Σε ανταπόκριση από τη γερμανική πρωτεύουσα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «μετά τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στις γερμανο-ελληνικές σχέσεις ο (κυβερνητικός) συνασπισμός του Βερολίνου επιλέγει ένα μείγμα αποκλιμάκωσης και επίθεσης.
Πάντως η γραμμή που φαίνεται να εκφράζει ο (κυβερνητικός εκπρόσωπος) Ζάιμπερτ είναι ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών δεν πρέπει να επιβαρυνθεί (με το ελληνικό ζήτημα).
Η Μέρκελ θα σκιαγραφήσει τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης λίγο πριν από τη σύνοδο, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο».
Τα «υπέρ» και τα «κατά» του Grexit
Η φιλολογία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζεται. Ο σχολιαστής στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine βλέπει θετικά αυτό το σενάριο και εκφράζεται σε υψηλούς τόνους:
«Η Ελλάδα είναι η μόνη που αντιμετωπίζει ρίσκα στις αγορές, τα σπρεντ στις υπόλοιπες χώρες (της κρίσης) υποχωρούν σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα. Το Grexit δεν προκαλεί πλέον τρόμο- το αντίθετο μάλιστα.
Από τη στιγμή που η Αθήνα προτιμά να μας υψώνει το μεσαίο δάχτυλο- και όχι μόνο με τη μεταφορική έννοια- αντί να κάνει περικοπές, η ευρωζώνη πρέπει να αποφασίσει: θα γίνει μία ένωση μεταφοράς πόρων, όπου οι πιο αναιδείς εκβιαστές θα παίρνουν τα περισσότερα; Ή θα επανέλθει σε μία κοινότητα δικαίου, όπου οι συνθήκες θα αποκτήσουν και πάλι ισχύ;
Η πολιτική υπερεκτίμηση του ευρώ οδηγεί σε λάθος δρόμους. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα, δεν είναι το τέλος της ιστορίας».