Την πεποίθηση πως η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με αντιυφεσιακές πολιτικές μπορεί να κεντρίσει την επανεκκίνηση της οικονομίας, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στην ημερίδα «Επιμελώς Επιχειρείν 2015», που διοργανώθηκε από το ΕΒΕΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη συνδυασμού επανεκκίνησης της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές πολιτικής, που θα διαμορφώσουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, που περνά πρωτίστως, όπως σημειώνει, μέσα από την ένταση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
«Επιδιώκουμε να κριθούμε στο πεδίο αυτό γιατί είναι αντικειμενικά κρίσιμο για την οικονομική πορεία του τόπου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει στο άνοιγμα νέων δρόμων και στην υπέρβαση εμποδίων προς διαφοροποιημένες αγορές για την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών.
Παράλληλα, στον ίδιο τόνο επισήμανε τη σημασία διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα κάνει ελκυστικότερη τη χώρα για παραγωγικές ξένες επενδύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του τουρισμού, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των τουριστικών ροών προς τη χώρα, μέσα από έναν καλύτερο σχεδιασμό, τόσο από τις παραδοσιακές χώρες προέλευσης όσο και από νέες αγορές με καταγεγραμμένη δυναμική.
Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να καταθέσει ιδέες και προτάσεις που θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τις δυσκολίες ως προς την υλοποίηση μεσοπρόθεσμων σχεδιασμών στην οικονομία λόγω της αβεβαιότητας και της ασφυξίας.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις παθογένειες που, όπως υποστήριξε, αναπαράγονταν επί χρόνια και οδήγησαν στην κρίση, εντός των συνθηκών της οποίας ουδέποτε μεταβλήθηκαν οι ουσιώδεις όροι που θα επέτρεπαν στην επιχειρηματικότητα και γενικά στην οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανόδου.
«Από τη μία μεριά επιβαρύνθηκε η ύφεση τη στιγμή ακριβώς που έπρεπε να ασκηθούν αντιυφεσιακές πολιτικές -το ίδιο κρίνεται και πάλι σήμερα στη διαπραγμάτευση- και από την άλλη επιδεινώθηκαν όροι, τη στιγμή ακριβώς που θα έπρεπε να βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, να διευκολύνουν τις επενδύσεις, να ευνοούν την ανάπτυξη» διευκρίνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