Quantcast
FT: Πρέσινγκ στον Ντράγκι για περισσότερη... χαλάρωση - enikonomia.gr
share

FT: Πρέσινγκ στον Ντράγκι για περισσότερη… χαλάρωση

δημοσιεύτηκε:

Ένας αγώνας ανάμεσα σε δύο από τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογραμμίζει τις πολύπλοκες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής, καθώς προσπαθούν να ερμηνεύσουν και να αντιδράσουν στις πεισματικά χαμηλές τιμές.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει ενώ η μείωση των τελευταίων προβλέψεων για τον πληθωρισμό πρόκειται να κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες της νομισματικής περιοχής μπαίνουν στον έκτο μήνα αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματός τους ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που παρακολουθείται στενά βρίσκονται κοντά σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά πριν αποκαλυφθεί το σχέδιο για αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Ο Peter Praet, ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ, και ο ομόλογός του στο εκτελεστικό συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος Vítor Constâncio, έχουν παρουσιάσει αντιφατικές αιτιολογίες σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό.

Ο κ. Praet πιστεύει ότι η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξήσει ριζικά τον κίνδυνο η ΕΚΤ να εξακολουθήσει να χάνει τον στόχο της για πληθωρισμό κάτω του 2%. Αντίθετα, ο κ. Constâncio παρουσίασε τις ενδείξεις ως δείγμα πίστης της αγοράς στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και ως σπασμωδική αντίδραση στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Οι παρατηρητές της ΕΚΤ ανυπομονούν να μάθουν σε ποια πλευρά στέκεται ο Μάριο Ντράγκι. Οι επενδυτές ψάχνουν αυτή την εβδομάδα ενδείξεις για το πώς θα ήταν μία ενισχυμένη εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωζώνης -και τι θα προέτρεπε τον πρόεδρο της ΕΚΤ να την εξαπολύσει.

Ο αδύναμος πληθωρισμός κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο για τη νομισματική πολιτική και πέρα από τη Φρανκφούρτη.

Οι απόψεις σχετικά με το αν οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να διαφεύγουν από την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών πρόκειται να αποδειχθούν αποφασιστικός παράγοντας για τη FED, αφού ψηφίζει σε δύο εβδομάδες για το αν θα εγκαταλείψει τα μηδενικά επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία δεκαετία.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν τον πληθωρισμό ως το πιο σημαντικό μέτρο σύγκρισης για τις πράξεις τους, για το λόγο ότι οι πιέσεις στις τιμές λένε πολλά σχετικά με την ικανότητα της οικονομίας να αναπτύσσεται σταθερά.

Η λογική είναι ότι αν η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή και οι τιμές ανεβαίνουν με γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τον στόχο του 2% των περισσότερων κεντρικών τραπεζών, τότε ο πληθωρισμός σύντομα θα ακυρώσει τα βραχυπρόθεσμα κέρδη σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας από τη φθηνή πίστωση.

Ο πληθωρισμός συμπεριφέρεται τώρα με ένα τρόπο που ξεγελά τους αξιωματούχους. Η ανεργία στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πέσει απότομα και η ανάπτυξη έχει παρουσιάσει ανάκαμψη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ανύπαρκτες.

Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι ένα πολύ περισσότερο παγκόσμιο φαινόμενο απ’ ό,τι πίστευαν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Οι επιδράσεις παραγόντων όπως η μείωση παγκοσμίως των τιμών των εμπορευμάτων και ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης στη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων θα μπορούσαν να είναι τόσο βαθιές που η ικανότητα των κεντρικών τραπεζιτών να αυξήσουν και πάλι τον πληθωρισμό σε επίπεδα κοντά στους στόχους να είναι περιορισμένη.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει την ποσοτική χαλάρωση σε άνευ προηγουμένου κλίμακα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες της αγοράς για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό, που μετράται από τη λεγόμενη αναλογία 5-year/5-year break-even, είναι πίσω στο 1,71% και έπεσαν μέχρι και 1,61% στα τέλη Αυγούστου.

«Το να βασιζόμαστε στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ως μέτρο αποτελεσματικότητας της ποσοτικής χαλάρωσης, είναι πολύ κοντόφθαλμο», είπε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING DiBa.

«Μπορείτε να δείτε βελτιώσεις στον τραπεζικό δανεισμό, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα και στη ζήτηση. Αλλά το ότι ο πληθωρισμός παραμένει τόσο αδύναμος δείχνει επίσης τα όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες. Παράγοντες παγκόσμιας κλίμακας έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από πριν».

Παρά τον σκεπτικισμό ότι το φθηνό χρήμα μπορεί να αναβιώσει την ανάπτυξη, η ανησυχία του κ. Praet σχετικά με μια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές, που οδηγείται από την Κίνα, και η άποψή του ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη και ικανή να δράσει, έχει πυροδοτήσει εικασίες στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζει ένα ισχυρότερο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους λένε πως μεγαλώνει η κοινή συναίνεση στο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει 60 δισ. ευρώ κυρίως κυβερνητικών ομολόγων και μετά την τρέχουσα προθεσμία του Σεπτεμβρίου του 2016.

«Έχουμε υποπτευθεί από καιρό ότι η ΕΚΤ θα κάνει περισσότερα», είπε ο James Athey της Aberdeen Asset Management. «Και ο ευκολότερος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να επεκτείνει το χρονικό πλαίσιο του προγράμματος.

Τα μαύρα σύννεφα που έχουν εμφανιστεί στους παγκόσμιους ορίζοντες τις τελευταίες εβδομάδες βάζουν την ανάγκη για περισσότερη στήριξη από την ΕΚΤ, περισσότερο στο προσκήνιο».

Άλλες επιλογές για ενισχυμένο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης θα περιλάμβαναν την αγορά ομολόγων αξίας μεγαλύτερης των 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα, ή διεύρυνση του φάσματος των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Ντράγκι σχεδόν σίγουρα θα τονίσει την Πέμπτη πως η κεντρική του τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει, αν ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να είναι απογοητευτικός.

Αλλά ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα μπορούσε να αντισταθεί προς το παρόν στο να υπαινιχθεί κάτι τόσο μεγάλο όπως την πιο επιθετική αγορά ομολόγων.

Ο κ. Brzeski είπε: «Είναι πολύ νωρίς να ερμηνεύσουμε την πρόσφατη μεταβλητότητα στην Κίνα. Και θα θέλουν να δουν αν η FED θα αυξήσει τα επιτόκια, αφού αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης με το να αποδυναμώσει το ευρώ και επίσης να σπρώξει προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων. Η άποψη του Ντράγκι πιθανώς θα βρίσκεται ανάμεσα στου Constâncio και του Praet».

Πηγή: Euro2day

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.