Με αναφορά στην απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Γιώργου Μπαλταδώρουξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής αναφέροντας ότι «η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά την απώλεια, πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Εκτός από τη θλίψη και την οδύνη μας θέλουμε να εκφράσουμε και τον σεβασμό μας προς τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι προέχει η ενότητα όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και απευθύνθηκε «ιδιαίτερα προς όσους μέσα στον ευρύτερο χώρο μας ακόμη διστάζουν, ή διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους». «Σας θέλουμε μαζί μας, όλους στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας», είπε για να τονίσει στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο εντός του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τις υπόλοιπές δυνάμεις.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειάς μας. Όπως όμως και ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του ΠΑΣΟΚ plus. Όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δυο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Προχωρούμε μαζί με όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στο χώρο μας, παλαιότερους και νεότερους, χωρίς κομματικές επετηρίδες, χωρίς διαχωρισμούς του παρελθόντος, χωρίς σκοπιμότητες και εγωισμούς. Με κριτήριο την θέληση και την ικανότητα προσφοράς του κάθε στελέχους. Με την ενότητα αυτών που είναι παρόντες. Βρεθήκαμε μαζί για να μείνουμε και να πάμε μακριά και ψηλά. Να καταστήσουμε και πάλι τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στον τόπο. Να είστε βέβαιοι πως με την δύναμη και την θέληση του ελληνικού λαού, θα τα καταφέρουμε».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επέρριψε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την έλλειψη επεξεργασμένης ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα, κυρίως απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και την παρατεινόμενη παραμονή στις τουρκικές φυλακές των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. «Η ελληνική κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του υπουργού Εθνικής Άμυνας».
Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε οξεία επίθεση στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπογραμμίζοντας ότι: «…στις ερχόμενες εκλογές προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής του. Πολιτικής με απουσία εθνικής στρατηγικής, χωρίς στόχους. Μια πολιτική που αδυνατίζει καθημερινά τη θέση της χώρας, ανοίγει χωρίς σχεδιασμό, κρίσιμα εθνικά θέματα, εμφανίζει μια πρωτοφανή διγλωσσία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους μιας εθνικής ήττας. Που διχάζει το εσωτερικό μέτωπο την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει η εθνική ομοψυχία και η συστράτευση του λαού. Μια πολιτική που επιβαρύνει τη χώρα με επιπλέον χρέη εκατοντάδων δισ. Που υποτάχθηκε χωρίς όρους στις επιταγές των δανειστών και φόρτωσε με νέα μνημόνια τον λαό, υπονομεύοντας τους στόχους για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Μια πολιτική που χειρίζεται κράτος και θεσμούς ως κομματικό φέουδο και εργαλείο, ακυρώνοντας στην πράξη την ανεξαρτησία και το κύρος τους. Μια πολιτική που υποτάσσει τα πάντα σε μια επικοινωνιακή και προεκλογική στρατηγική, επιχειρώντας να υλοποιήσει ένα εξ αρχής αποτυχημένο σενάριο κομματικής σωτηρίας».
Κάλεσε δε τους πολίτες «να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αποδοκιμάσουν την πολιτική της και να καταψηφίσουν τα κόμματα της αριστερό-δεξιάς συμμαχίας». «Είναι φανερό ότι η συμμαχία σε αυτήν την κυβέρνηση δεν εξαντλείται στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για το φλερτ με ένα κομμάτι της Δεξιάς. Γι΄ αυτό ακριβώς καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ του 2004-2009 που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Ήταν σαφής η κατηγορηματική της αντίθεση προς όσους προτείνουν στρατηγική μετώπων επισημαίνοντας ότι: «Δεν είναι τυχαίο ότι στο όνομα της απαλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ, μας καλεί η ηγεσία της Δεξιάς σε ένα δήθεν “μέτωπο δημοκρατίας” για να φύγει η κυβέρνηση και να προστατευτούν οι θεσμοί. Στο όνομα δε της προοδευτικής διακυβέρνησης μας καλεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δήθεν “προοδευτικό” μέτωπο απέναντι στη συντήρηση. Και ασκούν όσο περνάει ο καιρός κάθε μέρα και περισσότερο ασφυκτική πίεση στον χώρο μας επιχειρώντας να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Οι λαϊκο-μετωπικές συγκρούσεις είναι εντελώς ξένες με την παράδοση και τη διαδρομή της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Γιατί επιβάλλουν βαθιές διαχωριστικές γραμμές όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και κομμάτων αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διασπούν αυτό που από παλιά ονομάζαμε εθνική λαϊκή ενότητα. Και κινητοποιούν διχαστικές γραμμές και πρακτικές τις οποίες ο τόπος ιστορικά πλήρωσε πανάκριβα. Τα μέτωπα και οι μετωπικές συγκρούσεις είναι πολύ μακριά από τη λογική και τις αρχές της δικής μας παράταξης».
