Γ. Τσίπρας: Να διατηρήσουμε τις θέσεις που έχουμε στα Βαλκάνια


Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής στο Κόσοβο, καθώς και της ημερίδας με θέμα τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύο ημέρες μετά την επιστροφή του από την Πρίστινα, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

«Έγινε πριν από λίγες ημέρες μια επιτυχής επιχειρηματική αποστολή στο Κόσοβο. Είναι η πρώτη αυτού του τύπου που γίνεται. Είναι μια περιοχή με την οποία δεν είχαμε ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις, αν και είναι γειτονική. Είναι μια χώρα που δεν έχουμε αναγνωρίσει, όπως γνωρίζετε, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να έχουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις. Όπως άλλωστε έχουν και άλλες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, μεταξύ αυτών και η ίδια η Σερβία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως οι διμερείς οικονομικές σχέσεις με το Κόσοβο δεν συνιστούν έμμεση αναγνώριση του από την Ελλάδα. «Υπάρχουν πέντε χώρες στην ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, και πολλές άλλες εκτός ΕΕ. Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα. Προφανώς αποτελεί έναν περιορισμό. Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις με την περιοχή, ακόμη και με αυτή τη συνθήκη. Έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε. Το επιθυμούν και οι δύο πλευρές», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επιχειρηματική αποστολή, αλλά και τα αποτελέσματά της, ανοίγουν ένα δρόμο σε μια περιοχή όπου υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης σε τομείς όπως αυτός της ενέργειας, των εξαγωγών και ο κατασκευαστικός.

Επίσης, ενέταξε την πρωτοβουλία αυτή σε ένα γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής για τα Βαλκάνια και σημείωσε πως «το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σερβία, που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες και ήταν μια σημαντική επίσκεψη, σηματοδοτεί μια εκ νέου προσπάθεια προσανατολισμού προς τα Βαλκάνια, και πολιτικά και οικονομικά».

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Τσίπρας παρατήρησε πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις στα επόμενα χρόνια στα Βαλκάνια θα είναι πιο δύσκολο λόγω της συρρίκνωσης της ελληνικής τραπεζικής παρουσίας, και τόνισε την ανάγκη «να καταβάλλουμε προσπάθειες, αν μη τι άλλο, να κρατηθούν οι θέσεις που έχουν καταλάβει στα Βαλκάνια οι ελληνικές επιχειρήσεις».


Exit mobile version