Γ. Σταθάκης: «Δεν αίρεται η προστασία πρώτης κατοικίας»

«Οι δύο προηγούμενες συμφωνίες προέβλεπαν 3 μονάδες ΑΕΠ ετησίως, περίπου 7 δισεκατομμύρια ετησίως. Η νέα συμφωνία είναι ηπιότερη και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ τα οποία θα εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου για μια τριετία», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι: «Τα χρήματα που δίνονται στην ελληνική οικονομία για την τριετία  είναι 82 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό σημαίνει ότι γίνεται αναδιάρθρωση χρέους όπως αποπληρωμή δανείου μέσα στην 30ετία ή 40ετία. Ακόμη η συμφωνία αυτή παρέχει πλήρη ασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα».

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ωστόσο δημιουργείται μηχανισμός με αρνητικά χαρακτηριστικά αλλά ας περιμένουμε πως θα διαμορφωθεί».

Στο ερώτημα που τέθηκε εάν στην συμφωνία υπάρχουν δυσβάστακτα μέτρα για τους αγρότες, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι: «Η αλλαγή δικονομίας αφορά μόνο πως κατανέμεται το χρηματικό  ποσό ανάμεσα σε τράπεζες και δημόσιο και  δεν σχετίζεται  με την προστασία πρώτης κατοικίας όπως προβλέπεται στη  συμφωνία. Η σύμβαση θα διατηρηθεί με τον νόμο Κατσέλη και  την προστασία  πρώτης κατοικίας. Δεν αίρεται η προστασία πρώτης κατοικίας».

Όσον αφορά στο ΦΠΑ εστίασης και των ξενοδοχείων, ο Υπουργός οικονομίας διευκρίνισε ότι: «Υπάρχει αρνητική εξέλιξη στο ΦΠΑ, το καθεστώς αυτό  θα έρθει  τέλος Οκτωβρίου. Και τέλη του 2016 θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός και στα υπόλοιπα νησιά. Γίνεται σαφές ότι κάθε επιτυχία γίνεται για πάταξη φυγής. Αυτό σημαίνει ότι  εάν καταφέρουμε να φέρουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ τότε ο ΦΠΑ της εστίασης θα επανέλθει ξανά στο 13%». 

Τέλος ο κ. Σταθάκης τόνισε με έμφαση πως: «Δεν είναι επιθυμητό να υπάρξει άλλη κυβέρνηση. Η εν λόγω κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη για συμφωνία».

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

Exit mobile version