FAZ: ‘Ωρα αποφάσεων για την Αθήνα

Στην Ελλάδα το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει τα μέλη της και τους πολίτες για το «γύρισμα». Το ΔΝΤ απέσυρε από τις διαπραγματεύσεις τα μέλη του και η Γερμανίδα Καγκελάριος εξετάζει μια ελληνική χρεοκοπία αναφέρει η FAZ.

Οι πιστωτές αύξησαν τις πολύ πιέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση αυτή τη φορά ώστε να αποδεχθεί τους όρους λιτότητας που θα αποδεσμεύσουν την οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με ελληνικές εφημερίδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει τους βουλευτές του αλλά και τον ελληνικό λαό για το πρόγραμμα.

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Είναι ένας συμβιβασμός, που δεν αρνούμαστε» και παραδέχτηκε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές της ελληνικής πλευράς «δεν υπάρχουν σχέδια πιο αποτελεσματικά» για την αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε την Ελλάδα και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει περίπου 30 βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι δεν επιθυμούν να ξεφύγουν από τις προεκλογικές υποσχέσεις τους.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είπε κάτι σχετικό: «Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει μια συμφωνία που θα κινδυνεύουν να μην γίνουν αποδεκτές από την κοινοβουλευτική ομάδα».

 

Το ΔΝΤ απέσυρε τους εκπροσώπους του

Πριν από λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλέξης Μητρόπουλος ανέφερε στην ελληνική τηλεόραση, πως η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει ένα μνημόνιο. «Πρέπει να το πούμε στον ελληνικό λαό.».

Η επιρροή του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη κόμμα επέκρινε αυτές τις δηλώσεις των συναδέλφων του κόμματός του αναφέροντας:«Χρειαζόμαστε τη μέγιστη υποστήριξη και όλοι πρέπει να δείξουν αυτοέλεγχο επειδή κατά τη διάρκεια μιας διαπραγμάτευση, είναι σημαντικό να επιδείξουν ενότητα.».

Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τον Τσίπρα, για «game over», και επισήμανε πως πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να είναι περισσότερο ρεαλτιστική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Financial Times», η γερμανική κυβέρνηση έχει επισημάνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις ανησυχίες της ώστε να λάβουν και εκείνες μια πιο σκληρή δημόσια θέση για την Ελλάδα μέσω τελεσίγραφου.

Το ΔΝΤ απέσυρε τους εκπροσώπους του από τις διαπραγματεύσεις και ο επικεφαλής της ομάδας Τζέρι Ράις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι ξεκάθαρο, τα πάντα εξαρτωνται από την ελληνική πλευρά».

Επίσης ανέφερε πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαπραγματευτικών πλευρών.

Η απόσυρση των στελεχών του ΔΝΤ, ωστόσο, δεν αναιρεί τις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε πως «δεν εγκαταλείπουν ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αργότερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο. Είπε επίσης ότι μια συμφωνία είναι ακόμη δυνατή, αν υπάρχει η πολιτική βούληση.

Αυτό ταιριάζει με τη δήλωση της Μέρκελ για «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» η οποία ερμηνεύεται πως ο κ. Τσίπρας πρέπει να βρει το θάρρος για να επιβάλει τα μέτρα στους πολίτες αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Bild ισχυρίζεται ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν αποκλείει πλέον μια ελληνική χρεοκοπία.

Το έγγραφο αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζεται τώρα για το ενδεχόμενο αυτό και αναφέρεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Επισημαίνεται επίσης πως σε περίπτωση χρεοκοπίας του κράτους θα υπάρξει capital controls στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα ενώ επίσης εξετάζεται για πρώτη φορά και κούρεμα χρέους.

Ένα χρονικό όριο θα μπορούσε να είναι το επερχόμενο Eurogroup στις 18 ιουνίου για την Ελλάδα..

 

Exit mobile version