«Η δική μας παράταξη ενώνει, εργάζεται με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, απευθύνεται σε όλο το φάσμα της λαϊκής βάσης. Θέτει ως προϋπόθεση της όποιας δημοκρατικής διακυβέρνησης ενωμένο τον ελληνισμό που απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις των καιρών. Που θέτει από κοινού τους νέους εθνικούς στόχους και διασφαλίζει την νέα ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα. Γι αυτό εργαζόμαστε άοκνα και με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών μας, σε όλη τη χώρα, πάνω στο Σχέδιο Ελλάδα», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά και επέμεινε στη στρατηγική της εθνικής συνεννόησης θυμίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Η Ελλάδα πέτυχε, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να ακολουθήσει τον τότε αρχηγό της ΝΔ στο διχαστικό δρόμο του ΄89 που καθυστέρησε βάναυσα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια την πορεία της χώρας. Προτίμησε να ασχοληθεί με το Πρόγραμμα Σύγκλισης και την ένταξη της Κύπρου που οδήγησαν μετά με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη στο Ελσίνκι και την ΟΝΕ».
Επανέλαβε ότι οι 12+1 προτάσεις που αποφάσισε το συνέδριο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα πλαίσιο μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας, ζητώντας ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές. «Δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να υποταχτούμε στις σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού που υπόσχεται ευημερία ενώ στην πράξη αναπαράγει όλα όσα μας κρατούν καθηλωμένους στην υπανάπτυξη, στο χθες. Μας πάνε πίσω. Ξέρουμε καλά ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού δεν είμαστε μόνο δύναμη προοδευτικής αλλαγής και μεταρρύθμισης. Είμαστε και δύναμη προοδευτικής και υπεύθυνης διακυβέρνησης», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά για να τονίσει με νόημα: «Απέναντι στις στρατηγικές της συντήρησης και του ανεύθυνου και διχαστικού λαϊκισμού δεν πρυτανεύει καμία λογική ίσων αποστάσεων. Γιατί δεν υπάρχει μέτρο να μπορεί ποσοτικά ή αριθμητικά να ζυγίσει ή να μετρήσει αποστάσεις. Το Κίνημα μας οφείλει να αναδείξει πριν και πάνω απ΄ όλα ως ηγεμονεύουσα την προοδευτική πρόταση τόσο ως δύναμη νέας Αλλαγής όσο και ως δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης. Να σπάσουμε τον κλοιό της απομόνωσης που θέλουν να μας εγκλωβίσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να νικήσουμε. Και επειδή πολλοί με ρωτούν τι σημαίνει για μας νίκη στις εκλογές και ποιος είναι ο πήχης απαντώ: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε».
Η κ. Γεννηματά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα μετεκλογικά λέγοντας ότι «μπορεί η παράταξη μας να παρέμβει και να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις επιβάλλοντας τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης. Είτε συμμετέχοντας είτε όχι στην κυβέρνηση, ζήτημα για το οποίο η λαϊκή ετυμηγορία έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο. Γίνεται έτσι απολύτως κατανοητό ότι στην αυτόνομη στρατηγική μας, η ανάληψη πιθανής εντολής αποτελεί το πεδίο διαμόρφωσης των μετεκλογικών εξελίξεων. Η χώρα ασφαλώς πρέπει να πάει ομαλά και δημοκρατικά στις εκλογές και να κυβερνηθεί υπεύθυνα και με επίγνωση των αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε. Η παράταξη μας δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της ιστορικά. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε στρατηγικές διακυβέρνησης που αναπαράγουν την κρίση, τα αδιέξοδα και τον διχασμό».
Επισήμανε ότι αυτή η προοπτική θα βασιστεί σε μια συνολική κι όχι αποσπασματική προοδευτική πολιτική συμφωνία. «Πολλοί από τώρα κάνουν τους υπολογισμούς τους για το τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, με την προοπτική και τους συσχετισμούς πλειοψηφίας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ας μη βιάζονται. Τίποτε δεν θα γίνει αποσπασματικά, ξεκομμένα από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τη συνολική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά. Ας το αντιληφθούν επιτέλους όλοι. Δεν είμαστε δεδομένοι».
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε στην Κ.Ε., η οποία και ενέκρινε, την πρόταση του πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη ως του πρώτου γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής και τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματός από 35 μέλη, «που θα έχει την ευθύνη υλοποίησης και διαχείρισης της πολιτικής μας, την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και αντιμετώπισης όλων των πολιτικών ζητημάτων μεταξύ δύο συνόδων της Κ.Ε.».
Επίσης εισηγήθηκε «οδικό χάρτη», για την ολοκλήρωση και συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής που αφορούν:
1. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Πολιτικό Συμβούλιο, θα συγκροτήσει όλους τους Τομείς Πολιτικής.
2. Ως το τέλος Ιουνίου, θα συγκροτηθούν με ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε., της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Δημοτικές μας Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση. Της συγκρότησης θα προηγούνται ανοιχτές ολομέλειες σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.
3. Ανάλογη μέριμνα θα ληφθεί και για τις Οργανώσεις Εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.
Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ2
Πηγή: enikos.gr