Γαβράς σε Μέρκελ: Βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται

Με τους σκληρούς μουσικούς ήχους των String Demons, τους Δαίμονες των Εγχόρδων, ξεκίνησε την Τετάρτη το βράδυ στον κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού ελληνικού φεστιβάλ κινηματογράφου Hellas Filmbox.

Τα αδέλφια Κωνσταντίνος Μπουντούνης και Λυδία Μπουντούνη με όντως δαιμονισμένο τρόπο έπαιζαν κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και της Lady Gaga. Ολότελα διαφορετικό ήταν το πρόγραμμα της Βίκυ Λεάνδρου, της άλλης μουσικού της βραδιάς, που τραγούδησε με τη μεγάλη μαεστρία που τη χαρακτηρίζει ελληνογερμανικές διασκευές συνοδευόμενη από πιάνο.

Η γκάμα αυτή είναι ενδεικτική και για το ίδιο το φεστιβάλ το οποίο παρουσιάζει σύγχρονες ελληνικές παραγωγές – από ταινίες για τις μεγάλες αίθουσες ως και πειραματικά έργα. Μέχρι την Κυριακή θα προβληθούν 60 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Το Hellas Filmbox δεν θα γίνει θεσμός

«Δεν θέλουμε να γίνουμε θεσμός, θέλουμε να παραμείνουμε καλλιτέχνες» τόνισε στον χαιρετισμό του ο προηγούμενος πρόεδρος του Hellas Filmbox, Αστέρης Κούτουλας, υπενθυμίζοντας τον χαρακτήρα του φεστιβάλ ως ένα εγχείρημα που βασίζεται στην πρωτοβουλία δεκάδων σινεφίλ εθελοντών. Βέβαια, η προσφορά αυτή δεν αρκεί για την πραγματοποίηση του. Για ξενοδοχεία, μεταφορές, έξοδα μίσθωσης του κινηματογράφου και τόσα άλλα θα πρέπει να εξασφαλισθούν χρηματικοί πόροι.

Ο θετικός απολογισμός του περσινού φεστιβάλ έπεισε και φέτος μια σειρά από δωρητές να στηρίξουν το φεστιβάλ – από το Ίδρυμα Νιάρχος, την Aegean και την Audi ως το Ομοσπονδιακό Κέντρο Πολιτικής Επιμόρφωσης (BPB) που για δεύτερη χρονιά χρηματοδότησε τον υποτιτλισμό 30 ελληνικών ταινιών. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούν μελλοντικά αυτές οι ταινίες να διατίθενται στο γερμανόφωνο χώρο.


«Το να κάνεις κινηματογράφο σημαίνει να μην συμβιβάζεσαι, να αντιστέκεσαι» σημείωσε στην προσφώνηση της η πρόεδρος του φετινού φεστιβάλ, η ελληνογερμανίδα ηθοποιός Σάντρα φον Ρουφίν. Από αυτή τη στάση διέπεται οπωσδήποτε το έργο του Κώστα Γαβρά που είναι ο επίτιμος καλεσμένος του φετινού Hellas Filmbox. Με την ταινία του «Αμήν» άνοιξε χθες το βράδυ η αυλαία του φεστιβάλ.

Παρόντες ήταν τόσο ο πρωταγωνιστής της Ούλριχ Τούκουρ ο οποίος συμμετείχε σε τρεις ταινίες του Γαβρά όσο και ο υπερήλικας συγγραφέας Ρολφ Χόχουτ που έγραψε το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

Μιλώντας προηγουμένως στο κοινό ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον κινηματογράφο, ότι συνήθως γυρίζει ταινίες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με τους οποίους συνεργάζεται θαυμάσια και επί ίσοις όροις. Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του έκανε μια έκκληση στη γερμανίδα καγκελάριο: «Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται».

Συμμετοχή της Λ. Κονιόρδου

Στην επίσημη τελετή συμμετείχε σειρά προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής: η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η οποία στο πλαίσιο του Hellas Filmbox πραγματοποιεί Workshop για το Αρχαίο Δράμα, ο γερμανός υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ, ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβερειτ, ο έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και πολλοί άλλοι.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας συμμετέχουν το «Silent» του Γιώργου Γκιγκαπέππα, το «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Blind Sun» της Τζόις Νασαουάτι, το «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και το «Εντυπώσεις ενός πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Κώστα Καρυωτάκη.


Επίσης έξι ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα του ντοκιμαντέρ: το «Αυτοί που Νιώθουν τη Φωτιά να Καίει» του Ολλανδού Μόρχαν Κνίμπε και το «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου που έχουν σημείο αναφοράς τους πρόσφυγες και μετανάστες, το «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» της Ανζελίκ Κουρούνη, η «Τελευταία Παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν (συμμετοχή στο επίσημο πρόγραμμα στις Κάννες 2016), τα «Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστασοπούλου, και το «Εξωτικά, ερωτικά κτλ» της Ευαγγελίας Κρανιώτη.

Ένα άλλο τμήμα του φεστιβάλ είναι το New Vision, ενώ υπάρχουν ειδικά αφιερώματα στον ελληνικό γυναικείο κινηματογράφο όπως και στη γερμανική κατοχή της Ελλάδας και στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Την Κυριακή το φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ενας άλλος κόσμος» και θα γίνει η απονομή των βραβείων σε ταινίες των διάφορων τμημάτων.

Πηγή: DW





Exit mobile version