Financial Times: Όλο το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης χρέους που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους πιστωτές αναλύει ο Πήτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

Όπως σημειώνει σε σημερινό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα το σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι φιλόδοξο, προσφέροντας τρόπους για τη μείωση του ποσού του χρέους που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα (27 δισ. ευρώ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (20 δισ. ευρώ), χώρες της ευρωζώνης (53 δισ. ευρώ) και ο EFSF (144 δισ. ευρώ].

Τα βασικά σημεία του σχεδίου σύμφωνα με τους FT: 

-Κάλυψη της οφειλής των 27 δισ. προς την ΕΚΤ με δάνειο από τον ESM

-Πρόωρη αποπληρωμή του ήμισυ περίπου της οφειλής προς το ΔΝΤ με τα κέρδη, ύψους 9 δισ., της ΕΚΤ απο τα ελληνικά ομόλογα που θα επιστραφούν.

-Παράταση αποπληρωμής των διμερών δανείων από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης είτε με “ομόλογα στο διηνεκές”, είτε με ομόλογα που θα συνδέονται με το ΑΕΠ

-Διχοτόμηση των δανείων του EFSF (δεύτερο πρόγραμμα στήριξης). Το πρώτο μισό θα αναδιαρθρωθεί σε δάνειο με διπλάσιο επιτόκιο από το σημερινό (5% από 2,5%) και το δεύτερο μισό θα διαγραφεί.

Η πρόταση περιλαμβάνει  ένα σχέδιο για τα ομόλογα της ΕΚΤ και έχει αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο ESM θα δανείσει 27 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με τα οποία η Αθήνα θα αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ.

Τα δάνεια από τον ESM έχουν μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης και χαμηλότερα επιτόκια από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατώνται από την ΕΚΤ οπότε πρόκειται για αναδιάρθωση χρέους χωρίς μια πραγματική αναδιάρθωση.

Δύο από τα ομόλογα της ΕΚΤ πρέπει να πληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τις πληρωμές να ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ οπότε ένας τρόπος αντιμετώπισής τους είναι επείγον θέμα.

Το πρόβλημα, γράφει ο Σπίγκελ είναι βασικά ότι πρόκειται για πακέτο διάσωσης χωρίς όρους (όλα τα πακέτα διάσωσης από την ευρωζώνη είναι ουσιαστικά δάνεια από τον ESM) οπότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτά από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Exit mobile version