Forbes: Η Ελλάδα «ανταμείβεται» με παράταση για την αποτυχία της…

Η Ελλάδα, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αναφέρει σε ακραία αρνητικό για τη χώρα και τον πρωθυπουργό άρθρο του το Forbes χαρακτηρίζοντας ευσεβή πόθο για δόξα τη δήλωση Σαμαρά ότι η Ελλάδα βγαίνει από το  πρόγραμμα διάσωσης, καθώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της με αποτέλεσμα να υπάρξει δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να εκπληρώσει τις εκκρεμείς απαιτήσεις της τρόικας, ενώ την ίδια ώρα η ελίτ της Ευρωζώνης είναι τρομοκρατημένη από το τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Και συνεχίζει: «Για άλλη μια φορά ένα έθνος που δεν έπρεπε ποτέ να του να μπει στην Ευρωζώνη ή (που θα έπρεπε) να την έχει εγκαταλείψει από το 2010 ανταμείβεται και πάλι για την αποτυχία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ του δίδεται περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί».

 

Απέχει η ανάκαμψη

Η χώρα δραπέτευσε από μια μακρά ύφεση έξι ετών στο 3ο τρίμηνο του 2014 και ανέκαμψε με τον ταχύτερο ρυθμό από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.  Ωστόσο, συνεχίζει το Forbes, απέχει πολύ από την πλήρη ανάκαμψη. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι στο 25,7% και ανεργία των νέων είναι πάνω από το 49%.

 

Η πιο χρεωμένη χώρα

Τα επίπεδα του χρέους ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 174,1%, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς θα κριθεί ακόμη και η τύχη της χώρας εάν γίνουν πρόωρες εκλογές. Εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τότε η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά επισφαλής.

 

Πολύ καλές για να είναι αληθινές οι υποσχέσεις

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διάσωσης, αν και τελευταία έχει περιοριστεί ο τόνος της ρητορείας υπέρ της αναίρεσης του Μνημονίου. Μένει να δούμε, σημειώνει το Forbes,  αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και πως θα απαιτήσει την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes, η πραγματικότητα είναι ότι όπως με όλες τις σοσιαλιστικές υποσχέσεις είναι ακριβώς πάρα πολύ καλές για να είναι αληθινές. Και καταλήγει: αναρωτιέται κανείς πότε οι άλλες χώρες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος θα πουν: “Φτάνει πια… θα φύγουμε”. 

Exit mobile version