FAZ: Παρελθόν η ρητορική της ταξικής πάλης;

Στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική των περικοπών, τα ελληνικά συνδικάτα έχουν καλέσει για την Πέμπτη σε 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στις κινητοποιήσεις καλούνται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων υπάλληλοι του δημοσίου, των νοσοκομείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. (…) Με το πρόγραμμα περικοπών η κυβέρνηση προτίθεται να εκπληρώσει τους όρους για την οικονομική βοήθεια των πιστωτών».

 

Ανακαλύπτοντας τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού

 

 «Ο Τσίπρας τα βάζει με τους μεγιστάνες των μίντια», είναι ο τίτλος άρθρου στη σημερινή έντυπη έκδοση της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung που σημειώνει: «Η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δημοπρατεί τηλεοπτικές άδειες και υπόσχεται μια διαφανή διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού. Οι πολιτικοί της αντίπαλοι ωστόσο, της καταλογίζουν πολιτικά κίνητρα». Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα, «(…) καταρχήν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ως πρόδρομος του ανταγωνισμού παρουσιάζεται ειδικώς ένα αριστερό κόμμα, στο εκλογικό πρόγραμμα του οποίου κυριαρχούσε η ρητορική της ταξικής πάλης. Ο Κρέτσος (γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας) δεν βλέπει κάποια αντίφαση σε αυτό. (Η κυβέρνηση) πάντα στήριζε τη διαφάνεια στην οικονομία, σύμφωνα με τον ίδιο. Η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποιεί τη μεταρρύθμιση απλώς ως πρόφαση. Το πραγματικό της κίνητρο είναι η τιμωρία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι δεν έκρυψαν ποτέ την αποστροφή τους για τον Τσίπρα».

«Ελλάδα η χώρα των γερόντων», είναι ο τίτλος ανάρτησης στην ιστοσελίδας της Die Zeit που αναφέρεται στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία επιτάσσει η συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «οι πιστωτές της Ελλάδας απαιτούν από τον Αλέξη Τσίπρα μια ριζική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, εντούτοις αυτή δεν λύνει το πραγματικό πρόβλημα. Το έθνος γερνάει γρηγορότερα σε σύγκριση με άλλα». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «πρόκειται για μια σταθερά αυτής της κρίσης: εδώ και πέντε χρόνια οι δανειστές της Ελλάδας πιέζουν ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του υπό κατάρρευση συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας. (Οι δανειστές) κατάφεραν να επιβάλουν σκληρές περικοπές. Κατά μέσο όροι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 25 % λιγότερα από ό,τι πριν την κρίση. Μέχρι τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να υιοθετήσει νέο πακέτο μέτρων, το οποίο προβλέπει για όλους σύνταξη στα 67».

 

Περί απειλής εξόδου από τη Συνθήκη του Σένγκεν

 

 «Η ΕΕ απειλεί την Ελλάδα με αποπομπή από τη ζώνη του Σένγκεν», γράφει σήμερα η αυστριακή Kurier σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη. Όπως σημειώνεται, «η κυβέρνηση απορρίπτει την προσφορά βοήθειας αν και βρίσκεται με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα όρια της αντοχής της. Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις». Επικαλούμενη χθεσινά δημοσιεύματα της Le Soir και των Financial Times, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει άμεσα τα συμπεφωνημένα μέτρα για την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα φέρεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή εξόδου από τη Συνθήκη του Σένγκεν».

Με τη νέα χρονιά να βρίσκεται προ των πυλών, η γαλλική Le Figaro προχωρά σήμερα σε έναν απολογισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ: «Ο επικεφαλής της ΕΚΤ πλημμύρισε τις χρηματαγορές με λεφτά και παράλληλα νάρκωσε πολλούς πολιτικούς στην Ευρώπη, πρωτίστως τη γαλλική πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση στο Παρίσι αξιοποιεί τα -με τεχνητό τρόπο- μειωμένα επιτόκια της ΕΚΤ προκειμένου να αναβάλει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί τόσες πολλές φορές. Αυτό προίκισε τη Γαλλία με το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης αλλά και με το υψηλότερο χρέος. Θα την πληρώσουμε ακριβά αυτή την επιπολαιότητα. Στα χνάρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας που προετοιμάζει την άνοδο των επιτοκίων, κάποια μέρα και ο Ντράγκι θα πρέπει να σταματήσει την ανεξέλεγκτη νομισματική πολιτική του. Για όποιον ξυπνήσει μόλις τότε, θα είναι αργά».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Exit mobile version