Φιλελεύθερος: Κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης για το μνημόνιο

Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Κύπρου με τους διεθνείς πιστωτές της βρίσκονται σε κακό σημείο και εντείνονται οι ανησυχίες για τον τρόπο αναχρηματοδότησης του χρέους που λήγει το 2015.

Έτσι, η οικονομική πολιτική της Ελλάδας, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, προβληματίζει πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά και την κοινή γνώμη στην Κύπρο, σημειώνει σε εκτενές ρεπορτάζ η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και επισημαίνει ότι μεταξύ των οικονομιών των δύο χωρών, που βρίσκονται σε μνημόνιο και έχουν ενώπιον τους πολλές προκλήσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, αλλά κοινά σημεία. Τα σημεία αυτά αποτελούν, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα λόγω του χαρακτήρα των μέτρων». Δεν είναι τυχαίο ότι στην προχθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της κυπριακής Βουλής για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, δεν έλειψαν οι αναφορές στη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά και στο κλίμα κινδυνολογίας που δημιουργείται στην Κύπρο.

Μια απλή ανάγνωση των δεδομένων δείχνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και οι εκποιήσεις, είναι τα στοιχεία που ενώνουν τις μνημονιακές γραμμές των δυο χωρών και προβλέπεται οι σχέσεις με τους πιστωτές των δυο κρατών να κινούνται σε λεπτές ισορροπίες. Κατά τ’ άλλα δεν θα μπορούσε να γίνει σύγκριση του κυπριακού και του ελληνικού κράτους ως προς τη μνημονιακή πρόοδο. Η δομή και η οργάνωση της κυπριακής κρατικής μηχανής υπερέχει της ελληνικής, ενώ τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι προβλέψεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας είναι σαφώς καλύτερα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Το πιο θεμελιώδες ζήτημα, τονίζει η εφημερίδα, είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θέλουν «η Ευρώπη να εγκαταλείψει την πολιτική της άκαμπτης δημοσιονομικής λιτότητας και να στραφεί σε μια φιλοσοφία ανάπτυξης και επενδύσεων στην ευρωζώνη στο σύνολό της. Δεν το θέλουν αυτό μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον νότο, που έχουν αντίστοιχα εγκλωβιστεί σε μία δίνη χρέους και ελλείμματος».

Ειδικά στην Κύπρο το κόστος των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων έχει ήδη καθυστερήσει την έκτη αξιολόγηση και έχει βάλει στο «ψυγείο» την εκταμίευση της δόσης από το ΔΝΤ. Το 2015 θα είναι για αρκετούς, έτος πολιτικών συγκρούσεων ενόψει διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούνται.

Το μήνυμα που έχει δώσει το τεχνοκρατικό κλιμάκιο της τρόικας είναι ότι δεν υποχωρεί στα χρονοδιαγράμματα για την αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικoινωνιών και της Αρχής Λιμένων. Οι διεθνείς δανειστές κατέστησαν σαφές ότι μέχρι τέλος του 2015 οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να αναζητήσουν στρατηγικούς επενδυτές. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών αναμένεται να ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την αντίθεση τους. Επίσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν να εγγράψουν στην Βουλή θέμα για την δημιουργία ενός πλαισίου επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Αναστασιάδη για βελτίωση του.

Στο ρεπορτάζ του ο «Φιλελεύθερος» κάνει εκτενή αναφορά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια, την αναστολή των αποκρατικοποιήσεων, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ,την ανάκτηση της εργασίας και στην εργοδοτική ασυδοσία.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version