Quantcast
FT: ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά από πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο - enikonomia.gr
share

FT: ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μετά από πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο

δημοσιεύτηκε:

Στις έντονες πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα, μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου, αλλά και τη συγκέντρωση ενός κρίσιμου αριθμού βουλευτών πριν την τρίτη ψηφοφορία αναφέρονται οι Financial Times υπογραμμίζοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για γενικές εκλογές το Φεβρουάριο που θα μπορούσαν να φέρουν τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Στην συνέχεια του άρθρου επισημαίνεται η διαδικασία συναλλαγής που λαμβάνει χώρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και βουλευτές που θα μπορούσαν να προσφέρουν την ψήφο τους στην τρίτη και τελευταία για αυτό το κοινοβούλιο ψηφοφορία εκλογής προέδρου. «Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την τρίτη ψηφοφορία. Τότε οι βουλευτές θα έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ για να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από την κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την στήριξη τους» υποστηρίζει ο Mutjaba Rahman επικεφαλής ανάλυσης επί ευρωπαϊκών θεμάτων, της συμβουλευτικής Eurasia Group.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι, εάν εκλεγεί, θα απαιτήσει σημαντική διαγραφή του ελληνικού χρέους και ανάκαμψη της οικονομίας μέσω αύξησης των δημοσίων δαπανών, φέρνοντας την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές της αναφέρει το άρθρο στην συνέχεια σημειώνοντας ότι «Οι αγορές βλέπουν πέρα από αυτή διαδικασία προεδρικής εκλογής στις πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο και τις επιπτώσεις από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη δεύτερο ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στον τελικό γύρο της Δευτέρας.

Την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς πρότεινε να επισπεύσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών στα τέλη του 2015 και να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού σε μικρότερα κόμματα, σε μία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Με τηλεοπτικό διάγγελμα που δεν είχε προγραμματιστεί, ο κ. Σαμαράς ζήτησε «συναινετική ψήφο» για τον κ. Δήμα υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές «θα ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, το εθνικό συμφέρον και την κοινή λογική».

Πηγή: euro2day

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.