Σήμερα επιστρέφει στην Ουάσιγκτον το κείμενο του μνημονίου με το ΔΝΤ υπογεγραμμένο από τις ελληνικές αρχές ως επιστολή προθέσεων (letter of Intend) που θα εγκριθεί κατ αρχήν από το ΔΣ του ΔΝΤ μέχρι και τις 27 του μήνα.
Το κείμενο του μνημονίου με το ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies) θα περιλαμβάνει ως γνωστό και πρόβλεψη για μια συμβολική χρηματοδότηση της Ελλάδας με το ποσό των 2 δισ. δολαρίων από τα οποία όμως δεν θα γίνει εκταμίευση πριν οι Ευρωπαίοι διευκρινίσουν στην λεπτομέρεια τους τα μέτρα για το χρέος και υπάρχει θετική αξιολόγηση για την βιωσιμότητα του χρέους.
Πάντως η ισχύς του ΔΝΤ ως επόπτης του ελληνικού προγράμματος είναι αρκετά μεγάλη αφού έγινε χθες αφορμή να αναβληθεί άλλη μια φορά η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δις ευρώ που εγκρίθηκε για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου.
Στο χθεσινή τηλεδιάσκεψη του ESM οριστικοποιήθηκαν και τα τελευταία προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα ώστε να δώσει ευρώ και το ΔΝΤ αφού κάποιες από τις ελλείψεις αφορούσαν δικά τους προαπαιτούμενα.
Ο υπουργός οικονομικών απευθυνόμενος στο ΔΣ του Ευρωπαϊικού Μηχανισμού Σταθερότητας που συνεδρίασε σε επίπεδο υπουργών έδωσε την διαβεβαίωση ότι μέχρι και αύριο στην επανάληψη της τηλεδιάσκεψης θα έχουν κλείσει και τα τελευταία ανοιχτά θέματα.
Μετά από ομιλία του χθες στην Ανώτατη σχολή δημόσιας διοίκησης δήλωσε βέβαιος για την αυριανή έγκριση εκταμίευσης της δόσης Όπως ανέφερε από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη προέκυψε η ανάγκη για μια επιπλέον υπουργική απόφαση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μια απόφαση για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού.
Σε ότι αφορά όμως την νομική γνωμοδότηση περί της συνταγματικότητας των περικοπών των συντάξεων που έχουν αποφασιστεί για το 2019 είπε ότι το θέμα θα λυθεί αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο αφού σε αυτό συμφώνησε και το ΔΝΤ.
Η οριστική απαλλαγή των τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται προς το τέλος της καθώς απομένει μόνο η συνεδρίαση του Αρείου Πάγου για την οριστική διακοπή της δίωξης.
«Πάγος» από Μοσχοβισί και Κερέ για χρέος QE
Σε χθεσινή συνέντευξή του στην ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσχοβισί αποστασιοποιήθηκε από δημοσιεύματα που τον ήθελαν ως υπεύθυνο για τις υπερβολικές προσδοκίες της Αθήνας για χρέος και QE.
Τόνισε μάλιστα ότι είχε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές ότι σε ότι αφορά το χρέος υπάρχουν πολλοί υπουργοί της Ευρωζώνης οι οποίοι θεωρούσαν την απόφαση της 25ης Μαΐου του 2016 ως δεσμευτική και άρα δεν μπορούσε να υπάρχει καθαρή λύση για το χρέος στις 15 Ιουνίου.
Σε ότι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επανέλαβε ότι κάτι τέτοιο είναι θέμα της ΕΚΤ «Η ΕΚΤ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο που λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις από μόνο του. Επιπλέον, ενημέρωσα την ελληνική κυβέρνηση ότι κατά την άποψή μου δεν πρέπει να περιμένουν άμεσες αποφάσεις”.
Τον Γάλλο επίτροπο επιβεβαίωσε με τον τρόπο του και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μενουά Κερε ό οποίος σε δικές του δηλώσεις τόνισε ότι έχουν υπάρξει κάποιες σκέψεις από τους υπουργούς επάνω στο τι πιθανώς θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν του χρόνου, όσον αφορά σε μέτρα για το χρέος αλλά δεν είναι σαφείς.
«Κατά την άποψή μας, και πιθανότατα αυτή είναι μια εκτίμηση που μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, αυτό δεν είναι αρκετό για να ανακουφίσει τις ανησυχίες μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που το διοικητικό συμβούλιο έχει τονίσει πως είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει το QE. Θέλουμε να έχουμε διαβεβαιώσεις και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής», κατέληξε ο τραπεζίτης.