Ξεκινήστε να ανησυχείτε, για το τι θα επακολουθήσει καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμένουν σε αδιέξοδο αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Μάλιστα στο άρθρο επισημαίνεται πως αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποτρέψουν μια κρίση φερεγγυότητας.
Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει;
Τα κεφάλαια των τραπεζών θα «χτυπηθούν» ενώ τα επισφαλή δάνεια θα αυξηθούν καθώς πολλοί δανειολήπτες δεν θα έχουν τα χρήματα για να εξοφλούν τις οφειλές τους.
Επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία θα αυξηθούν καθώς οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα «παγώσουν» τις αναλήψεις.
Ενώ οι εγχώριες εκροές καταθέσεων ανήλθαν σε πάνω από 25 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός αναλήψεων φαινόταν να επιβραδύνεται τη Δευτέρα καθώς «έφυγαν» από τις τράπεζες περίπου 400 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το Reuters.
Τα πράγματα στην Ελλάδα θα είναι πολύ άσχημα καθώς οικονομική δραστηριότητα χωρίς τη σωστή λειτουργία ενός συστήματος πληρωμών θα είναι σχεδόν αδύνατη. Η αξία των τεσσάρων κύριων τραπεζών της Ελλάδας εκτιμούν οι FT ότι θα ανέλθει κάτω 0,4 φορές της λογιστικής τους αξίας, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της Ευρωζώνης, αλλά επισημαίνεται στο άρθρο πως θα εξακολουθούν να έχουν μια συνολικά αξία περίπου 10 δισ. ευρώ.
‘Εξω από την Ελλάδα ο κίνδυνος διάβρωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη θα είναι περιορισμένη ενώ η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μειώσει τους «κραδασμούς».
Πάντως στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα θα αποτελέσει ένα χάος και σύμφωνα με τους FT θα είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να το «καθαρίσει». Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται πως η ΕΕ δεν θα μπορεί να έχει έτοιμο ένα μηχανισμό μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Και πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιλύσει χρεοκοπίες τραπεζών καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα κλωνιστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η μετάδοση της «μόλυνσης» θα αποτελεί απειλή…