Quantcast
FT: H Kίνα άρχισε τα «παιχνιδάκια» με το γουάν - enikonomia.gr
share

FT: H Kίνα άρχισε τα «παιχνιδάκια» με το γουάν

δημοσιεύτηκε:

Το απόγεμα της Πέμπτης το νόμισμα της Κίνας ετοιμαζόταν να σημειώσει την μεγαλύτερη διήμερη άνοδο έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο, μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του γουάν λόγω της χλιαρής ζήτησης για το νόμισμα.

Σύμφωνα με traders, μεγάλες κρατικές τράπεζες έκαναν επιθετικές πωλήσεις δολαρίων την Τετάρτη και την Πέμπτη. Είναι αυτό το συντονισμένο trading που αντιμετωπίζεται συνήθως ως ένα σήμα ότι αυτοί οι οργανισμοί λειτουργούν εκ μέρους μιας κεντρικής τράπεζας για να αυξήσουν την ζήτηση για γουάν.

Ο βραχίονας της Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) που κάνει trading νομισμάτων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια αλλαγή στον τρόπο που καθορίζει το ημερήσιο κλείσιμο του γουάν στην εγχώρια αγορά, το οποίο έχει σαν στόχο να προσφέρει μια καθοδήγηση στο trading στην spot αγορά. Η αλλαγή εξασφάλισε στην PBoC μεγαλύτερη ευελιξία να αντιμετωπίσει τις σύμφωνα με την ίδια «παράλογες προσδοκίες» και να ενισχύσει το γουάν, ακόμα και όταν οι δυνάμεις της αγοράς πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μετά από μια πτώση ρεκόρ 6,5% έναντι του δολαρίου το 2016, το γουάν έχει ενισχυθεί 2,3% φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας ανόδου 0,9% τις τελευταίες δύο ημέρες. Στα 6,889 το δολάρια το απόγευμα της Πέμπτης, το γουάν βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο.

Δεδομένης της σταθερότητας του νομίσματος φέτος, ορισμένοι αναλυτές προβληματίστηκαν από την κίνηση της PBoC να οδηγήσει το γουάν υψηλότερα. Aλλά traders αναφέρουν πως οι αρχές ανησυχούν ότι η ζήτηση παραμένει προσανατολισμένη προς την αγορά δολαρίων, ένα παρελκόμενο από την μεγάλη υποτίμηση της περασμένης χρονιάς.

«Το γουάν διαπραγματεύεται σε ένα πολύ στενό εύρος φέτος. Αλλά αν δει κανείς την πραγματική ζήτηση στην αγορά, είναι κυρίως ζήτηση για δολάρια. Οι προσδοκίες δεν έχουν σημειώσει σημαντική μεταβολή», δήλωσε trader συναλλάγματος σε ευρωπαϊκή τράπεζα στη Σαγκάη.

Οι εκροές κεφαλαίων ήταν μια βασική πηγή καθοδικών πιέσεων στο γουάν πέρυσι. Αλλά οι εκροές περιορίστηκαν σημαντικά στο πρώτο τρίμηνο μετά την επιβολή πιο αυστηρών κεφαλαιακών ελέγχων.

Ακόμα και έτσι, οι αγορές συναλλάγματος από εταιρείες συνεχίζουν να υπερβαίνουν τις αγορές γουάν φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας διαφοράς 12,8 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον κρατική υπηρεσία συναλλάγματος.

Ακόμα και πριν την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η PBoC είχε αρχίσει να ανεβάζει ασυνήθιστα υψηλά το κλείσιμο της ισοτιμίας. Από τις αρχές του 2016, ο μηχανισμός καθορισμού του κλεισίματος γινόταν όλο και πιο διαυγής, με τις τράπεζες να είναι σε θέση να προβλέψουν εκ των προτέρων το επίπεδο του. Αλλά η τάση αυτή αποδυναμώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, με το κλείσιμο να είναι συστηματικά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

«Η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες των αγορών και το πραγματικό κλείσιμο είναι ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η PBoC δείχνει προτίμηση σε ένα ισχυρό νόμισμα», δήλωσε ο Raymond Yeung, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Κίνας στην τράπεζα AZN στο Χονγκ Κόνγκ.

Η PBoC έκλεισε την ισοτιμία του γουάν 0,8% πάνω την Πέμπτη. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Ιανουάριο και το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι κινήσεις για ενίσχυση του νομίσματος είναι και μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κίνας από τη Moody’s την περασμένη εβδομάδα. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το 2017.

Το Δεκέμβριο του 2015, η PBoC ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να στοχεύει στην σταθερότητα του γουάν έναντι του δολαρίου και θα επικεντρωθεί στη διατήρηση μιας «βασικής σταθερότητας» έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων.

Με βάση το καλάθι αυτό, το γουάν έχει αποδυναμωθεί φέτος. Καθώς υποχωρεί ο δείκτης του δολαρίου, η σχετική σταθερότητα του γουάν έναντι του αμερικάνικου νομίσματος έχει οδηγήσει το κινεζικό νόμισμα χαμηλότερα σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.


Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.