Στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και το ζοφερό μέλλον με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν δεν εφαρμοστούν άμεσα συλλογικές αποφάσεις, αναφέρονται τα ρεπορτάζ των βρετανικών ΜΜΕ. Επιπλέον, επικρίνονται έντονα οι πρωτοβουλίες μικρών ομάδων κρατών και υπογραμμίζεται το μήνυμα ότι δεν μπορεί τέτοιες κινήσεις να υποκαταστήσουν την αναζήτηση κοινής λύσης.
Στο κύριο άρθρο του ο Guardian επισημαίνει ότι η ΕΕ είναι μία πλούσια λέσχη με 500 εκατομμύρια κατοίκους και οφείλει να μπορεί να διαχειριστεί την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων απελπισμένων. Υπογραμμίζει ότι “αυτό θα συμβεί μόνο συλλογικά και μετά από στενές και ψύχραιμες διαβουλεύσεις – και όχι με πανικόβλητες και μεμονωμένες ενέργειες που απλά επιδεινώνουν το πρόβλημα”.
Επισημαίνει επίσης ότι ορθολογικές λύσεις έχουν προταθεί προ πολλού και περιλαμβάνουν την επανεγκατάσταση προσφύγων ανά την Ευρώπη, την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την συμφωνία με την Τουρκία και τον επαναπατρισμό οικονομικών μεταναστών όταν διαπιστώνεται πως δεν δικαιούνται ασύλου.
“Αυτό που λείπει δεν είναι το σενάριο, αλλά η εφαρμογή του. Οι γέφυρες πρέπει να αποκατασταθούν και όχι να ανακαλούνται πρέσβεις”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι οι εκατέρωθεν αντεγκλήσεις ίσως δημιουργούν την εντύπωση ότι προέχει η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, ισχύει όμως το αντίθετο.
Ακόμη, στον Guardian αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή των ελληνικών αρχών αντανακλά την εντεινόμενη οργή της Ελλάδας για την άδικη κριτική που δέχεται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ υπογραμμίζεται ο διχασμός που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στους Finacial Times δημοσίευμα των Dunkan Robinson, Peter Spiegel και Kerin Hope, επίσης αναφέρεται στην ανάκληση της Πρέσβεως της Ελλάδας στη Βιέννη ως μια ένδειξη εντεινόμενης εχθρότητας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για την αποτυχημένη προσφυγική πολιτική της που θέτει σε κίνδυνο τη ζώνη Σένγκεν.
“Η ανάκληση της πρέσβεως από την Αυστρία είναι μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι εξαγριωμένη αλλά χρειάζεται βοήθεια επίσης”, σχολίασε ο Mujtaba Rahman της EurasiaGroup, ενώ το δημοσίευμα παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές για τη στέγαση των χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, η Ελλάδα σύντομα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει.