Quantcast
Financial Times: Οι εκλογές στην Ελλάδα ξυπνούν φόβους για νέα κρίση - enikonomia.gr
share

Financial Times: Οι εκλογές στην Ελλάδα ξυπνούν φόβους για νέα κρίση

δημοσιεύτηκε:

Οι φόβοι των επενδυτών αναζοπυρώθηκαν εκ νέου μετά την αποτυχια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times .
Μετά τα δραματικά γεγονότα της Δευτέρας ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μόλις δύο χρόνια μετά την κρίση χρέους στη χώρα που παρ’ ολίγον να προκαλέσει τη διάσπαση της νομισματικής ένωσης και κλόνισε τα θεμέλια του ευρωπαϊκού συστήματος.
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που Ευρωζώνη έχει να αντιπαλέψει τη χαμηλή ανάπτυξη, την άνοδο των λαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά και την εκτεταμένη απογοήτευση από τις πολιτικές λιτότητας.
Οι επενδυτές φοβήθηκαν την προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στην Ελλάδα, ο οποίος έχει υποσχεθεί να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους στην Ελλάδα και να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης.
Παράλληλα, αύξηση καταγράφηκε και στα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν από τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αυτά της Γερμανίας, ωθώντας σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο στα 10ετή γερμανικά ομόλογα, στο 0,54%.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον επίτροπο Οικονομίας της Ε.Ε., Pierre Moscovici, να προειδοποιεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα να μην αποπληρώσει το χρέος θα είναι «αυτοκτονική».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας, πρώην επίτροπος της Ε.Ε., έλαβε τη στήριξη 168 βουλευτών στην τρίτη και τελική ψηφοφορία τη Δευτέρα, ύστερα από ένα σαββατοκύριακο έντονων πολιτικών διεργασιών, μη καταφέρνοντας να συγκεντρώσει επιπλέον ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το τέλος του προγράμματος διάσωσης είχε προβλεφθεί γι’ αυτόν τον μήνα, ωστόσο παρατάθηκε για επιπλέον δύο μήνες από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει μια τελική αναθεώρηση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να οργανωθεί μια γραμμή πίστωσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.