«Είναι εντυπωσιακό ότι τόσο καιρό ο κόσμος δεν κατέβηκε στους δρόμους για τα οικονομικά, κατεβαίνει, όμως, με αφορμή ένα θέμα εθνικό και πατριωτικό και νομίζω ότι με αυτή την αφορμή διαδηλώνει την αντίθεσή του σε όσα έχει τραβήξει μέχρι σήμερα τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Εγώ δεν θα είμαι στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά αυτό δεν έχει σημασία» είπε ο κ. Φορτσάκης, διευκρινίζοντας: «Σημασία έχει ένα μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας, οι οποίοι αισθάνονται την ανάγκη να διαδηλώσουν τις ιδέες τους και πρέπει με μεγάλη προσοχή να χειριστούμε όλο το θέμα των συλλαλητηρίων». Παρατήρησε, δε: «Υπάρχουν πολίτες από πάρα πολύ διαφορετικές αφετηρίες, που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο και φυσικά δεν είναι εύκολο να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή σε όλους αυτούς έξω, από την αίσθηση ότι όλοι στηρίζουν την Ελλάδα σαν πατρίδα». Σημείωσε, επιπρόσθετα, πως «αυτοί οι οποίοι “εκφράζουν” το συλλαλητήριο είναι αυθαίρετα τοποθετημένοι, είναι αυτοί που το έχουν οργανώσει, αλλά αυτοί που κατεβαίνουν δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτούς που μιλούν».
Σε ό,τι αφορά την προοπτική συμφωνίας με την πΓΔΜ και την διαδικασία έγκρισής της από την ελληνική πλευρά εκτίμησε πως «κάποια ώρα η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει και αν υποτεθεί ότι η Βουλή θα αποφασίσει με έναν τρόπο, που δεν ικανοποιεί το λαϊκό αίσθημα, αυτό θα αποτυπωθεί στις εκλογές, όταν οι εκλογές γίνουν».
Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «η ηγεσία του κόμματος και αυτοί που αποτυπώνουν τη βούληση της ΝΔ, έχουν πάντοτε εκφράσει μία ενιαία θέση», εξηγώντας ότι αυτή αφορά την ανάγκη «να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο, μέσα στο οποίο θα κριθεί και το θέμα της ονομασίας, με πρόταξη της σημασίας του αλυτρωτισμού και της έναντι όλων χρήσης του ονόματος, που θα επιλεγεί τελικά».
«Η ΝΔ», πρόσθεσε «περιμένει να δει το συνολικό πακέτο, το οποίο πρέπει να προτάξει την ιδέα του αλυτρωτισμού, δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι οι γείτονές μας δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν τα σύνορα εις βάρος της Ελλάδας και δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην καλή μας γειτονία. Αν το πακέτο αυτό λύνει τα ζητήματα θα είναι ένα θετικό πακέτο. Είναι άτοπο να τοποθετούμαστε τώρα για το αν η ονομασία θα είναι έτσι ή θα είναι αλλιώς, αυτό θα κριθεί μέσα στο συνολικό πακέτο».
Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018, εκτίμησε πως «η έξοδος από το μνημόνιο υπό την έννοια την τυπική φυσικά θα γίνει και θα έχουμε έξοδο, αλλά με την ουσιαστική έννοια του όρου έξοδο θα είχαμε, αν μπορούσε η χώρα μας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με ένα επιτόκιο αντίστοιχο, που δανείζονται οι άλλες χώρες της ΕΕ και από αυτό το σημείο ακόμη απέχουμε πολύ».