Quantcast
FT: Η Λαϊκή Ενότητα προσπαθεί να «θαμπώσει» τους ψηφοφόρους - enikonomia.gr
share

FT: Η Λαϊκή Ενότητα προσπαθεί να «θαμπώσει» τους ψηφοφόρους

δημοσιεύτηκε:

Το ελληνικό ακροαριστερό κόμμα Λαϊκή Ενότητα ελπίζει ότι η εξαιρετική ποιότητα των τελευταίων νεοσυλλέκτων του θα του δώσει ώθηση, καθώς αγωνίζεται να γίνει πιο ελκυστικό ενόψει της πρώτης του εκλογικής δοκιμασίας αναφέρουν οι Financial Times.

Ο ηγέτης του, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έχει εξασφαλίσει δύο ανυπότακτες γυναίκες πολιτικούς, οι οποίες ανέλαβαν υψηλές θέσεις όταν η κυβέρνηση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία τον Ιανουάριο, αλλά έδειξαν αδίστακτα την αποδοκιμασία τους με την αποστασία τους, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέστρεψε την πολιτική του κόμματος κατά της λιτότητας.

Και οι δυο γυναίκες -η Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου- έχουν τη φήμη ότι εργάζονται πολύ και μένουν σταθερές στις θέσεις τους. Καμία από τις δύο δεν είναι γνωστή για την προθυμία της να συμβιβαστεί, αλλά το θετικό είναι ότι και οι δύο θεωρούνται ευρέως πολιτικοί με αρχές, μία σπάνια διάκριση στην ταλαιπωρημένη από τη διαφθορά δημόσια ζωή της Ελλάδας.

«(Είναι) δυνατές υποψήφιες με μητρώο στο να είναι σταθερές στις αρχές τους. Μπορούν να ανεβάσουν το προφίλ της Λαϊκής Ενότητας σε όλη τη χώρα, κυρίως στις γυναίκες ψηφοφόρους», είπε ένας ακτιβιστής του κόμματος.

Η Λαϊκή Ενότητα ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα, αφού ο κ. Λαφαζάνης και άλλοι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποσκίρτησαν από την επικρατούσα φατρία της οποίας ηγείτο ο κ. Τσίπρας.

Η ισχυρή στάση του κόμματος κατά της λιτότητας είναι ευρέως ελκυστική στους ψηφοφόρους που έχουν πληγεί πολύ από τα πέντε χρόνια της υψηλής ανεργίας, των κολοσσιαίων περικοπών στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα και τα capital controls που περιορίζουν τις αναλήψεις μετρητών από τα ATM στα 60 ευρώ την ημέρα.

Αλλά το σύνθημά του ότι «μία επιστροφή στη δραχμή δεν σημαίνει οικονομική καταστροφή» έχει ταράξει ακόμη και τους αριστερούς Έλληνες, εν μέσω ευρείας συζήτησης σχετικά με τον υπερπληθωρισμό και τη μόνιμη ύφεση αν η χώρα φύγει από το ευρώ.

«Υπάρχει ένας βαθύτερος φόβος ότι η έξοδος από το ευρώ θα τοποθετήσει την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω», είπε ο Άλκης Γεωργίου, πολιτικός μηχανικός και ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις τρεις τελευταίες εκλογικές μάχες.

Το νέο κόμμα έκανε αργή εκκίνηση στην προεκλογική εκστρατεία. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο υπονοούν ότι θα πάρει μόλις 4,5 με 5% των ψήφων -αρκετά χαμηλότερα από το 8 με 10% που θεωρούν οι αναλυτές ως σημείο αναφοράς για να βρεθεί στην τρίτη θέση στις εκλογές και να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, το οποίο θεωρείται και η πλέον πιθανή έκβαση των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

Όπως και ο κ. Λαφαζάνης, πρώην υπουργός Ενέργειας, οι δύο γυναίκες ήταν έμπιστες σύμμαχοι του κ. Τσίπρα μέχρι που επαναστάτησαν σχετικά με την πολιτική «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού τον Ιούλιο, όταν συμφώνησε στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι πιστωτές, σε αντάλλαγμα ενός πακέτου διάσωσης 86 δισ. ευρώ.

