Γ. Τσιρώνης: Ξεκινά εντατικός διάλογος για την διαχείριση αποβλήτων

Σε έναν “αγώνα δρόμου” για εντατικό και σοβαρό δημόσιο διάλογο σε επίπεδο περιφερειών και δήμων πρόκειται να επιδοθεί το υπουργείο ΠΑΠΕΝ για τη συγκεκριμενοποίηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων το προσεχές διάστημα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων έχει οριστεί για την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ αυτή για τα Τοπικά Δημοτικά Σχέδια Αποκεντρωμένης Διαχείρισης πρέπει να συνταχθούν εντός 5 μηνών.

“Ο ουσιαστικός διάλογος είναι αυτός που θα γίνει με τις Περιφέρειες” ανέφερε ο κ. Τσιρώνης ενώπιον εκπροσώπων της κυβέρνησης, του τεχνικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και φορέων σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός ουσιαστικά θα προκύψει από τη συνισταμένη των προβληματισμών, ενώ διαβούλευση πρόκειται να γίνει και για τις νομοθετικές αλλαγές που θα απαιτηθούν.

Όσον αφορά το νέο ΕΣΔΑ, ο κ. Τσιρώνης τον χαρακτήρισε περισσότερο ευέλικτο, αναφέροντας ότι δεν είναι υποχρεωτική η μείωση κλίμακας των εργασιών, καθώς συστάδες δήμων μπορούν να αποφασίζουν για το μέγεθος των έργων που τους εξυπηρετούν. Ταυτόχρονα μίλησε για αύξηση της έντασης των εργασιών, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της έντασης κεφαλαίων προς την κατεύθυνση της έντασης εργασίας. Τέλος, έκανε λόγο για κεφαλαιακή επάρκεια από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για συγκεκριμένες ΣΔΙΤ, σε σχέση με το κόστος τους μεσοπρόθεσμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εξέφρασε τους προβληματισμούς του τεχνικού κόσμου σε σχέση με την επίτευξη των στόχων του νέου ΕΣΔΑ, την τεκμηρίωσή του σε τεχνικοοικονομικό επίπεδο, την οικονομική βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα. Επισήμανε ότι ο νέος σχεδιασμός δεσμεύει αρκετά το περιεχόμενο τόσο των Περιφερειακών όσο και των Τοπικών Σχεδίων, ενώ πρόσθεσε και τα πιθανά προβλήματα που πρόκειται να ανακύψουν σε σχέση με τη χωροθέτηση.

Επιπλέον, ο κ. Στασινός πρότεινε την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την παροχή φορολογικών κινήτρων για την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς όπως είπε, “στόχος όλων μας πρέπει να είναι να βοηθήσουμε πραγματικά να δημιουργηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη χώρα”.

“Θεωρούμε ότι οι στόχοι που τίθενται, είναι όντως φιλόδοξοι, αλλά μπορεί να είναι εφικτοί αν σε πρώτο επίπεδο υπάρχει ενημέρωση, ενεργοποίηση, εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας”, ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και συντονίστρια της εκδήλωσης κα Τόνια Μοροπούλου, επισημαίνοντας πως το γεγονός ότι ο νέος ΕΣΔΑ μειώνει την κλίμακα των έργων, ενδεχομένως να προκαλέσει αστοχίες ως προς την επίτευξη των στόχων.

Ταυτόχρονα, πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εταιρειών, του δημοσίου και των τραπεζών προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες στα ΣΔΙΤ, ώστε να είναι αποδοτικά και για τους ιδιώτες και για το δημόσιο.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, χαρακτήρισε την πρόληψη ως βασικό κανόνα του νέου ΕΣΔΑ, επισημαίνοντας ότι “πολλά μπορούν να βελτιωθούν εάν μαζί αποφασίσουμε να δώσουμε λύσεις”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Exit mobile version