Ένα τεχνικό έγγραφο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις πλευρές σε μια προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και το δούναι και λαβείν που θα επιτρέψει την επίτευξη μιας συμφωνίας αποτέλεσε την βάση της συζήτησης των πέντε στο Βερολίνο σύφμωνα με τον Πήτερ Σπίγκελ στο δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα το δημοσίευμα των «Financial Times» στο τεχνικό αυτό έγγραφο δεν περιλαμβάνονται νέες παραχωρήσεις στην Ελλάδα ενώ διευκρινίζεται πως σε κάθε περίπτωση ο σκοπός της σύσκεψης κορυφής μεταξύ της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δεν ήταν να καταρτιστεί ένα κείμενο-τελεσίγραφο, αλλά ένα περίγραμμα όπου θα αποκρυσταλλώνονται οι θεμελιώδεις θέσεις των δανειστών, οι οποίες και θα πρέπει να ικανοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.
«Η Κομισιόν έχει επιχειρηματολογήσει υπέρ πιο γενναιόδωρων όρων για την Αθήνα διότι έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητά της να κρατήσει άθικτη την ευρωζώνη, ένα σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ΕΚΤ επίσης θέλει να κρατήσει το κοινό νόμισμα ενωμένο αλλά φοβάται ότι θα ζημιώσει την αξιοπιστία της εάν υπερβεί το ρόλο της ως κεντρική τράπεζα», σημειώνει το δημοσίευμα.
Στόχος των δανειστών, σύμφωνα πάντα με τους FT, είναι να καταρτίσουν τις κοινές θέσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες με την πρόθεση να τις παρουσιάσουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας και να λάβουν μια πρώτη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.
Την διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δανειστών περιγράφει σε άρθρο του στους Financial Times ο Πήτερ Σπίγκελ.