«Η παραίτηση ήταν το μοναδικό αξιοπρεπές πράγμα που μπορούσα να κάνω», είπε η κ. Βαλαβάνη, πρώην στέλεχος και κάποτε μέλος του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος.

Εφόσον θεωρήθηκε καλή στη συνεργασία, η κ. Βαλαβάνη έγινε εξαιρετικά δημοφιλής αφού έφερε ένα νόμο στο κοινοβούλιο, ο οποίος ελάφρυνε την κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων με μακροχρόνια χρέη προς το κράτος, μειώνοντας τα πρόστιμα και επιτρέποντάς τους να πληρώνουν με μηνιαίες δόσεις μέχρι 100 ευρώ.

Αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τους ισχυρισμούς των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι ενθάρρυνε τη μητέρα της να κάνει ανάληψη αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά από κοινό λογαριασμό τον Ιούνιο, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση επρόκειτο να επιβάλει capital controls. Η κ. Βαλαβάνη το αρνήθηκε.

Σε δημοσιευμένη επιστολή της προς το Πρώτο Θέμα, την εφημερίδα που πρώτη υποστήριξε τους ισχυρισμούς, έγραψε: «Η μητέρα μου διαχειριζόταν πάντα η ίδια τα οικονομικά της και δεν είχα ποτέ καμία εμπλοκή. Δεν είμαστε -εγώ και η αδερφή μου- συνυπογράφουσες σε κανέναν από τους λογαριασμούς της».

Η κ. Κωνσταντοπούλου -δικηγόρος και γόνος της ριζοσπαστικής αριστεράς, ο πατέρας της οποίας ήταν ηγέτης του Συνασπισμού που προηγήθηκε του ΣΥΡΙΖΑ- είχε μία πιο προβληματική σχέση με το κοινοβούλιο και έχει δεχθεί κριτική για το ότι έσπειρε τη διχόνοια ενώ ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Καταδικάστηκε από τους βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων για τον λόγο ότι έκανε πολύ μεγάλες τοποθετήσεις και ότι ακολουθούσε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με εξαντλητική λεπτομέρεια, οδηγώντας τις συζητήσεις για τα ζωτικά ζητήματα που αφορούσαν στη διάσωση αρκετά μετά τη λήξη της προθεσμίας για ψηφοφορία, τα μεσάνυχτα.

Η αποστασία της κ. Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού προσπαθεί να τραβήξει περισσότερη υποστήριξη από τους κεντρώους, τονίζει ο Mujtaba Rahman, αρμόδιος για ευρωπαϊκές αναλύσεις στο Eurasia Group. Αλλά η Λαϊκή Ενότητα θα μπορούσε να κερδίσει σημαντικές ψήφους με εκείνη στο ψηφοδέλτιό της.

«Η κίνησή της δεν θα βοηθήσει τη Λαϊκή Ενότητα να διευρύνει την ελκυστικότητά της, αλλά θα ενισχύσει τη στάση της ως το πρώτο κόμμα της Ελλάδας κατά της διάσωσης και της λιτότητας. Και δεδομένου του αριθμού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοτικότητα της Λαϊκής Ενότητας κατά 1 ή 2%», είπε ο κ. Rahman.

Η μαχητική πρώην πρόεδρος λέγεται ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να σχηματίσει το δικό της πολιτικό κόμμα αφού διαφώνησε ανοικτά με τον κ. Τσίπρα. Αλλά τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι θα βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές ως ανεξάρτητη, σε συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα.

«Η χώρα δεν πάει σε εκλογές επειδή παραβιάστηκε η λαϊκή εντολή (όπως ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας)», είπε, «αλλά επειδή η (πρώην) κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να την παραβιάζει».

Πηγή: Euro2day.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.