Φόρμουλα συμβιβασμού με υιοθέτηση άμεσα μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα τα μέτρα για το χρέος συζητά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να έχει συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση το αργότερο μέχρι και τις αρχές Μαρτίου.
Προς το παρόν και όσο η Γερμανία και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελληνική πλευρά εμμένει την θέση της.
Την λύση του μακροχρόνιου κόφτη με κάποια προληπτικά μέτρα που δεν θα ψηφιστούν αλλά θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Εκείνο όμως που δεν σκέφτεται να αποσύρει ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά είναι τον «κόφτη μέτρων». Δηλαδή την δυνατότητα που θα συμφωνηθεί ώστε να πιαστούν οι στόχου του προγράμματος η Ελλάδα να μπορεί να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις όμως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μείωση του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου.
Ατύπως η Ελλάδα δέχεται μια μερική υιοθέτηση προληπτικών μέτρων που θα ψηφιστούν από τώρα και θα καλύπτουν τις μισές απαιτήσεις του ΔΝΤ με τα υπόλοιπα μέτρα αν αποτελούν το οπλοστάσιο του «κόφτη».
Η Ελληνική πλευρά αναμένει πρωτοβουλία από την Κομισιόν για συζήτηση και συμφωνίας μιας τέτοιας λύσης αλλά μάλλον μάταια καθώς τα στελέχη της Ευρωπαϊκής επιτροπής δεν δείχνουν διάθεση να εμπλακούν τόσο ενεργά όσο άλλες φορές στο θέμα περιοριζόμενα στον ρόλο του μεσολαβητή.
Πάντως η πρόταση «του μισού δρόμου» προήλθε προήλθε από τα στελέχη της Επιτροπής η οποία αφήνει να εννοηθεί ότι το υπόλοιπο μισό του δρόμου θα καλυφθεί μέσω της αποδοχής από το ΔΝΤ της υπεραπόδοσης της οικονομίας για το 2015 και κυρίως για το 2016.
Η μόνη βοήθεια που δέχεται να προσφέρει η Commission είναι να συνεχίζει να πιέζει την Γερμανία και τις υπόλοιπες βόρειες χώρες να δεχθούν να δώσουν κάτι περισσότερο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ώστε και η Ελλάδα με την σειρά της να μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα έχοντας το άλλοθι την ελάφρυνση του χρέους.
Μετά και την χθεσινή συνεδρίαση του ΔΝΤ η συζήτηση για λύση σεο ελληνικό θέμα μεταφέρεται χρονικά στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) την Πέμπτη όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Αν η συνάντηση πάει καλά τότε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ προτίθεται να πάρει πρωτοβουλία και να συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη με παρόντες και τους θεσμούς προκειμένου να οριστικοποιήσει μια λύση για το ελληνικό θέμα.
Τέλος κοινοτικές πηγές διέψευδαν το σενάριο που διακινούσαν χθες το μεσημέρι Κυβερνητικά στελέχη και θέλει το σπάσιμο της αξιολόγησης σε κομμάτια τονίζοντας τον πρώτο που δεν συμφέρει κάτι τέτοιο είναι η Ελλάδα.
Χωρίς ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με τα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει η ΕΚΤ την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Κι αυτό γιατί μια τέτοια απόφαση προϋποθέτει βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.