Quantcast
FT: Τελεσίγραφο στην Αθήνα αλλά και έτοιμο «Plan B» από την ΕΕ - enikonomia.gr
share

FT: Τελεσίγραφο στην Αθήνα αλλά και έτοιμο «Plan B» από την ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Τελεσίγραφο για συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου θέτουν στην Αθήνα οι δανειστές ή θα ενεργοποιηθεί «Plan B», αναφέρουν οι Financial Times.

Το σχέδιο Β’ πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν υπάρχει πιθανότητα οι δανειστές να αποδεχθούν τη νέα ελληνική πρόταση και για την περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποδεχθεί τη νέα πρόταση των θεσμών, η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια για να απομονώσει τη χώρα, ώστε να μη μεταδοθεί η οικονομική αναστάτωση που θα προκληθεί από τη χρεοκοπία της, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όλο το άρθρο των FT αναφέρει:

Οι ηγέτες της Ε.Ε., έχοντας υπερβεί αναρίθμητες διορίες για να δεχτεί η Ελλάδα ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια, όρισαν το Σάββατο ως την τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία ή διαφορετικά να ενεργοποιηθεί ένα “Plan B” που θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία από το να βλάψει την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο προγραμματίστηκε μετά την τέταρτη διαδοχική αποτυχία του Eurogroup αυτήν την εβδομάδα να βρει κοινό έδαφος με την Αθήνα, παρά τις μαραθώνιες ολονύκτιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, και τους επικεφαλής των θεσμών.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά – τελεσίγραφο, «take it or leave it», στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Τα σχέδια των δανειστών χάλασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, που παρουσίασε την δική του πρόταση – που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν σαν το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις – την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν, προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες.

Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία.

Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση φάνηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν στους ομολόγους τους πως πιστεύουν ότι το συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών είναι πολύ επιεικές, αφήνοντας λίγα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Αθήνα.

«Δεν υπάρχει καμία σύγκλιση» είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Τα πράγματα είναι σκούρα». Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αδυναμία των υπουργών Οικονομικών να συμφωνήσουν σημαίνει πως «τώρα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι ηγέτες». Αλλά συνεργάτες πρωθυπουργών δήλωσαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, θέλει το ζήτημα να διευθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών, παρά την επιθυμία του κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του.

«Σε ορισμένους τομείς έχει κανείς την εντύπωση ότι έχουν πάει πίσω» είπε η κ. Μέρκελ κατά την άφιξη της στην Σύνοδο Κορυφής.

Το σχέδιο των δανειστών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, αντίγραφο του οποίου έχουν οι Financial Times, κάνει κάποιες παραχωρήσεις προς την Αθήνα, αλλά σε μεγάλο βαθμό επιμένει στην συγκεκριμενοποίηση των απαιτήσεων για μεγαλύτερη εξοικονόμηση από τις συντάξεις, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων.

Απαιτεί από την Αθήνα να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη ως το 2022 και να αποσύρει σταδιακά ως το 2019 την ενίσχυση αλληλεγγύης που δίνεται στους πιο φτωχούς συνταξιούχους.

 

Bundestag και… Bundesbank

Χωρίς μια συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να περάσουν τα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και να παραταθεί το πρόγραμμα πριν λήξει την Τρίτη. Αρκετά κοινοβούλια της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η γερμανική Bundestag, πρέπει να εγκρίνουν οποιαδήποτε παράταση του προγράμματος.

Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τα 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη. Αν η Αθήνα χρεοκοπήσει, θα αυξηθούν οι πιέσεις στην ΕΚΤ για μια επανεξέταση των δανείων διάσωσης που εγκρίνει ως τώρα, παρά τους φόβους για μαζική φυγή καταθέσεων.

Ο Γιένς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank, άσκησε δριμεία κριτική στην έκτακτη ρευστότητα που χορήγησε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες την Πέμπτη, λέγοντας πως έχει γίνει η μοναδική πηγή χρηματοδότησης τους και δημιουργεί αμφιβολίες για «την οικονομική τους σταθερότητα».

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων ότι το ευρωσύστημα δεν πρέπει να προσφέρει ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ακόμα και αν υπάρχει η εκτίμηση πως θα εκταμιευτούν οι δόσεις αργότερα» είπε ο πρόεδρος της Bundesbank.

«Όταν τράπεζες χωρίς πρόσβαση στις αγορές αγοράζουν χρέος ενός κράτους το οποίο είναι αποκλεισμένο και αυτό από τις αγορές, η εύρεση διεξόδου στον ELA εγείρει σοβαρές ανησυχίες για νομισματική χρηματοδότηση» πρόσθεσε.

Πηγή: euro2day.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.