Γ. Πατούλης: Στόχος μας είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση ισχυρή και αυτάρκης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο η πρώτη από τις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου αιρετών που θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου στη Χαλκιδική με θέμα «Η Αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους Πολίτες μπροστά» και στο οποίο αναμένεται να τεθεί το νέο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα καθορίσει την πορεία του θεσμού για τα επόμενα χρόνια.

«Από το Ηράκλειο ξεκινά η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την επόμενη πενταετία» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και τόνισε: «Στόχος μας είναι να καταστεί η Αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκης».

Ο κ. Πατούλης περιέγραψε το πλαίσιο που έχει τεθεί, με μια σειρά από νέες προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

– Η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

– Η διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, με προτεραιότητα στον τερματισμό της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής από την κεντρική εξουσία, που έχει οδηγήσει σε περικοπή άνω του 70% της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ.

– Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους δήμους της περιφέρειας.

– Η διεκδίκηση αναβαθμισμένου ρόλου στα όργανα που διαχειρίζονται τους πόρους του ΕΣΠΑ και του «Πράσινου Ταμείου», σε όλα τα στάδια των αποφάσεων που αφορούν την ένταξη και χρηματοδότηση έργων.

– Η διεκδίκηση αξιοπρεπών αμοιβών για τα αιρετά στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην Αυτοδιοίκηση.

Στο ίδιο πλαίσιο, περιλαμβάνοντα ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, που έχει ήδη εξαγγελθεί από τη νέα κυβέρνηση, η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και η κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης κ.ά.

Εξάλλου, ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα τρία βασικά συστατικά στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και που σύμφωνα με τον ίδιο είναι: η καινοτομία, η εύκολη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Αναφερόμενος στο θέμα της καινοτομίας, τόνισε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ συνίσταται στη μετατροπή των ευρωπαϊκών πόλεων σε έξυπνους και βιώσιμους τόπους διαβίωσης. Προς την κατεύθυνση αυτήν, η επιτροπή –είπε- αναλαμβάνει πρωτοβουλία μέσω του προγράμματος «Ορίζοντες 2020» για μία ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας με στόχο την κοινή αξιοποίηση πόρων. Στη συνέχεια παρουσίασε παραδείγματα καινοτόμων δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν από τους δήμους.

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΚΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του ομόφωνου ψηφίσματος της ολομέλειας των δημάρχων της Κρήτης και του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του νησιού, με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητούν τη κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και την αντικατάστασή τους από όργανο των ΠΕΔ που θα συσταθεί προς τούτο.

Ακόμη ζητούν, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου: Τη δυνατότητα πρόσβασης των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων στο Ε9 των δημοτών προς εντοπισμό φορολογητέας ύλης που σήμερα διαφεύγει. Την ύπαρξη ενός ελάχιστου αριθμού προσωπικού στους δήμους ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι πολίτες. Την πρόσληψη γενικού γραμματέα ανεξαρτήτως μεγέθους του δήμου. Την καθιέρωση αντιμισθίας για όλους τους αντιδημάρχους. Την επαναφορά του τέλους παρεπιδημούντων στο 2% αντί του 0,50% που ισχύει σήμερα, τη ρύθμιση χρεών των ΟΤΑ κ.ά.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου και τον ρόλο της ΚΕΔΕ, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Επίσης, μίλησε για τις συμπράξεις δήμων μέσω διαδημοτικών συνεργασιών, χωρίς το στοιχείο του ανταγωνισμού, ώστε να επιτευχθεί μέγιστη απορρόφηση διαθέσιμων κονδυλίων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το επίπεδο της διακυβέρνησης που είναι εγγύτερο προς τον πολίτη και μέσω της οποίας θα γίνει η εθνική ανασυγκρότηση. Και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η ανάπτυξη είναι ισόρροπη, γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

Exit mobile version