Quantcast
FT: Το άρθρο του Τσίπρα προκάλεσε χάος στις διαπραγματεύσεις - enikonomia.gr
share

FT: Το άρθρο του Τσίπρα προκάλεσε χάος στις διαπραγματεύσεις

δημοσιεύτηκε:

Για επιδείνωση των πιθανοτήτων να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, κάνουν λόγο οι Financial Times ,μετά το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde και την επίθεση που εξαπέλυσε στους θεσμούς.

Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο «αδύναμες» την Κυριακή, μετά το άρθρο Τσίπρα που ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν παράλογες απαιτήσεις και θέλουν να υποβάλλουν σκληρή τιμωρία στην Ελλάδα,υποστηρίζουν οι Financial Times.

Οι κατηγορίες Τσίπρα, που έγιναν στην Le Monde, πραγματοποιήθηκαν λίγες μόνο μέρες αφότου η κυβέρνησή του δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι προ των πυλών.

Η αίσθηση του χάους γύρω από τις διαπραγματεύσεις αυξήθηκε.

Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να καταβάλει περίπου 300 εκατ. προς το ΔΝΤ, κίνηση που θα παρακολουθείται στενά από τους πιστωτές ύστερα από τις δηλώσεις υπουργών ότι ίσως δεν καταβληθεί χωρίς χρηματική βοήθεια.

Επιπροσθέτως η χώρα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ τον Ιούνιο άλλα 1,2 δισ. ευρώ.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης «φοβούνται» ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ίσως να μην υπάρχει αρκετός χρόνος έως το τέλος Ιουνίου ώστε να νομοθετηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί.

Η αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντική απόσυρση καταθέσεων, καθώς σε δυο μόλις ημέρες «έφυγαν» από τις τράπεζες 800 εκατ. ευρώ, επαναφέροντας τους φόβους για ένα bank run.

Οι τρεις θεσμοί – ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ- πρέπει να συμφωνήσουν στις νέες μεταρρυθμίσεις προτού απελευθερωθούν κεφάλαια αλλά στο άρθρο του στη Le Monde, o κ. Τσίπρας τους κατηγορεί ότι είναι ανυποχώρητοι παρά τις ελληνικές παραχωρήσεις.

«Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας», γράφει ο κ. Τσίπρας. «Οφείλεται στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».

Η κριτική αυτή φαίνεται να απευθύνεται στο ΔΝΤ, το οποίο έχει ακολουθήσει τη σκληρότερη γραμμή από τους τρεις θεσμούς, ιδιαίτερα αναφορικά με τις μειώσεις των συντάξεων στον δημόσιο τομέα, τις οποίες ο κ. Τσίπρας περιγράφει ως ήδη υπερβολικά μειωμένες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγέλα Μέρκελ έχουν προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι καμιά συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς την έγκριση του ΔΝΤ.

Σε μια ξεκάθαρη «επίθεση» κατά του Βερολίνου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε κάποιους εντός της Ε.Ε. ότι προσπαθούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη, με την συγκέντρωση της εξουσίας ανάμεσα στα μέλη «πυρήνες» του ευρώ και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να προσδεθούν στον ακραίο φιλελευθερισμό, μέσω των κανόνων του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.