Γαλλία και Ιταλία υψώνουν ασπίδα προστασίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σήμα ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εκπέμπουν Γαλλία και Ιταλία, με την άσκηση ναυτικής συνεργασίας από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία πραγματοποιείται σήμερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κίνηση των δύο ευρωπαϊκών χωρών ακολουθεί τα μηνύματα στήριξης των ελληνικών θέσεων μετά το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και ερμηνεύεται ως σινιάλο μιας έμπρακτης υποστήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου, εφόσον απαιτηθεί.
Τα μηνύματα στήριξης της Αθήνας από τη Ρώμη συνεχίστηκαν και την Τετάρτη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντενα διαμηνύει από το ιταλικό κοινοβούλιο πως “είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες- μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, όπως και η αναφορά στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου”. Παράλληλα, έκανε ξεκάθαρη αναφορά στις τουρκικές παρανομίες στην περιοχή. Σημειώνεται σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, ότι η Ιταλία έχει ήδη στείλει στην περιοχή της Κύπρου και τη φρεγάτα FREMM, “Martinengo” η οποία κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας. Και Ιταλοί αξιωματούχοι διεμήνυαν ότι όταν απαιτείται να δείξουμε τη σημαία μας είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε.
Γαλλία και Ιταλία επιδιώκουν άλλωστε τη δυναμική παρουσία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την προστασία των δικών τους συμφερόντων, καθώς εταιρείες των δύο χωρών έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν έρευνες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τόσο στην κυπριακή όσο και την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Και βέβαια η Ιταλία έχει έναν πρόσθετο λόγο να ανησυχεί για τις συνέπειες του τουρκο-λιβυκού συμφώνου, αφού γειτνιάζει με τη Λιβύη.


Exit mobile version