη, με όλες τις απαιτούμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις έτσι ώστε να είναι αποτελεσματική και να μπορέσει να διαμορφωθεί η ευρύτατη πλειοψηφία. Η θεμελιώδης βάση της διάταξης αυτής ήταν ότι συνδέεται η παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια με την τέλεση αξιόποινων πράξεων… Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι κανείς που διαπράττει αδίκημα έξω από τα Πανεπιστήμια δεν μπορεί να βρίσκει άσυλο σ’ αυτά, ούτε οι μπαχαλάκηδες, ούτε αυτοί που κάνουν παρεμπόριο ούτε κανείς κι αυτό πρέπει να είναι σαφές στη διάταξη και επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται η προηγούμενη έγκριση κανενός πανεπιστημιακού οργάνου γιατί αυτό είδαμε στην πράξη ήταν αναποτελεσματικό. Δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους, δεν συνεργάστηκαν όπως έπρεπε οι πρυτανικές Αρχές. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους” υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά η οποία συνέχισε τονίζοντας ότι:

“Εσείς υποστηρίζετε ότι πρέπει να υπάρχει γενική αστυνόμευση και ελεύθερες περιπολίες ανεξάρτητα από το αν τελούνται αξιόποινες πράξεις ή όχι σ’ αυτά. Εξομοιώνετε το Πανεπιστήμιο με τον δημόσιο χώρο, τις πλατείες. Όμως κ. Πρωθυπουργέ στις πλατείες διακινούνται τα ναρκωτικά, στις πλατείες γίνεται το παρεμπόριο. Στα Εξάρχεια δεν υπάρχει κανένα άσυλο και καμία προστασία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποτελεσματικότητα και η βούληση” είπε.

Ακολούθως επεσήμανε: “Αναρωτιέμαι γιατί αυτή η εμμονή τελικά; Το θέμα σας κ. Πρωθυπουργέ είναι να προχωρήσετε μόνος σας; Δεν σας ενδιαφέρει να εξασφαλίσετε μια ισχυρή πλειοψηφία που θα δώσει το μήνυμα και στις αστυνομικές Αρχές ότι έχουν την πλήρη κάλυψη να εκτελέσουν το έργο τους; Γιατί ξέρετε ότι κι αυτό είναι το πρόβλημα. Διστάζουν. Βεβαίως, τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει λόγος από το ένα άκρο που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στα Πανεπιστήμια, να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Γιατί αυτή η διάταξη που φέρνετε δεν θα είναι αποτελεσματική. Θα διαμορφώσετε μέτωπα ετερόκλητων δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνησή σας, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα προβλήματα μέσα στα Πανεπιστήμια” είπε και επανέλαβε τη χθεσινή της διατύπωση.

Κλείνοντας επεσήμανε ότι “Τεσσεράμισι χρόνια η χώρα έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα από τα αποτελέσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διάφορων τυχοδιωκτών, που κινήθηκε στη βάση της ιδεοληψίας και του λαϊκισμού.

Εμείς, κόντρα στον τεράστιο πόλεμο που έχουμε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και απέναντι στον λαϊκισμό και στη συντήρηση. Δεν θα υποχωρήσουμε σε έναν αντίστοιχο λαϊκισμό και σε συντηρητικές αντιλήψεις και απόψεις, όσο κι αν εμφανίζονται πιο ραφιναρισμένες, σικάτες κι όσο κι αν έχουν ισχυρά φίλια πυρά. Εμείς ένα μέτωπο έχουμε. Και το επαναλαμβάνω: Με τον λαϊκισμό και τη συντήρηση.

Σας καλώ λοιπόν να το ξανασκεφτείτε και να δώσετε τη δυνατότητα σε αυτήν τη Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, να δώσει το σήμα στον ελληνικό λαό ότι είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε ασφαλή πανεπιστήμια για τα παιδιά μας, για τους εκπαιδευτικούς, για τους εργαζόμενους, για τις ιδέες, για την έρευνα. Γιατί έτσι προστατεύεται τελικά η ακαδημαϊκή ελευθερία και αναβαθμίζεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί στο τέλος οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εχθροί του δημόσιου πανεπιστημίου”.


Exit mobile version