Φόλκερ Χελμάιερ: Διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος και χωρίς ελάφρυνση

Ο πρώην επικεφαλής αναλυτής της Bremer Landesbank Φόλκερ Χελμάγερ και συνιδρυτής της επενδυτικής Solvecon αισθάνεται να επιβεβαιώνεται. Στην τελευταία του συνέντευξη προς τη DW το 2014, προειδοποιούσε για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαφαινόμενες τότε πρόωρες εκλογές.

Μολονότι η Ελλάδα φαίνεται να εγκαταλείπει το καλοκαίρι – καλώς εχόντων των πραγμάτων – τα μνημόνια και τα προγράμματα διάσωσης, ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι παρά ταύτα στην πραγματικότητα χάθηκε πολύτιμος χρόνος.


«Εκτιμώ ότι οι ανησυχίες που είχα τότε ήταν απολύτως δικαιολογημένες, διότι κατά την άποψή μου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε τη διαδικασία εξυγίανσης της Ελλάδας. Όσον αφορά τη συνολική μεταρρυθμιστική διαδικασία χάθηκε περίπου ενάμιση χρόνος καθώς επιχειρήθηκε να μεταφερθεί το κόστος της ελληνικής εξυγίανσης στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι (σσ. ο Τσίπρας) σήμερα στηρίζει μεν την εξυγίανση, ωστόσο η εξυγίανση αυτή είναι συνέπεια της πίεσης που ασκήθηκε στην Ελλάδα, ειδικά από τη Γερμανία, προκειμένου να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις».

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Χελμάιερ, η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ως προς αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική επιλογή. Η Ελλάδα, όπως λέει, έχει προχωρήσει στο μεταξύ στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, εντούτοις πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Ο γερμανός αναλυτής εστιάζει σε δυο κυρίως πεδία:

«Αφενός πρέπει να υπάρξει βιώσιμη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η νεανική ανεργία. Το δεύτερο αφορά το διοικητικό κομμάτι: χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτιώσεων καθώς συνεχίζουμε να απέχουμε πολύ από τα βασικά στάνταρ που έχουμε στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη ελάφρυνση χρέους


Σχολιάζοντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, ο γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως της κατάληξης των διαβουλεύσεων η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της.

«Φυσικά και ένα χρέος της τάξης του 170% επί του ΑΕΠ είναι δυσθεώρητο. Αποφασιστικής σημασίας όμως είναι κατά πόσον επιβαρύνονται τα δημόσια ταμεία από την εξυπηρέτηση του χρέους, την πληρωμή των τόκων και χρεολυσίων. Και στην προκειμένη τα μεγέθη είναι διαχειρίσιμα στην Ελλάδα, αφού είναι χαμηλότερα κι από όταν ξεκίνησε η κρίση το 2008/09. Συνεπώς η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί».

Ο κ. Χελμάιερ εκφράζει για άλλη μια φορά το σεβασμό του στις τεράστιες θυσίες των ελλήνων πολιτών, οι οποίες, όπως λέει, ήταν «ασύγκριτα πιο επώδυνες» απ΄ ότι σε άλλες χώρες που υπήχθησαν σε παρόμοια προγράμματα διάσωσης, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Πηγή πληροφοριών: DW

Exit mobile version